Společnost Intel investuje do navýšení výrobních kapacit v Evropě a v USA. Připraví si tím dobrý základ pro to, aby se znovu dostala na výsluní?

Jak to vypadá na Trhu s polovodiči

Společnost Micron Technology Inc. (NASDAQ: MU), významný dodavatel polovodičů, zveřejnila 29. března svou finanční zprávu za 1. čtvrtletí 2022. Tržby společnosti dosáhly 7,79 miliardy USD, což je o 3 % více, než se předpokládalo. Ostatní výsledky také předčily očekávání Wall Street a zapůsobily na investory.

Finanční zpráva Micronu je skutečně silná, ale představuje minulou výkonnost. Účastníci trhu se v současnosti více zajímají o to, co se bude dít v budoucnu. Jejich pozornost proto více upoutaly připomínky vedení společnosti k budoucím aktivitám a situaci na trhu polovodičů.

Z toho, co uvedli zástupci Micronu, usuzujeme, že nedostatek polovodičů potrvá minimálně do konce roku 2022. To bude znamenat 17,5% roční nárůst příjmů a nárůst EPS o 31%. Dalším faktorem, který ovlivňuje tento růst, jsou rostoucí ceny produktů společnosti.

Proč ceny Polovodičů rostou

Jedním z důvodů je nedostatek neonového plynu, který se používá při výrobě mikročipů. Ukrajina dříve uspokojovala asi 40 % celosvětové poptávky po neonu, následovalo Rusko s téměř 30 %. Pokud by však konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přetrvával, mohl by na trhu chybět neon.

Pro výrobce mikročipů zatím není situace katastrofální. Mají neon na skladě. Ze střednědobého-dlouhodobého hlediska se budou snažit najít nové dodavatele. A dodatečné výdaje zahrnou do cen.

Normálně má růst cen za následek zmenšující se poptávku, ale ne v případě polovodičů. Odborníci předpovídají, že poptávka po tomto druhu produktu zůstane vysoká, i když ceny porostou.

Proč jsou Polovodiče stále žádané

Polovodiče velmi žádají výrobci elektromobilů, technologií 5G, smartphonů, tabletů, notebooků a počítačů a také centra pro zpracování dat.

Je nemožné, aby takovou poptávku po mikročipech a problémy s dodávkami, které pandemie vytvořila, uspokojili současné výrobní kapacity. Bez nějaké jasné perspektivy se situace pravděpodobně nezlepší.

A jak mohou být vyhlídky jasnější, když je Evropa uprostřed války a Čína je v karanténě, která byla zavedena v Šanghaji dne 29. března kvůli novému vypuknutí COVID-19?

Kanceláře a závody jsou uzavřené, pokud nejsou životně důležité pro život města. Neexistují žádné záruky, že koronavirus nezasáhne další čínské lokality, což ohrozí dodavatelské řetězce.

Proč Intel zvyšuje Produkci

Výše jmenované faktory přiměly velké západní korporace revidovat své rozvojové strategie a investovat do výrobních kapacit, aby se staly méně závislými na svých asijských protějšcích. Jednou z takových společností je Intel Corporation (NASDAQ: INTC).

Když se Pat Gelsinger vrátil do Intelu, společnost se zaměřila na budování nových výrobních závodů. Intel potřebuje nové výrobní kapacity, aby uspokojil neustále rostoucí poptávku. Společnost plánuje investovat do výstavby výrobních závodů v Evropě zhruba 88 miliard USD.

Vznikne také závod v Německu, především proto, aby uspokojil poptávku automobilového průmyslu po mikročipech. Plánuje se vybudování výzkumného centra ve Francii, závodu na kompletaci a balení čipů v Itálii a výpočetních laboratoří v Polsku a Španělsku. Navíc stávající závod Intelu v Irsku se dále rozvine.

Čtěte také  Akcie Biotechnologických společností - Top 5

Diverzifikace evropských investic pomůže společnosti získat dotace z každé zainteresované země. Například Itálie je připravena na částečné financování výstavby nových projektů a nabízení slev na elektřinu a platby zaměstnancům. Evropské země nyní soutěží o přilákání Intelu.

Kromě investic v Evropě společnost vyčleňuje 20 miliard USD na dva nové výrobní závody v USA. Nové výrobní síly pomohou Intelu obnovit jeho pozici na trhu polovodičů a alespoň dohnat své hlavní rivaly.

Co se letos stalo s Akciemi Intelu

V 1. čtvrtletí 2021 byly příjmy společnosti na úrovni 1. čtvrtletí 2020, díky čemuž byl postoj vůči společnosti negativnější. Mezitím jeho konkurent, Advanced Micro Devices Inc. (NASDAQ: AMD), dokázal ve stejném časovém rámci zvýšit svůj příjem o 89 %.

Po této čtvrtletní zprávě o selhání zamířily akcie Intelu dolů a během roku ztratily 35 % a dosáhly minima z března 2020, kdy pandemie způsobila kolaps akciového trhu.

Cenový graf akcií Intel
Cenový graf akcií Intel*

Vzhledem k tomu, že se úroveň příjmů Intelu v současnosti blíží úrovním před pandemií, a vzhledem k plánovaným investicím do nových výrobních závodů se hráči na trhu staví k Intelu pozitivněji. Za čtrnáct dní akcie zaznamenaly 18% růst, ale to lze přičíst především obecně optimistické situaci na akciovém trhu, protože ve stejném časovém rámci zaznamenal S&P 500 11% růst.

NVIDIA Corporation by se mohla spojit s Intelem

Ostatní hráči na trhu si to uvědomili. V březnu jsme se doslechli, že NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) by se mohla spojit s Intelem, aby v budoucnu využila jeho výrobní zařízení a technologie.

Jaká jsou Rizika investice do akcií Intel

Bez ohledu na jakékoli vnější faktory, které mohou ovlivnit akcie Intelu, je nyní nejlepší čas zhodnotit investiční vyhlídky akcií. Potřebujeme zohlednit všechny investice společnosti do výroby a také dostupné ceny akcií.

Mějte však na paměti, že s inflací v USA, která dosáhla nejvyšší úrovně a překonala rekord za posledních 40 let, Fed zvýší úrokovou sazbu a sníží svou bilanci. Předchozí zvýšení sazby v roce 2015 mělo za následek pokles indexu S&P 500 o 15 %. Pokus o snížení bilance v roce 2018 způsobil pokles indexu o 20 % a inflace v té době byla pod 3 %.

Současná situace je mnohem složitější. Problém inflace se nevyřeší pouhým zvýšením sazby, protože jej částečně způsobují vysoké ceny komodit, nikoli vysoká spotřebitelská poptávka.

Sankce uvalené na Rusko situaci zhoršují. Země vyváží uhlovodíky a další komodity nutné k výrobě, což také tlačí ceny nahoru. Existuje tedy mnoho důvodů, aby americké akciové indexy klesaly. A pokud se tak stane, ceny Intelu budou následovat.

Investice do akcií Intel - Závěr

Vedení společnosti Intel nyní připravuje základy pro své budoucí vedoucí postavení na trhu polovodičů. Akcie Intelu lze považovat za možnost dlouhodobé investice. Přesto jsou zde samozřejmě určitá rizika.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.