V tomto článku se dozvíte, co jsou růstové akcie a budeme se zabývat investováním do nich. Také si vysvětlíme, jak takové akcie hledat, jaké jsou jejich vlastnosti a jaká rizika plynou z investování do růstových akcií.

Co jsou Růstové akcie

Investory lze podmíněně rozdělit do dvou kategorií:

  1. Na ty, kteří nakupují Růstové akcie
  2. Na ty, kteří mají zájem o Hodnotové akcie.

Růstové akcie jsou cenné papíry společností s rychle rostoucími výnosy a silnými vyhlídkami na budoucí růst. Hodnotové akcie jsou ty, které se podle názoru investorů obchodují výrazně pod férovou cenou.

Růstové společnosti ve snaze maximálně investovat do vývoje produktů a zlepšení své pozice na trhu buď nevyplácejí žádné dividendy, nebo vyplácejí minimální dividendy. Docela často takové společnosti patří do technologického nebo biofarmaceutického sektoru.

Jedním z příkladů je Netflix Inc. ( NASDAQ:NFLX ), který jako první působil na trhu vysílání filmů online. Od roku 2018 do roku 2021 se počet jeho předplatitelů zvýšil ze 137 milionů na 214 milionů uživatelů, přičemž jeho akcie od roku 2017 do roku 2021 raketově vzrostly o více než 400 %. Jakmile však v odvětví vzrostla konkurence, Netflix začal rychle ztrácet svůj podíl na trhu. Zatímco v roce 2019 ovládala 48 % amerického trhu, tak v roce 2021 její podíl na trhu činil pouhých 29 %.

Růstové akcie _Growth stocks_ - Cenový graf akcií Netflix Inc
Cenový graf akcií Netflix Inc.*

Jak objevit Růstové akcie

Cena těchto akcií se zpravidla odvíjí od očekávání investorů, které vycházejí z celkového růstu trhu, a jejich pohledu na to, zda má společnost dostatek peněz na rozvoj svého podnikání a zda její management funguje efektivně. Investoři se mohou mýlit jak při výběru společnosti, tak při jejím posuzování. Proto kontrolují následující:

- Zda je společnost členem indexu S&P 500 Growth. Index počítá S&P Global na základě růstu tržeb, změn poměru P/S a také impulsů. Například ziskovost akcií společnosti Apple Inc. (NASDAQ:AAPL), které jsou součástí indexu S&P 500, přesáhla 500 % od začátku roku 2017 do poloviny roku 2021.

Graf cen akcií Apple Inc. - Růstové akcie
Graf cen akcií Apple Inc.*

- Tržní kapitalizace společnosti. Investoři se domnívají, že společnosti s malou kapitalizací se snaží zvýšit svůj podíl na trhu a ještě nedosáhly raketového vzestupu. Například v polovině roku 2020 činila kapitalizace MicroStrategy Incorporated ( NASDAQ:MSTR ) 1,16 miliardy USD a od té doby až do roku 2021 vzrostla cena jejích akcií zhruba o 1 100 %

Cenový graf akcií MicroStrategy Incorporated
Cenový graf akcií MicroStrategy Incorporated*

- Odvětví, které společnost zastupuje. Jak bylo uvedeno výše, takové společnosti lze často vidět v oblasti technologií a biofarmaceutik. Například návratnost akcií Moderna Inc. ( NASDAQ:MRNA ) od začátku roku 2020 do poloviny roku 2021 přesáhla 2 500 %.

Čtěte také  Ray Dalio a jeho diverzifikovaný Investiční přístup: All Weather Portfolio
Graf cen akcií Moderna Inc
Graf cen akcií Moderna Inc.*

Co je Investování do růstu

Výběr investice závisí na postoji investora k riziku. Když investoři hledají způsob, jak chránit svůj kapitál a ochránit ho před inflací, obvykle volí hodnotové akcie. Pokud je investor připraven podstoupit riziko, může si vybrat růstové akcie, které mohou v příštích několika letech růst několikanásobně. Například návratnost akcií společnosti Microsoft Corporation ( NASDAQ:MSFT ) od začátku roku 2013 přesáhla 900 %.

Růstové akcie - Cenový graf akcií Microsoft Corporation
Cenový graf akcií Microsoft Corporation*

Jaký je Základní přístup k Investování do Růstových akcií

Investoři zpravidla zvažují následující fundamentální kritéria pro posouzení svých předpokládaných investic:

  • Ukazatel ROE pomáhá vidět, jaký zisk generuje každý investovaný dolar. Například tržní kapitalizace společnosti NVIDIA Corporation ( NASDAQ:NVDA ) k 15.12. 2022 činila 21,4 miliardy USD, zatímco tržní kapitalizace společnosti Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA) byla 40,7 miliardy USD. Nicméně ROE obou byla 31 %
  • EPS je poměr čistého zisku k průměrnému ročnímu počtu jeho běžných akcií. Rostoucí EPS nejčastěji znamená, že společnost a její management fungují efektivně.
  • Prognóza tržeb publikovaná spolu se čtvrtletními a výročními zprávami. Změny v prognóze tržeb ze strany managementu mají přímý vliv na cenu akcií společnosti

Jaká jsou Rizika investování do Růstových akcií

  • Růst cen se může během zlomku sekundy změnit na pokles
  • Růst ceny akcií nemusí být nutně podpořen nějakým výrazným úspěchem společnosti
  • Ceny akcií silně závisí na zveřejněných statistikách a zprávách
  • Dividendy jsou minimální, nebo nejsou žádné
  • K podvodům může dojít ve formě záměrného předkládání nepravdivých zpráv s cílem přilákat investory

Jak Investovat do Růstových akcií - Závěr

Růstové akcie jsou cenné papíry společností s rychle rostoucími výnosy a dobrými vyhlídkami na budoucí růst. Vkládání peněz do nich se nazývá růstové investování.

Takové investice mají výhody i nevýhody. Mezi výhody bychom zařadili pravděpodobnost raketového růstu, přičemž jednou významnou nevýhodou jsou vysoká rizika pro kapitál investora.

* – Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

Prezentovaný materiál a informace zde obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87(I)/2017 Kyperské republiky nebo jakékoli jiné formy osobní poradenství nebo doporučení, které se týká určitých typů transakcí s určitými typy finančních nástrojů.