Každý trend skončí a dříve či později se obrátí. V tomto článku Vám ukážeme několik strategií, jak poznat obrat trendu.

Je lepší Obchodovat s trendem nebo proti němu?

Zkušení obchodníci se domnívají, že obchodování s trendem je mnohem účinnější než proti němu. Mnozí z vás už určitě slyšeli takové poučky jako např. „Trend je váš přítel“.

V souladu s tím však existuje touha najít místo obratu trendu, aby došlo ke vstupu do obchodu s minimálním rizikem a na samotném začátku trendu. 

Touze obchodníků, kteří nakupují za nízké ceny a prodávají za vysoké, rozumíme. Opět platí jedna ze známých frází technické analýzy. „Současný trend se bude vyvíjet, dokud se neobrátí“.

Co je to Trend a kde se vytváří Obrat Trendu

Na finančních trzích se trendem rozumí směrový pohyb ceny. Teoreticky, pokud vidíme pohyb, který vytváří nová vyšší High než byla ta předchozí a zároveň nová vyšší Low než byla ta předchozí, označíme ho jako uptrend.

V takovém období se obchodníci snaží kupovat, protože současný pohyb bude pravděpodobně pokračovat.

Uptrend

Naopak, pokud v pohybu ceny vidíme každé nové Low níže než bylo předchozí Low a stejně tak pro High, jde o downtrend.

Downtrend

Jak Identifikovat Obrat trendu

Pokud se obchodníci snaží identifikovat obrat trendu, tak využívají nejčastěji tyto přístupy:

1. Technická analýza

Pokud očekáváme obrat býčího trendu, je pro nás důležité, aby se nové maximum vytvořilo níže než to předchozí. Stejně tak i nové minimum bude nižší než to předchozí. V takovém okamžiku můžeme předpokládat obrácení trendu a pohyb směrem níže.

U obratu downtrendu, je důležité, aby trh nevytvořil další minimum a cena prorazila minulé maximum. To je jednoduchý signál obratu trendu.

Obchodníci také používají další nástroje technické analýzy. Především trendové linie a indikátory.

Nejjednodušším signálem obratu je průraz trendové linie. Pokud se jedná o uptrend, nakreslíme rostoucí trendovou linii a čekáme až dojde k jejímu proražení. Nejčastěji se po proražení cena vrátí a linii otestuje z druhé strany. Odtud pak začne opět klesat.

Proražení trendové čáry uptrend

V downtrendu zakreslí obchodník trendovou linii na základě High. Pokud chceme vidět rostoucí trend, musí se cena nad downtrendovou čarou stabilizovat. 

Proražení trendové linie downtrend

Vyražení ceny z Kanálu jako signál pro Obrat Trendu

Dalším typem signálu je průraz hranice kanálu. Kreslení kanálů je o něco složitější než kreslení trendových linií. Ale podstata zůstává stejná. Čekáme, až cena prorazí ven z kanálu.

To značí obrat trendu. Mnoho traderů také využívá šířku kanálu, aby zjistili potenciál budoucího cenového pohybu.

Obrat trendu proražení kanálu

Tradeři, kteří obchodují z grafu, také rádi detekují obraty pomocí reverzních cenových patternů. Mezi takové patří například hlava a ramena, dvojité dno nebo diamant. Jsou to jednoduché patterny. Ale existují triky a postupy, jak je v grafu obchodníci najdou a správně použijí. Protože pouze pokud je obchodníci dobře použijí, mohou dávat dobré signály.

Obrat trendu pattern Hlava a ramena

2. Fundamentální analýza

Tento typ analýzy sleduje fundamentální ukazatele a ekonomické faktory jednotlivých zemí (např. HDP, inflace, nezaměstnanost) ale také společností. I tyto ukazatele vykazují trendy a dají se z nich vytvářet modely, které mohou predikovat obrat trendu.

3. Objemy obchodů a Sentiment a Mediální hype

Obrat trendu mohou také pomoci obchodníkům rozklíčovat extrémní hodnoty objemů obchodů, sentimentu účastníků trhu a také to, jak mnoho se média zaměřují na určité téma nebo firmu.

Chcete obchodovat s akciemi bez provize?

Získejte přístup k obchodování více než 1000 US akcií bez provizí na platformě R StocksTrader

partner-programme
Začít hned
partner-programme

Na jakém časovém rámci hledat Signály pro Obrat Trendu

Zkušení obchodníci doporučují hledat signály obratů trendu na denních grafech. Celkově lze totéž provést samozřejmě i na kratších časových rámcích, ale je třeba si uvědomit, že v tomto případě bude obrat trendu pravděpodobně krátkodobé povahy. Hlavní trend totiž obchodníci vždy lépe detekují na D1.

Jak využít Klouzavé průměry pro identifikaci Obratu Trendu

Téměř všechny trendové indikátory mohou obchodníci přizpůsobit pro daný instrument a použít je k hledání obratů trendů. Pokud mluvíme o klouzavých průměrech, které jsou jedním z nejlepších indikátorů trendu na trhu, mohou nám samozřejmě také ukázat obrat trendu.

Klouzavé průměry jako indikátor obratu trendu

Je důležité, abychom si uvědomili, že MA jsou za cenou zaostávajícím indikátorem. Takže signál konce trendu se ukáže až ve chvíli, kdy bude další trend již plně rozběhnutý. To však mnoho investorů považuje za irelevantní. Pokud bude nový trend dostatečně silný, bude část ztraceného zisku menší než potenciální zisk ze zbytku trendu.

Čtěte také  Jak používat Klouzavý průměr pro Obchodování akcií

Navíc tento indikátor signalizuje trend. Takže obchodník může držet pozice a přidávat nové tak dlouho, jak je to možné. Po zahájení nového trendu existuje rovněž možnost získat potvrzení ve formě návratu cen k MA. Takový návrat umožní vstup ve směru trendu s menším rizikem.

Klouzavé průměry trend

Trendové indikátory však nepomohou určit obrat v rané fázi. Na druhé straně mohou ukázat, že současný trend zpomaluje a ztrácí sílu. K identifikaci dojde v okamžiku, kdy se po velké divergenci začnou linie opět přibližovat. Toho si můžeme snadno všimnout a začít hledat potvrzení změny trendu.

Jak identifikovat Obrat Trendu pomocí patternů

Jedná se snad jeden z nejlepších způsobů, jak mohou obchodníci vstoupit do trhu na konci trendu a s minimálním rizikem. Pokud jako obchodník preferujete analýzu grafu a sledujete cenu, může vám tento způsob perfektně vyhovovat.

Jakýkoliv ze zde uvedených patternů může poskytnout dobrý vstupní bod už ve chvíli, kdy se formuje. Riziko se sníží při vstupu do obchodu co nejblíže k hornímu nebo spodnímu okraji patternu.

U patternu Double Top (dvojitý vrchol) je důležité, aby obchodníci začali prodávat v okamžiku druhého testu formování úrovně rezistence s umístěním Stop Lossu nad touto oblastí.

Když se cena pohybuje naším směrem, můžeme přidat další pozici po proražení úrovně supportu. Toto doporučují někteří autoři v klasické technické analýze. Naopak, když cena pokračuje v uptrendu, opustíme trh s minimálními ztrátami.

Obrat trendu - formace Dvojitý vrchol

Při tomto způsobu obchodování potřebují obchodníci zvládnout všechny aspekty patternu. Musí také pochopit, kdy opustit trh. Protože pokud se cena bude pohybovat proti nám, tak pokračující trend může znamenat vážné ztráty.

Při obchodování obratových patternů získáváme příležitost vstoupit na trh v rané fázi ukončení trendu. To je jedna z hlavních výhod grafické analýzy. Povaha patternů a tržních trendů jsou úzce propojeny. Můžeme tak reagovat zejména na kolísání cen, nikoli na její výsledky, jako u indikátorů.

Divergence - dobrý signál Obratu Trendu

Alexander Elder označil signál divergence ceny s indikátorem MACD jako jeden z nejlepších způsobů, jak identifikovat obrat trendu na základě grafické analýzy.

Opravdovou sílu tohoto signálu můžeme vidět prakticky na kterémkoliv trhu. Podle divergence je také docela snadné vstoupit do trhu. Když signální linie opustí oblast histogramu, prodáme (pokud je signál nad nulou).

Obrat trendu - Divergence indikátoru a ceny

Pokud trend klesá a signál se vytvoří pod nulou, opuštění signální linie z oblasti histogramu signalizuje nákup. Existují však nuance:

  • Ne vždy víme, kde může vznikat takový signál
  • Někdy dochází k dvojitým divergencím (tj. když se cena pohybuje stále níže, zatímco signál zůstává v platnosti.)

V takových případech musíme tuto pozici držet, ale rizika výrazně narostou.

Obrat Trendu - Závěr

K detekci obratu trendu můžeme použít jednoduché nástroje technické analýzy, jako jsou trendové linie, kanály a obratové patterny. Nebo můžeme přidat indikátory, které však za cenou zaostávání.

Pro lepší výsledek můžete kombinovat několik výše diskutovaných nástrojů. Například, když se v MACD vytvoří divergence, obchodník čeká na proražení trendové linie jako potvrzení a teprve poté vstoupí do obchodu ve směru proti aktuálnímu trendu. Tímto způsobem získáme dva signály o ukončení současného trendu, což výrazně posílí naši pozici.

Obrat trendu - kombinace strategií

Je třeba si uvědomit, že hledání obratu trendu není vždy efektivní. Mnoho zkušených investorů stále doporučuje obchodování v souladu s trendem, aby se v případě chyby vyhnuli vážným ztrátám. Pokud však dokážete najít okamžik otočení trendu, tak proč signál nevyužít a nevstoupit do trhu s minimálním rizikem.

Vyzkoušejte obchodování na high-tech terminálu R StocksTrader!

Získejte přístup k reálným akciím, pokročilým grafům a bezplatnému nástroji pro tvorbu obchodních strategií

partner-programme
Otevřít účet R StocksTrader
partner-programme

Upozornění na rizika:

1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.