Pattern klín za normálních okolností obchodníci považují za obratový pattern, který se formuje na maximech a minimech cenového grafu. Z praxe ale víme, že někdy funguje také jako pattern pokračování trendu.

V tomto článku si popíšeme jednotlivé typy klínů, se kterými se můžete při tradingu setkat a probereme nejčastější způsoby obchodování těchto formací/vzorců/patternů technické analýzy.

Co je to Pattern Klín

Klín je docela podobný patternu trojúhelník. Klín se tvoří mezi dvěma sbíhajícími se liniemi supportu a resistence. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma patterny tvoří sklon obou linií. Obě linie mají sklon buď nahoru nebo dolů. Podle sklonu stran může být klín dvou typů:

  • rostoucí
  • klesající

Co naznačuje Pattern klín

Vzorec Rostoucí klín se na grafu objebuje v uptrendu a Klesající klín v downtrendu. Oba tyto patterny typicky naznačují, že trh prochází obdobím konsolidace, a že je pravděpodobné, že dojde k výraznému pohybu nahoru nebo dolů.

Někteří obchodníci mohou pattern klín považovat za formaci pokračování trendu. Ta se však potvrdí pouze v případě, že k proražení ceny z klínu dojde ve směru předchozího pohybu ceny (trendu).

Přejděte na účet Prime

Získejte konkurenční obchodní podmínky s účtem RoboMarkets Prime! Užijte si nízké provize, rychlou exekuci a spread od 0 pipů

partner-programme
Otevřít účet Prime
partner-programme

Jak obchodovat Pattern Klín

1. Rostoucí Klín

Tento pattern tvoří dvě konvergující rostoucí linie supportu a resistence. Pokud se rostoucí klín vytvoří v uptrendu na maximu cenového grafu, signalizuje to pravděpodobné obrácení trendu nebo korekci.

Při proražení spodního okraje klínu se doporučuje prodej se Stop Lossem nad nejbližším High klínu a s Take Profitem ve velikosti základny klínu H (největší vlna - základna patternu).

Rostoucí Klín uptrend

Pokud se rostoucí klín vytvoří v downtrendu po vytvoření nových minim, znamená to korekci. V případě, že cena prorazí dolní hranici patternu klín v souladu s downtrendem, tak downtrend bude pravděpodobně pokračovat.

Poté, co dojde k proražení spodního okraje klínu, se doporučuje prodej. Stop Loss obchodník umístí nad nejbližší High. Take Profit obchodníci nejčastěji umisťují do vzdálenosti odpovídající velikosti základny H (největší vlna - základna patternu).

Čtěte také  Jak na Range Trading (Obchodování Trhu do strany)
Rostoucí Klín downtrend

2. Klesající Klín

Tento vzorec tvoří dvě konvergující klesající linie supportu a resistence. Pokud se klesající klín vytvoří v downtrendu na minimech cenového grafu, signalizuje to pravděpodobné obrácení trendu nebo korekci.

Při proražení horního okraje klínů se doporučuje nákup se Stop Lossem pod nejbližším Low klínu a s Take Profitem ve velikosti základny klínu H (největší vlna - základna patternu).

Klesající klín downtrend

Pokud se klesající klín vytvoří v uptrendu po vytvoření nových maxim, znamená to korekci. V případě proražení horní hranice patternu v souladu s uptrendem, bude pravděpodobně uptrend pokračovat.

Poté, co dojde k proražení horního okraje klínu, se doporučuje nákup. Stop Loss trader umístí pod nejbližší Low. Take Profit typicky umístí do vzdálenosti odpovídající velikosti základny H (největší vlna - základna patternu).

Klesající klín uptrend

Pattern Klín - Závěr

Pattern klín je pattern technické analýzy, který se objevuje v grafech poměrně často a může být užitečný při posuzování perspektivy budoucích cenových pohybů. Ziskovost tohoto patternu se zdá poměrně vysoká a stojí za to zařadit ho do portfolia.

Myslete na to, že je nutná praxe. Při hledání vzorců v cenovém grafu a reagování na všechny ostatní faktory, jako je aktuální trend a poměr Stop Loss/Take Profit (RRR).

Obchodujte 1000+ amerických akcií bez provize na platformě R StocksTrader

Kliknutím na tlačítko se dozvíte více a začněte investovat

partner-programme
Začít hned
partner-programme

Upozornění na rizika:

1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.