Systémy RADAR a LiDAR jsou nezbytné pro detekci překážek. Dnes si tedy budeme povídat o firmě, která pracuje na systému LiDAR. Popíšeme si také samotnou technologii a porovnáme ji s technologií RADAR.

Autopiloti a robotika již nejsou fantazií, jsou naší nejbližší budoucností a téměř součástí našeho každodenního života. Zatímco v otevřeném prostoru vám pro cestu stačí Global Positioning System (GPS), tak jednou z výzev každého autopilotního systému a robota je vyhýbat se překážkám na cestě z bodu A do bodu B.

Co je to technologie RADAR

Radio Detection and Ranging (RADAR) je detekční systém, který se používá k určení vzdálenosti, úhlu nebo rychlosti objektů. Využívá radarovou metodu založenou na rádiových vlnách. Lokalizuje objekty odražením rádiových vln od nich.

Výhody:

  • Dokáže detekovat objekty na velké vzdálenosti
  • Funguje v kteroukoli denní dobu
  • Funguje dobře za špatného počasí

Nevýhody:

  • Není přesná s velikostí objektů na velké vzdálenosti
  • Nelze identifikovat složité tvary kvůli nízkému rozlišení
  • Špatně identifikuje předměty odrážející rádiové vlny, jako jsou lidé

Co je technologie LiDAR

Light Detection and Ranging (LiDAR) je technologie měření vzdálenosti pomocí vyzařování světla a kontroly doby, za kterou se odražené světlo vrátí.

Systém vytváří dvourozměrný nebo trojrozměrný obraz prostředí.

Výhody:

  • Sbírá data vysokou rychlostí
  • Efektivní a účinná v kteroukoli denní dobu
  • Poskytuje velmi podrobné informace o objektech, které jsou daleko
  • Má širokou škálu akcí

Nevýhody:

  • Nestabilní funkce za špatných povětrnostních podmínek
  • Nelze zjistit hustotu objektů

Jaká je historie technologie LiDAR

Na rozdíl od RADAR se LiDAR začal používat v dopravě v roce 1987, což není tak dávno. Když v roce 1987 začal projekt EUREKA Prometheus, EU na něj utratila přes 1 miliardu USD. Vyžadovalo to obrovský výpočetní výkon, což bylo v té době velmi nákladné.

O 30 let později se situace změnila. V dnešní době je LiDAR dostupný komukoli. Dokonce se používá v chytrých telefonech pro odemykání obrazovky obličejem. To znamená, že mobilní zařízení již mají dostatečný výpočetní výkon pro provoz technologie.

Dříve musel být LiDAR instalován na střechu auta kvůli testování autopilotů.

LiDAR - testování autopilotů

Během posledního desetiletí se technologie zlepšila a zařízení se stalo dostatečně malým, aby se vešlo do auta.

LiDAR na NIO ET7
Funkce LiDAR na NIO ET7

Kromě velikosti se změnila i cena zařízení. Zatímco zařízení LiDAR stálo v roce 2017 minimálně 8 000 USD, současná cena začíná od pouhých 500 USD.

Jaké jsou vyhlídky na Autopilota

Elon Musk při několika příležitostech zmínil, že autopiloti ve vyspělých zemích brzy nahradí manuální řízení. Automobilky následují Teslu a horlivě vyvíjejí systém autonomního řízení.

Automobilový průmysl však není jediný, kdo tuto technologii využívá. Prostor pro ni je v robotice, designu, metaverse, stavebnictví, obraně atd. To znamená, že poptávka po LiDAR poroste. A kde je poptávka, bude i nabídka.

Zde je investiční nápad. Investování do společností, které pracují na LiDAR. V současnosti se jedná o malé podniky s nízkými cenami akcií. Tato investice je poměrně riskantní, protože nikdo nedokáže odhadnout, která společnost přežije rostoucí rivalitu. Pokud se však podíváme na tento sektor, jako první nás napadne společnost Luminar Technologies, Inc., která již spolupracuje s velkými korporacemi.

Čtěte také  IPO společnosti Aclarion - Inovativní lékařské vybavení

Přehled společnosti Luminar Technologies

Luminar Technologies Inc (NASDAQ: LAZR) je americká technologická společnost, která vyvíjí technologie LiDAR založené na vizi a strojovém vnímání, většinou pro auta s autopilotem. Společnost založil v roce 2012 Thiel Fellow Austin Russel, když mu bylo pouhých 17 let.

Prvních pět let své existence společnost pracovala tajně a navrhovala technologii LiDAR s vylepšeným rozlišením a dosahem. Mnoho komponentů bylo vyrobeno interně, díky čemuž byla společnost méně závislá na jiných podnicích. LiDARy od Luminar Technologies pracují v infračerveném rozsahu, takže jsou bezpečné pro lidský zrak, i když fungují na plný výkon.

V roce 2017 společnost Luminar Technologies vystoupila z režimu utajení a získala 36 milionů USD v A sérii financování. Ty vynaložila na vybudování továrny na výrobu 10 000 automobilových zařízení LiDAR. Poté do společnosti investovala společnost Volvo Group (SSE: VOLV). Dále získala menšinový podíl společnost Daimler Truck AG. Poslední jmenovaný plánuje zahájit výrobu autopilotovaných nákladních vozidel.

Dne 24. srpna 2020 vstoupila Luminar Technologies na burzu prostřednictvím reverzní fúze se SPAC Gores Metropoulos, čímž přilákala asi 600 milionů USD. V současné době má Luminar na svém účtu 543 milionů USD a splácí dluh pouze 69 milionů USD.

Kdo jsou Obchodní partneři Luminar Technologies

Firma spolupracuje s více než 50 společnostmi. Mezi nimi je 12 velkých výrobců automobilů. Existují také partneři v letectví, jako je UpNext, dceřiná společnost Airbus Group SE (Euronext: AIR).

Dalším cenným partnerem je Intel Corporation (NASDAQ: INTC), která od Luminar Technologies objednává za 1,3 miliardy USD. Společnost plánuje vytvořit autopilota čtvrté generace.

IPO společnosti Luminar Technologies

Po zpětné fúzi s Gores Metropoulos akcie společnosti Luminar Technologies (NASDAQ: LAZR) raketově vzrostly o více než 350%. Tento masivní růst není připisován samotné technologii LiDAR. Dva hlavní růstové faktory jsou šílenství na akciovém trhu a politika QE prováděná americkým Fedem.

Akcie se nyní vrátily na úrovně, ze kterých původně začaly růst, a objemy obchodů se zvýšily.

S agresivnějším zpřísňováním úvěrové a monetární politiky a s ukončováním stimulačních programů, které mají pomoci ekonomice, budou investoři opatrnější. Zvýšený prodej akcií Luminar Technologies ukazuje zájem, který o společnost mají hráči na trhu.

Aktuálně proražení úrovně 15 USD bude indikovat začátek uptrendu a může se stát výchozím bodem pro další růst.

Graf akcií společnosti Luminar Technologies Inc
Graf akcií společnosti Luminar Technologies Inc*

Investování do LiDAR skrze Luminar Technologies - Závěr

Luminar Technologies navrhuje vylepšený systém LiDAR a již spolupracuje s velkými společnostmi. V důsledku toho shromažďuje soubor užitečných dat, která pomáhají dovést technologii k dokonalosti. Čím více je produkt vylepšován, tím více klientů společnost získá. To zase bude mít dobrý dopad na její výnosy a cenu akcií.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.