Jaké budou trendy na akciovém trhu v roce 2022? Představme si, že víme, co se příští týden stane na akciovém trhu a které akcie porostou. Co uděláme? Máte pravdu, nakoupíme ty akcie. V důsledku toho cena v určitém okamžiku skutečně poroste. Bude však dále růst, pokud si akcie koupili všichni, kdo o to měli zájem? Odpověď je ne. Pokud není poptávka, cena akcií nikdy neroste.

Nejistota je něco, co akciový trh potřebuje. Někteří investoři si myslí, že akcie porostou, někteří říkají, že klesnou. Potkávají se všichni na trhu a vyrovnávají poptávku a nabídku. Když je více investorů, kteří chtějí koupit, než těch, kteří chtějí akcie prodat, cena začne růst a naopak. Nikdo si nemůže být jistý tím, co bude zítra.

S prognózami na rok 2022 je to stejné. Nemůžeme si být jisti, co se stane příští rok, ale můžeme se pokusit předpovědět situaci na základě údajů, které máme.

Mimochodem, na konci roku si můžeme všimnout, jak velké banky, včetně Saxo Bank, Goldman Sachs Group, Inc. (NYSE: GS) atd., dělají prognózy na rok 2022 a přitahují pozornost hráčů na trhu k některým finančním nástrojům.

Čas ukáže, zda se jim to podaří nebo ne. Mohou mít své vlastní cíle. Pokud jde o nás, nic nám nebrání vytvořit si vlastní předpověď na rok 2022, pokud budeme mít k dispozici všechny potřebné informace.

Inflace a Bankovní sektor v roce 2022

První věc, které byste měli věnovat pozornost v roce 2022, je inflace. Všem vadí, protože ovlivňuje cenu zboží, které nakupujeme. Abychom porazili inflaci, musíme snížit poptávku po zboží nebo odebrat ze systému část peněz.

Jak snížíme poptávku po zboží? Zdražujeme peníze, tedy zvyšujeme úrokovou sazbu. To zdraží půjčky a lidé utratí více peněz než dříve na splácení starých dluhů. V důsledku toho bude část volného peněžního toku vynaložena na splácení půjček namísto nákupu zboží. Zatímco poptávka po nových půjčkách klesne.

Druhým a méně radikálním řešením je snížení rychlosti tiskáren na peníze. Toto opatření zakusí na vlastní kůži podniky. Vláda sníží poptávku po dluhopisech firem a poroste z nich úrok. Emitenti si budou muset půjčovat peníze za vyšší sazbu. Aby společnosti našly peníze na splacení úroků a hlavního dluhu, budou muset buď snížit výdaje, nebo zvýšit příjem.

Nejjednodušší způsob je snížení výdajů, ale to může ovlivnit platy zaměstnanců, které přestanou růst. Poptávka nakonec opět klesne, protože množství peněz v systému poroste příliš pomalu.

Jakou cestou se vydá americký Federální rezervní systém (FED)? Soudě podle projevů guvernéra Jeromea Powella plánuje FED v roce 2022 znatelné zpomalení v tištění peněz. Mnoho odborníků však tvrdí, že to nebude stačit na potlačení tak vysoké inflace. Takže Fed bude muset zvýšit úrokovou sazbu.

Zvýšení úrokové sazby bude pro bankovní sektor požehnáním. Mohlo by to ovlivnit několik největších bank, kterými jsou: 

Trendy na Akciovém trhu - Investice do energetického sektoru v roce 2022

Zajímavé investiční příležitosti může v roce 2022 poskytnout také energetika. Pandemie a zaměření na zelenou energii způsobily energetickou krizi, která způsobila růst cen uhlovodíků.

Plynárenské a ropné společnosti jsou v popředí. V současné době se několik zemí staví proti OPEC. Začnou prodávat strategické zásoby ropy, aby snížily ceny ropy, protože vysoké ceny ropy poškozují jejich ekonomiky. Jiné země se však obávají o své rozpočty a nedaří se jim zvýšit produkci ropy, takže udržují ceny ropy vysoko.

Zatím každopádně vítězí členové OPEC. Nespěchají se zvyšováním produkce a postupně tlačí ceny ropy nahoru. Prodej strategických rezerv (což je prozatím jediná možná reakce ostatních zemí) je dočasný. Navíc nikdo si nemůže být jistý, že poté, co budou oznámena, budou tato opatření skutečně následovat.

Čtěte také  IPO Starbox Group: Slevové služby z Malajsie

Na trhu se mohou objevit určité objemy černého zlata, ale běžní spotřebitelé potřebují dlouhodobé smlouvy, nikoli jednotlivé obchody. S největší pravděpodobností tedy ceny ropy v roce 2022 porostou.

Pokud ano, lídři plynárenského a ropného sektoru – Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) a Chevron Corporation (NYSE: CVX) mají šanci růst také.

Trendy na Akciovém trhu - Investice do biotechnologií v roce 2022

Sektory bankovnictví a těžby ropy jsou pro konzervativní investory. Roční výnos zde těžko dosáhne 100 %. Rok 2021 ukázal, že investoři mohou mít přes noc návratnost 100 %. Bude taková šance v roce 2022?

Opravdu bude. Biotechnologický sektor jako vždy otřese investory prudkými nárůsty a poklesy. Pokud plánujete zachytit takovou událost, musíte sledovat kalendář amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (www.benzinga.com/fda-biotech#historical). Obvykle poté, co lék projde další fází testů, akcie společnosti, která jej vyrábí, raketově vyletí o stovky procent.

Metaverse

Dalším horkým tématem roku 2022 může být metaverse. Velké technologické společnosti pokukují po virtuální realitě, díky čemuž je toto téma stále populárnější.

V dnešní době se již můžete setkat se zprávami jako "Pozemek v Metaverse byl prodán za rekordních 2,5 milionu dolarů". Poté budou následovat zprávy o prodeji domů, aut a dalšího virtuálního majetku. Zpráva jako „Společnost X pořádá první světové setkání v Metaverse“ může mít výbušný účinek. Pokud je společnost X veřejně obchodovaná, její akcie mohou vykazovat strmý růst.

Vavříny společnosti X pravděpodobně převezme Meta Platforms Inc (NASDAQ: FB) Marka Zuckerberga, bývalý Facebook Inc. Meta Platforms Inc je tedy jednou z možností, jak investovat do Meta prostředí v roce 2022.

Odborníci však říkají, že v budoucnu může Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) snadno odsunout Meta Platforms z piedestalu. Apple tedy zůstává také zajímavou investiční možností, bez ohledu na to, že je již nyní největší světovou společností z hlediska kapitalizace, s rekordním počtem akcií v oběhu.

Na trhu již můžete slyšet opatrné poznámky, že investice do metaverze jsou nyní jako investice do začínajícího internetu před 30 lety. Metaverse však vyžaduje obrovský výpočetní výkon a společnosti jako NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) a Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) tyto služby poskytují.

Ve skutečnosti se metaverse neobjevil právě teď. Věc se má tak, že si toho konečně všimly velké společnosti. A velcí investoři budou následovat. Proto očekáváme příliv peněz do tohoto odvětví.

Společnosti jako Unity Software Inc. (NYSE: U) a Roblox Corporation (NYSE: RBLX) již dlouho pracují s virtuální realitou. Existuje také několik slibných společností, které ještě neměly IPO, ale jsou již dobře známé. Jedná se o The Sandbox, Decentraland a Epic Games – tvůrce světoznámé hry Fortnite.

Celkově vzato, v roce 2022 sledujte virtuální realitu. Trh může být plný zajímavých témat kolem metaverse.

Jaké lze očekávat trendy na Akciovém trhu v roce 2022 - Závěr

2020 koronavirus; akciové indexy se zhroutily, ale o 4 měsíce později obnovily historická maxima.

2021: inflace překonává rekordy, ceny uhlovodíků rostou; hráči na trhu se obávají, že regulátoři ztratí kontrolu nad situací, nafoukne se bublina a akcie se pak zhroutí. S&P 500 však během roku roste o 29 %.

2022: někteří začali zmiňovat stagflaci. Zajímalo by nás, jak moc poroste S&P 500?

Domníváme se, že příští rok na akciovém trhu bude dechberoucí. Přejeme vám na něm podíl, na který budete léta vzpomínat jako na nejlepší zisk vůbec.

Odmítnutí odpovědnosti: Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být vykládány jako poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky nebo jakékoli jiné formy osobní poradenství nebo doporučení týkající se určitých typů transakcí s určitými typy finančních nástrojů.

Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.