Proč pokles akcií Netflixu stáhl níže cenu akcií Walt Disney Company?

Akcie Netflix Inc. (NASDAQ: NFLX) od prosince 2021 ztratily 72 % ceny. Takový pokles by nás mohl přimět k domněnce, že je firma na pokraji bankrotu. Ale finance Netflixu jsou v pořádku. Kromě toho by management streamovací služby mohl spustit program zpětného odkupu akcií, protože společnost je téměř na trajektorii pozitivního volného cashflow.

Pojďme prozkoumat jak akcie Netlix ovlivňují akcie Walt Disney.

Proč klesají Akcie Netflixu

Za prvé, akcie společnosti jsou překoupené. V srpnu 2021 se objevily první náznaky poklesu. Pak odezněl účinek pandemie. Zatímco během prvních pár let pandemie se Netflix těšil přílivu nových uživatelů, v dnešní době se o akcie, které stojí 700 USD, tolik investorů nepřetahuje.

Za druhé, růst počtu nových předplatitelů se začal zpomalovat. A v 1. čtvrtletí 2022 společnost poprvé ve své historii zaznamenala v tomto ukazateli pokles. 20. dubna, kdy se zveřejnily čtvrtletní statistiky, cena klesla o 35 %, a když se připravoval tento článek (květen 2022), stále klesaly.

Které Akcie byly ovlivněny pádem Netflixu

Cena akcií Roku Inc. (NASDAQ: ROKU) klesla o více než 22 %, Warner Bros. Discovery (NASDAQ: WBD) – o 20 %, Walt Disney Company (NYSE: DIS) – o 12 %. Mnoho investorů se ptá proč.

Například Walt Disney Company má svůj byznys diverzifikovaný a jeho streamovací byznys (Disney+) přijal jiný model rozvoje. Je možné, že příliš negativní reakce hráčů na trhu na zprávu Netflix jen vytváří šanci koupit akcie konkurentů za nižší cenu.

Na čem staví Netflix a Disney+

Netflix přitahuje nové uživatele tím, že vytváří spoustu pořadů, aby si každý mohl najít to své. Jakmile se však kvantita stane hlavním důrazem, kvalita nevyhnutelně trpí. Výsledkem je, že původně efektivní vzorec má tendenci být stále méně a méně takový.

Disney+ naproti tomu natáčí nové pořady, pouze pokud je potenciální publikum dostatečné. Drží se od vysílání velkého množství pořadů najednou. Dělá to mimo jiné proto, aby upoutala pozornost na určitého herce nebo herečku. Protože tak bude snazší vydělat peníze na další představení s nimi.

Další funkcí je vysílání každého produktu jednou týdně. Taková pauza rozruší aktivní publikum a vytvoří aktivitu kolem show na sociálních sítích. Pro posílení efektu spouští mediální gigant působivé reklamní kampaně.

Dříve Netflix také používal tuto strategii, ale zdá se, že změnil taktiku. Zatímco situace byla příznivá, společnost se snažila přilákat co nejvíce uživatelů. Dosáhlo cíle, nyní začíná pracovat na kvalitě, aby uživatelé zůstali zainteresovaní. To však není jednoduchý úkol a zmenšující se publikum to potvrzuje. 

Jaké jsou plány Disney+

Počet uživatelů Disney+ rychle roste. Mezi lety 2020 a 2022 se jeho publikum zvýšilo z 26,5 milionu na 129 milionů lidí. V roce 2020 měl Netflix 182 milionů lidí a během 2 let se publikum rozrostlo o pouhých 40 milionů lidí.

Jedním z důvodů, proč počet uživatelů Disney+ roste rychleji, je cena předplatného. Nejoblíbenější předplatné Netflix nyní stojí 15,49 USD a předplatné Disney+ stojí 7,99 USD.

Můžeme dojít k závěru, že na rozdíl od Netflixu Disney+ stále roste. Podle předpovědi managementu Walt Disney do roku 2024 počet předplatitelů přesáhne 230 milionů lidí.

Společnost plánuje využít ještě jeden způsob, jak přilákat nové uživatele. Tím bude spuštění bezplatného předplatného s reklamami. Práce na tom mají skončit do konce roku 2022. Mimochodem, Netflix zvažuje totéž.

11. května zveřejní čtvrtletní zpráva. Ukáže dynamiku růstu nového publika. Jestli bude trend pozitivní, bude to znamenat, že část klientů Netflixu se rozhodla pro Disney+.

Co se děje s offline podnikáním Walt Disney

Pro Walt Disney není streamovací služba jediným zdrojem příjmů. Konglomerát vlastní kina, zábavní parky, kino studia, zařízení pro cestovatele a výletní lodě.

Čtěte také  Trendy na Akciovém trhu v roce 2022

Část podnikání, která je offline, utrpěla pandemií. Roční obrat klesl z 26,5 miliardy USD v roce 2019 na 6,5 miliardy USD v roce 2021.

Zároveň se však její streamovací služba stala populárnější, což společnosti umožnilo zvýšit příjmy v mediálním segmentu z 26 miliard USD v roce 2019 na 50 miliard USD v roce 2021.

V offline segmentu se situace nyní mění. Blíží se léto a téměř všechna koronavirová omezení se zrušila. Za takových okolností se podkopaná část podnikání Walta Disneyho může brzy vrátit na úroveň před krizí. 

Udává lídr vždy trend

Lídr vysílání Netflix ztrácí předplatitele, a tak by bylo logické očekávat, že budou následovat další zástupci segmentu. Ale jsou věci tak jednoduché?

Něco podobného se stalo v polovodičovém průmyslu. Když vedoucí společnost Intel Corporation (NASDAQ: INTC) oznámila pokles prodeje PC čipů. Investoři spěchali shortovat akcie jeho rivala — Advanced Micro Devices Inc. (NASDAQ: AMD).

Když však AMD zveřejnilo čtvrtletní zprávu odhalující skutečný růst prodeje mikročipů, investoři okamžitě změnili názor a akcie AMD raketově vzrostly, zatímco akcie Intelu zrychlily svůj klesající trend.

Cenový graf akcií Intel a AMD
Cenový graf akcií Intel a AMD*

Jaká jsou Investiční rizika pro Akcie Walt Disney

Dne 21. dubna 2022 byl přijatý zákon, který od 1. června 2023 zrušil status zvláštní daňové oblasti pro Reedy Creek. Společnost Walt Disney aktivně využívá příležitosti této oblasti založené v roce 1967 na vnějších hranicích okresů Orange a Osceola na Floridě. .

Reedy Creek funguje z daní pronajímatelů, z nichž největší je Walt Disney. Čtvrť řídí dozorčí rada, která je, kulantně řečeno, prakticky řízena společností. Přebírá odpovědnost za úhradu komunálních, zdravotních, hasičských služeb, výstavbu a údržbu silnic – zkrátka plně platí fungování okresu.

Výměnou za to společnost získává daňové úlevy a doslova si dovoluje stavět zábavní zařízení a sama si vybírá poskytovatele služeb. Celkově má společnost neomezenou pravomoc a žádné překážky pro rozvoj svého podnikání na tomto území.

Pokud Reedy Creek ztratí svůj zvláštní status, zkomplikuje to společnosti určité obchodní procesy a zvýší daňové zatížení. Společnost se však z podpory okresu osvobodí a zvýšené výdaje bude moci kompenzovat zvýšením cen.

Pokud jde o stát Florida, bude muset začít platit za potřeby okresu. To představuje asi 160 milionů USD ročně. A bude muset splatit společnosti Walt Disney svůj dluh z dluhopisů ve výši 1 miliardy USD.

Stát, který řídí guvernér Ron DeSantis, tak reagoval na kritiku korporace v souvislosti se zákonem zakazujícím výuku genderové rovnosti v mateřských a základních školách.

DeSantis se tímto konfliktem s Walt Disney na sebe snaží upoutat pozornost voličů, protože zvažuje účast v prezidentských volbách v roce 2024.

Když politici zasahují do byznysu, tak lze opravdu těžko předpovídat, jak to dopadne. Toto riziko by se tedy nemělo opomíjeno. Nikdo nemůže říci, jaké další kroky je guvernér schopen udělat, aby získal pozornost.

Akcie Walt Disney – Technická analýza

S klesajícím počtem předplatitelů Netflixu, špatnými zprávami z Floridy a všeobecným poklesem akciových indexů klesají i akcie Walt Disney. Nejbližší linie supportu je na 110 USD, nejbližší úroveň rezistence je na 120 USD.

Cenový graf akcií Walt Disney
Cenový graf akcií Walt Disney*

Investice do akcií Walt Disney – Závěr

Akcie Walt Disney Company jsou vhodnější pro portfolio dlouhodobého investora. Společnost vyplácí dividendy již více než 50 let.

Mnoho hráčů na trhu nyní čeká na čtvrtletní zprávu, která má být zveřejněna 11. května. Pokud počet předplatitelů Disney+ bude pokračovat v růstu, downtrend ceny akcií společnosti pravděpodobně skončí. Jinak bychom se mohli dočkat ještě lepší ceny pro investici.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy