Supporty a Rezistence jsou základem klasické technické analýzy (TA). Mnoho obchodníků opovrhuje tak jednoduchým nástrojem. Vyhýbá se tím však studiu základů analýzy grafů. Je obtížné popřít vliv horizontálních úrovní supportů a rezistencí na pohyby cen.

V tomto článku se dozvíte, co je to support a rezistence, ja je najít v grafu a jak je využít v tradingu.

Supporty a Rezistence - Úvod

Jakýkoli trend je posloupností úrovní supportů a rezistencí. Každý den tak můžeme vidět testy a breakouty (proražení) těchto důležitých oblastí. Aby obchodníci uměli tyto úrovně detekovat, doporučuje se, aby věnovali pozornost tomuto aspektu analýzy a jeho studiu.

Supporty a rezistence

Jednoduše řečeno, blízko úrovně supportu obchodníci typicky nakupují, zatímco při testování oblasti rezistence typicky prodávají.

Supporty a rezistence vznikají v reakci na základní principy nabídky a poptávky na finančních trzích. Support představuje úroveň, kde je poptávka po aktivu dostatečně silná na to, aby zastavila nebo zpomalila pokles jeho ceny. Naopak rezistence je úroveň, kde se projevuje nadbytek nabídky, což brání ceně v dalším růstu. Obchodníci sledují tyto úrovně, aby identifikovali klíčové body, kde může dojít k obratu nebo pokračování trendu.

Co je to Support

Teoreticky je úroveň supportu oblastí pod současnou tržní cenou, kde obchodníci mohou nakupovat. U této oblasti je vysoce pravděpodobné, že cena nezůstane pod tlakem prodejců.

V okamžiku testování úrovně supportu se ceny často odrazí a začnou růst. Tlak prodejců se zmenší, protože si pod danou úrovní nemohou zajistit pokračování poklesu. Můžeme říci, že kupující začnou být silnější.

Co je support

Takové úrovně lze zpravidla najít na grafu předem. Můžeme použít denní i hodinové grafy. Zkušení obchodníci však tvrdí, že delší časové rámce jsou důležitější. Například úroveň supportu na D1 bude mnohem silnější než úroveň supportu na M5.

Na D1 mohou ceny testovat úroveň supportu několik týdnů, než se medvědům podaří cenu zatlačit níže. Pokud jde o M5, jeden test může stačit k proobchodování pod tuto úroveň a pokračování k další úrovni.

Na konci růstového pohybu, můžeme při proražení supportu mluvit o konci uptrendu. Pokud cena následně vzroste a poté otestuje proražený support znovu můžeme vidět buď odraz a budoucí růst nebo naopak další proražení supportu - můžeme očekávat pohyb dolů a konec uptrendu.

Proražení supportu

Co je to Rezistence

Úroveň rezistence je opakem k úrovni supportu. Zatímco support je pod současnou tržní cenou, rezistence je nad ní. Rezistence je tedy oblastí, kde je tlak prodejců mnohem vyšší než kupujících. Cena se typicky odrazí a začne klesat. Takže v okamžiku testování silné úrovně rezistence se cena začne pohybovat opačným směrem.

Co je rezistence

V downtrendu jsou rezistence místem pro konzervativní vstup do shortu v souladu s trendem.

Obecným pravidlem je, že obchodníci opět prodávají na rezistencích a nakupují na úrovních supportu. Pokud tedy máme na trhu downtrend, tak korekce testují úrovně rezistence. V případě, že jsou nakupující slabí, ceny oslabí v souladu s aktuálním trendem.

Vstupte na akciový trh s platformou R StocksTrader

Klepnutím na tlačítko vyzkoušejte obchodování s více než 3 000 akciemi a spready od 0,01 USD!

partner-programme
Vyzkoušet
partner-programme

Jak Najít na grafu Supporty a Rezistence

Bohužel, stejně jako jiné typy grafických analýz i identifikace supportu a rezistence je subjektivní. Kvalita detekování úrovní supportů a rezistencí v grafu tak závisí na odborných znalostech obchodníka. Pokud kreslíme úrovně poprvé, může být obtížné určit, která oblast je dobrá, a kterou je lépe přeskočit.

Například, existovalo pěkné cvičení. Obchodník začátečník dostal tištěný graf a řekli mu, aby zakreslil linie supportů a rezistencí. Po několika opakování tohoto cvičení se začátečník naučil snadno detekovat úrovně na skutečných grafech. Jinými slovy, praxe dělá mistra.

Supporty a rezistence na grafu

Pro nakreslení důležitých cenových úrovní je nutné vidět, jak se cena od této oblasti v minulosti odrazila. Dále si jen jednoduše nakreslíme vodorovnou čáru.

Rovněž je třeba, aby si obchodníci uvědomili, že úroveň supportu nebo rezistence není určitá cena v grafu, ale spíše oblast. Cena může tedy kolísat o pár pipů sem nebo tam, pokud jsme na H1, nebo pár desítek pipů, pokud jsme na D1.

Proč jsou Supporty a Rezistence důležité v obchodování

Níže uvádíme několik klíčových aspektů, které plní při obchodování supporty a rezistence:

1. Identifikace Klíčových Úrovní pro Obraty a Trendy

Supporty a rezistence slouží jako orientační body, které umožňují obchodníkům identifikovat klíčové úrovně na trhu. Tyto úrovně často označují místa, kde cena historicky zaznamenala obrat nebo pokračovala v trendu. Analyzováním minulých dat mohou obchodníci identifikovat místa, kde se cena v minulosti zastavila nebo obrátila. Tímto způsobem supporty a rezistence slouží jako průvodce pro predikci budoucího chování trhu.

2. Risk Management - nastavování Stop Loss a Take Profit

Další jejich význam je pro risk management. Supporty a rezistence pomáhají obchodníkům určit úrovně pro umístění stop loss a take profit objednávek. Stanovení stop loss úrovní pod supporty (při nákupech) nebo nad rezistencemi (při prodejích) pomáhá obchodníkům minimalizovat ztráty v případě nepříznivého vývoje ceny. Naopak, umístění take profit úrovní poblíž rezistencí (při nákupech) nebo okolo supportů (při prodejích) umožňuje obchodníkům uzavřít pozici s ziskem, když cena dosáhne určené úrovně.

Čtěte také  Jak používat Ichimoku Kinko Hyo - Kompletní průvodce a Strategie pro obchodování

3. Řízení Rizika

Pomocí supportů a rezistencí obchodníci získávají lepší povědomí o rizicích a ziskovém potenciálu v jednotlivých obchodech. Identifikace klíčových úrovní umožňuje obchodníkům lépe plánovat své obchodní strategie, minimalizovat rizika a optimalizovat zisky. Tímto způsobem supporty a rezistence hrají klíčovou roli v rámci efektivního řízení portfolia a strategického plánování obchodů.

Jak využít Supporty a Rezistence v Tradingu

Existuje mnoho způsobů, jak používat úrovně supportů a rezistencí. Některé bude používat jedna skupina traderů, zatímco jiná skupina přidá do svých obchodních systémů jejich jiné způsoby využití.

Existují obchodníci, kteří jednoduše berou denní grafy a zadávají čekající obchodní příkazy k nákupu nebo prodeji poblíž supportu a rezistence, které považují za důležité.

Pokud v minulosti cena na D1 vytvořila úroveň rezistence, tak se jí s největší pravděpodobností nepodaří tuto oblast prorazit na první pokus, takže dojde k odrazu, který může přinést zisk.

Nejjednodušším způsobem je, když obchodníci nakupují na úrovni supportu a prodávají na úrovni rezistence. Pokud je však na trhu býčí trend, mohou nakupovat buď při korekcích na úrovních supportů, nebo při proražení úrovně rezistence.

Pokud je trend klesající, je dobré, aby obchodníci prodávali při testech rezistencí a poté, co ceny klesnou pod oblast supportu.

Obchodování odrazu od cenové úrovně Supportu a Rezistence

Jedná se o poměrně jednoduchý přístup, který se většinou používá při pohybu trhu do strany. Myšlenka je následující:

  • Když cena testuje oblast supportu, obchodník nakoupí a umístí Stop Loss jen několik pipů pod úroveň supportu. Pokud se cena od této úrovně odrazí, může buď zrealizovat zisk okamžitě, nebo přesunout SL na vstupní bod v očekávání silného odrazu od této oblasti.
Odrazu ceny od Supportu a Rezistence
  • Při testování oblasti rezistence je to stejné. Obchodník prodává v okamžiku testu úrovně a umístí SL několik pipů nad tuto oblast rezistence. Bohužel nikdy předem nevíme, zda půjde o falešný průraz nebo ne, takže se jen držíme pravidel.

Jak Obchodovat průraz Supportu a Rezistence

Tuto možnost lze použít jak při pohybu ceny do strany, tak při silném trendu. Tady to obchodníci dělají opačně.

  • Když cena testuje support, nesnaží se nakupovat, ale jen čeká, až klesne pod něj. V takovém okamžiku prodává a umístí SL nad úroveň supportu. Bude tedy sledovat, jak se úroveň supportu mění v rezistenci.
Průraz Supportu a Rezistence
  • Stejné je to v okamžiku, kdy cena dosáhne úrovně rezistence. Zde obchodník nespěchá, aby otevřel shortový obchod, ale místo toho počká, až svíčka uzavře nad úrovní rezistence. Jakmile se to stane, může vstoupit do longu a umístit SL pod proraženou úroveň. Zde uvidí, jak se úroveň rezistence stane po proražení úrovní supportu.

Supporty a Rezistence v kombinaci s MACD

Mnohým traderům nestačí jen úrovně supportů a rezistencí, takže si přidají do grafu indikátor MACD. Následně hledají dobré signály v podobě divergence ceny a MACD. S úrovněmi supportů a rezistencí však bývá kvalita těchto signálů vyšší a obchodníci dostávají další vstupní bod.

Supporty a rezistence v kombinaci s MACD

Pokud například vidí, že se na MACD formuje divergence, která se blíží úrovni rezistence, můžeme se shortem počkat, až signální linie indikátoru opustí oblast histogramu.

Dostane tak dva signály k prodeji:

  1. odraz od úrovně rezistence a
  2. divergenci na MACD.

Jako potvrzení můžeme čekat na proražení úrovně supportu a teprve poté otevřít shortový obchod.

Použití indikátoru RSI na úrovních Supportu a Rezistence

Tentokrát opět jednoduše připojíme signál z populárního RSI k testu úrovně. Na rozdíl od MACD, na RSI je velmi pohodlné nakreslit trendové linie a proražení takové linie nám dává signál pro vstup do obchodu.

Takže při testu linie rezistence s otevřením obchodu obchodník nespěchá, ale čeká, až hodnoty RSI prorazí linii supportu. Teprve poté vstoupíme do obchodu. SL je nad úrovní rezistence.

Použití indikátoru RSI

Supporty a Rezistence - Závěr

Analýza grafu je subjektivním způsobem obchodování. Zpočátku se použití horizontálních úrovní supportu a rezistence může zdát složité. Ale mnoho obchodníků je používá na akciových trzích, kovy, energie nebo jiné trhy.

Chcete obchodovat s akciemi bez provize?

Získejte přístup k obchodování více než 1000 US akcií bez provizí na platformě R StocksTrader

partner-programme
Začít hned
partner-programme

Díky zkušenostem tyto úrovně v grafech snadno objevíte a díky přidání různých indikátorů si můžete navrhnout svou obchodní strategii, jedinečnou a jednoduchou. Můžete se držet jednoduchých metod - hlavní věcí je dodržování pravidel money managementu.

Upozornění na rizika:

1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.