V dnešním článku se blíže podíváme na společnost CorpHousing Group, Inc., která poskytuje zprostředkovatelské služby pro krátkodobý pronájem rodinných domů a vil v amerických městech. 

Při cestování se často potýkáme s problémem najít dobré místo k pobytu. Hotely nejsou vždy pohodlné a kvalita služeb nemusí být vždy v souladu s našimi očekáváními. V takových případech mohou pomoci různé služby krátkodobého pronájmu. Turisté díky nim najdou mnohem rychleji levnější ubytování.

Společnost CorpHousing Group, Inc., která umožňuje krátkodobé pronájmy, plánuje 11. srpna vstoupit na burzu (IPO) NYSE pod symbolem „CHG“.

IPO společnosti CorpHousing Group (CHG)

Co víme o společnosti CorpHousing Group

CorpHousing Group je provozovatel krátkodobých pronájmů bytů ve velkých megametropolích v USA. Společnost má webové stránky a aplikaci s uživatelsky přívětivým rozhraním. CorpHousing Group má sídlo v Miami na Floridě. Jejím generálním ředitelem je spoluzakladatel Brian Ferdinand. Je držitelem většinového podílu ve firmě, proto ostatní akcionáři nemohou mít významný vliv na provozní činnost společnosti. Může to být vážný problém v případě, že obchodní model společnosti bude vyžadovat restrukturalizaci.

CorpHousing vlastní značku SoBeNY, která působí na trhu krátkodobých pronájmů. Společnost si stanovila cíl vyvinout pro své klienty spolehlivou a efektivní službu vyhledávání nemovitostí.

CorpHousing působí jako prostředník mezi majiteli ubytování a turisty. Těm druhým nabízí všechny výhody prázdnin a dovolených mimo klasický hotelový průmysl. Hlavním kritériem úspěchu je zajištění bezpečnosti pronajímatelů i nájemců.

Podnikání CorpHousing Group
Podnikání CorpHousing Group

K datu zveřejnění výkazu společnost spravovala 490 nemovitostí v 9 amerických městech a dalších 688 objektů bylo v procesu uvedení do provozu. Do konce roku 2022 plánuje CorpHousing Group uvést do provozu nejméně 3 600 objektů ve 12 městech.

Prezentace CHG
Prezentace CorpHousing Group

CorpHousing navíc letos vstupuje na globální trh. V okamžiku podání žádosti o IPO se vedení společnosti zaměřovalo na Londýn a Paříž. Většinu příjmů emitent získává z provizí z plateb nájemného. 

Jaké jsou Vyhlídky cílového trhu CorpHousing Group (CHG)

Cílový trh společnosti je dostatečně segmentovaný. Turisté si mohou vybrat ze široké škály typů ubytování:

  • hotely
  • resorty
  • hostely
  • prázdninové apartmány
  • další

Podle Travel Accommodation Market, zpráva o průzkumu trhu od společnosti Allied Market Research (AMR), odhadovala v roce 2018 globální trh s ubytováním z důvodu cestování na 632,8 miliard USD. Do roku 2026 by mohl dosáhnout 893 miliard USD.

Cílový trh CorpHousing Group
Cílový trh CorpHousing Group

V důsledku toho by složená roční míra růstu (CAGR) od roku 2019 do roku 2025 mohla být 4,5 %.

Cílový trh CHG
Cílový trh CorpHousing Group

Stojí za zmínku, že toto odvětví utrpělo velké ztráty kvůli globálním lockdownům během pandemie koronaviru v roce 2019. Tento trh se od té doby úplně nezotavil.

Čtěte také  Bankovní sektor opět v centru pozornosti Investorů

Hlavní konkurenti emitenta jsou:

  • Airbnb
  • Expedia
  • HomeAway
  • Hotels.com
  • Orbitz
  • Travelocity
  • Trip.com
  • Adoga

Jak si CHG vede finančně

V době IPO emitent nevytvářel žádný čistý zisk. Budeme proto analyzovat finanční výkonnost společnosti CorpHousing Group s jejími výnosy. Finanční údaje z výkazu S-1 ukazují 137,1% nárůst tržeb společnosti za tříměsíční období, které skončilo 31. března 2022, ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 – což znamená až 11,76 milionu USD.

Finanční výkonnost CorpHousing Group
Finanční výkonnost CorpHousing Group

Ve 12ti měsíčním období, které skončilo 31. března 2022, činily výnosy emitenta 39,02 milionu USD. V roce 2021 indikátor ukázal 32,22 milionu USD, což představuje 137,96% nárůst ve srovnání s rokem 2020.

CorpHousing Group byla v letech 2021 a 2020 ztrátová společnost, ale aktivně pracovala na zmírňování ztrát. Za tříměsíční období, které skončilo 31. března 2022, CorpHousing zaznamenal čistý zisk 1,42 milionu USD, zatímco jeho čistá ztráta za stejné období roku 2021 byla 1,31 milionu USD.

Hotovostní pozice emitenta za 12ti měsíční období, které skončilo 30. září 2021, byla záporná, 1,2 milionu USD.

K 30. září 2021 činily celkové závazky CorpHousing Group 13,2 milionu USD, zatímco peněžní ekvivalenty v rozvaze činily 34,4 milionu USD.

Jaké jsou Silné a slabé stránky CHG

Silné stránky společnosti jsou:

  • Perspektivní cílový trh
  • Tempo růstu výnosů je více než 100% ročně
  • Expanze na globální trh
  • Vlastní software pro přilákání klientů
  • Čistý zisk
  • Kvalifikovaný management

Seznam klíčových slabin je mnohem kratší:

  • Silná konkurence
  • Nestabilní čisté zisky
  • Záporná hotovostní pozice

Co víme o IPO CorpHousing Group

Upisovateli IPO jsou Joseph Gunnar & Co. LLC a Maxim Group LLC. Emitent plánuje prodat 4,3 milionu kmenových akcií za cenu 4-5 USD za akcii a také jeden opční list. Očekává se, že hrubý příjem bude téměř 30 milionů dolarů, bez zahrnutí konvenčních opcí prodaných upisovateli.

Za předpokladu, že IPO bude úspěšné za navrhovanou cenu, hodnota emitenta při IPO bez upisovatelských opcí může být přibližně 639 milionů USD.

Ukazatel poměru ceny a prodeje (poměr P/S) by mohl raketově vzrůst na 39,94, což je stále vysoko nad průměrem v tomto odvětví. Například poměr hlavního konkurenta emitenta je 10,83.

Nákup akcií CHG lze považovat za klasickou rizikovou investici, která zahrnuje vysoká rizika a není vhodná pro všechny investory.