V prosinci 2022 poskytla OpenAI LLC uživatelům přístup k chatbotu umělé inteligence (Generative Pre-trained Transformer 3), lépe známému jako ChatGPT. Pak se začala šířit zpráva, že společnost Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) by mohla tuto technologii začlenit do svých produktů, což by vyvolalo boom novinek.

Dnes se blíže podíváme na ChatGPT a OpenAI, na to, jak je s nimi Microsoft spojený. Spolu s tím zanalyzujeme, jak může IT gigant těžit ze začlenění technologie umělé inteligence (AI) do každodenního života. Podíváme se také na to, jaké podobné produkty vyvinuté jinými společnostmi by mohly ChatGPT konkurovat.

ChatGPT
Logo ChatGPT

Vezměte na vědomí, že dva níže uvedené odstavce napsal a upravil chatbot Generative Pre-trained Transformer 3.

O Generative Pre-trained Transformer 3

Generative Pre-trained Transformer 3 (ChatGPT) je moderní jazykový model vyvinutý společností OpenAI. Jde o jeden z dosud největších jazykových modelů, trénovaný na velkém korpusu textových informací, které jsou veřejně dostupné na internetu. Využívá algoritmy hlubokého učení ke generování textu, který lze použít na širokou škálu úkolů – například k automatickému generování odpovědí na otázky.

Produkt již byl předtrénovaný. To znamená, že již byl vystavený velkému množství textových dat, což naznačuje, že pro specifické úkoly potřebuje méně dodatečných vstupů. Tím se nastavily podmínky pro rychlejší a jednodušší tvorbu jazykových aplikací při používání ChatGPT.

Co víme o OpenAI a ChatGPT

OpenAI LLC je výzkumná organizace, která se věnuje odpovědnému a bezpečnému vývoji umělé inteligence. V roce 2015 ji založili Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever a Wojciech Zaremba. Sídlí v San Franciscu v Kalifornii a má kanceláře a výzkumná centra po celém světě.

OpenAI se zaměřuje na vývoj inovativních technologií umělé inteligence, jako jsou automatické algoritmy hlubokého učení a rozsáhlé jazykové modely. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů společnosti je ChatGPT.

OpenAI spolupracuje s akademickými institucemi, technologickými firmami a vládními organizacemi na rozvoji výzkumu a vývoje v oblasti umělé inteligence. Cílem společnosti je zpřístupnit svůj výzkum a technologie širší komunitě. Proto pro tento účel vytváří projekty s otevřeným zdrojovým kódem. Poskytuje také produkty a služby založené na umělé inteligenci organizacím v různých odvětvích.

Jaké jsou Výhody a nevýhody ChatGPT

Výhody:

  • Schopnost zpracovat přirozený jazyk
  • Vysoká rychlost reakce na dotazy
  • Široká škála znalostí
  • Žádné předsudky
  • Poskytnuté odpovědi jsou personalizované
  • Dobré porozumění kontextu dialogu

Nevýhody:

  • Data použitá při školení modelu jsou do roku 2021
  • Nemá úplné podpůrné informace pro akademicky rovnocennou odpověď na otázku
  • Má omezenou schopnost vytvářet kreativní obsah a nemůže myslet „za horizont“
  • Nemá žádná etická omezení
  • Ne vždy poskytuje správné odpovědi

Dá se předpokládat, že některé nedostatky budou v blízké budoucnosti dolaďovány přístupem k aktuálnějším datům či přístupem k online informacím a také delším a hlubším tréninkem.

Jaká je Spolupráce mezi Microsoftem a OpenAI

Microsoft spolupracuje s OpenAI od roku 2019, kdy do společnosti poprvé investovala 1 miliardu USD, čímž se stala jejím výhradním poskytovatelem cloud computingu. V roce 2021 byl založen OpenAI Startup Fund s cílem investovat do začínajících startupů zaměřených na zdravotnictví, klimatické změny, vzdělávání a AI technologie. Hlavním investorem fondu byla společnost Microsoft Corporation.

Čtěte také  Risk management (Řízení rizik) při obchodování na Finančních trzích

V lednu 2023 technologický gigant oznámil třetí fázi partnerství s OpenAI, která zahrnuje investici 10 miliard USD. Podle CNBC bude Microsoft dostávat 75 % zisků OpenAI, dokud nezíská zpět svou investici. Poté bude korporace vlastnit 49 % OpenAI.

Jak může Microsoft používat technologie OpenAI

Podle CNBC plánuje Microsoft začlenit ChatGPT do vyhledávače Bing, aby zlepšil svou konkurenční pozici vůči Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG). Chatbot neposkytuje pouze odkazy na webové stránky ve výsledcích vyhledávání, ale také poskytuje připravené odpovědi na otázky.

Společnost může také používat funkce ChatGPT pro vytváření a úpravy textu v mnoha svých produktech, včetně Wordu, PowerPointu a Outlooku. Ale co je nejdůležitější, OpenAI již využívá cloudovou platformu a infrastrukturu Azure společnosti Microsoft. To by mohlo vytvořit pozitivní prostředí pro rozvoj a popularizaci Azure a také zvýšit konkurenci s webovými službami Amazonu.

Kdo další by mohl těžit z vývoje AI

Rostoucí popularita a poptávka po technologiích umělé inteligence vedly k rostoucí poptávce po polovodičích, které se používají k jejich výrobě. Jak si možná pamatujete, tomuto trhu dominuje společnost NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA). Analytici Citigroup Inc. (NYSE: C) předpovídají, že zvýšený zájem o ChatGPT by mohl vést k nárůstu tržeb společnosti NVIDIA během roku ze 3 miliard USD na 11 miliard USD. 

Jaké Produkty nabízí konkurence ChatGPT

ChatGPT spustili v prosinci 2022 a na konci měsíce měl již více než 57 milionů uživatelů. Nejnovější čísla od analytické skupiny UBS Group AG (NYSE: UBS) ukazují, že v únoru 2023 dosáhl počet uživatelů chatbota 100 milionů. Jen pro srovnání, než nejrychleji rostoucí sociální síť TikTok dosáhla 100 milionů uživatelů, trvalo to 2,5 roku. 

Tento nárůst publika OpenAI jistě znepokojí konkurenty Microsoftu. Podle CNBC Alphabet Inc. testuje chatbota Apprentice Bard a plánuje jej spustit koncem tohoto roku.

International Business Machines Corporation (NYSE: IBM) uvedla, že nabízí služby umělé inteligence s názvem Watson od roku 2017. Tyto technologie používá IBM při správě aktiv, obchodní automatizaci, blockchainu, kybernetické bezpečnosti, technické a zákaznické podpoře a dalších odvětvích. Watson například spravuje AI Powered Equity ETF (NYSE: AIEQ), která se od začátku roku přinesla návratnost více než 16 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 7 %. 

ChatGPT a Microsoft - Závěr

Microsoft není průkopníkem v oblasti technologií AI, ale jeho partnerství s OpenAI otřáslo trhem i světem. Počet uživatelů ChatGPT roste velmi vysokou rychlostí a veškerá uživatelská interakce s daty probíhá pomocí cloud computingu Microsoft Azure.

Jak již bylo zmíněno výše, Microsoft obdrží minimálně 75 % zisku OpenAI. Za účelem monetizace svého produktu zavedla OpenAI měsíční poplatek 20 USD pro ty, kteří chtějí chatbota používat bez prodlení ve špičce. Dá se předpokládat, že růst zisku OpenAI bude mít pozitivní dopad na tržby technologického giganta.

Pro Microsoft je prozatím výraznějším přínosem z tohoto partnerství příležitost, která se naskytla pro propagaci své značky a produktů, což pravděpodobně i krátkodobě pomůže zvýšit počet uživatelů jeho produktů.