Energetická krize, která v současnosti hrozí v zemích EU, nutně ovlivní vývoj energetického sektoru, i když nikdo nedokáže přesně odpovědět jak. Podle některých údajů z otevřených zdrojů lidé aktivně investují do společností, které vyvíjejí zelenou energii. V tomto článku budeme hovořit o firmách, které pracují s obnovitelnými zdroji energie v EU a mohou tak představovat příležitosti pro investice do zelené energie. 

Proč se Investoři zajímají o Zelenou energii

Odpověď je nyní zřejmá. Protože je cenově dostupná. Dříve, kdy byly uhlovodíky v EU mnohem levnější než dnes, jim zelená energie nemohla konkurovat. S cílem rozvinout sektor zelené energie zavedly evropské úřady pobídky, které mají motivovat společnosti a lidi k přechodu na obnovitelné zdroje energie. Zároveň zvýšili poplatky společnostem, které stále využívají tradiční zdroje energie.

Jinými slovy, nové podmínky, které se postupně vytvořily, zpřístupnily využívání obnovitelných zdrojů energie. Energetická krize však udeřila a brzy se stala středem pozornosti. Tím zprávy o zelené energii ustoupili do pozadí a vytvořil se tak dojem, že lidé se o obnovitelné zdroje najednou přestali zajímat.

Nárůst cen tradičních zdrojů energie

Faktem je, že sektor nepřestal být na výsluní, vybledla jen nutnost ho pohánět. Tradiční zdroje energie jsou tak drahé, že obnovitelné zdroje jsou ve srovnání s nimi dostupnější. To platí zejména v zemích EU. Před rokem stál zemní plyn 300 USD za tisíc metrů krychlových, nyní stojí 2 000 USD. Co se týče uhlí, v roce 2019 stálo 100 USD za tunu, nyní se prodává za 430 USD, a to nejen v Evropě.

1 MW energie vyrobené z tradičních zdrojů v EU nyní stojí více než 400 USD. V srpnu cena dosáhla 438 EUR ve Velké Británii, 547 EUR v Itálii a 465 EUR v Německu. Srovnejme to nyní s cenou solární energie: 78 EUR ve Spojeném království, 33 EUR v Itálii a 52 EUR v Německu. S takovými rozdíly v cenách nepotřebují lidé ani podniky motivaci přejít na zelenou energii, protože ekonomické výhody jsou zřejmé. Problém je však v omezeném přísunu takové energie.

Investice do Zelené energie - Jaká je úroveň Poptávky po zelené energii v EU

Ceny obnovitelné energie od 2. čtvrtletí 2021 rostou kvůli zvýšené poptávce firem. Jen za poslední rok vzrostl počet dlouhodobých smluv na dodávky zelené energie o 71 %. Těmito smlouvami se firmy snaží zajistit ceny pro distributory energií.

Investice do zelené energie - Náklady na 1MW energie v EU
Náklady na 1MW energie v EU*

Růst cen obnovitelných zdrojů energie byl důsledkem zvýšení cen příslušenství k zařízení. To však nebrání procesu omezování uhlovodíků, který se urychluje bez jakékoli stimulace ze strany vlády.

Jak reagují Investoři do zelené energie na Evropském trhu

Účastníci trhu dlouhodobě počítají s obnovitelnými zdroji energie. Avšak nedělají to tradičním způsobem. Místo toho nakupují konvertibilní dluhopisy, jejichž platnost vyprší v letech 2025-2027. Během tohoto období budou dostávat kuponové platby a budou moci v pravý čas vyměnit dluhopisy za akcie.

Cena konverze je smluvně stanovena během doby emise. To znamená, že pokud v době konverze cena akcie tuto cenu překročí, investor bude v zisku z pouhého držení této akcie. Investoři do zelené energie tak budou moci prodat akcie a vydělají více peněz než na výplatě dluhopisů.

Čtěte také  Investice do Mědi - Myšlenka na dlouhodobou investici

Podle agentury Bloomberg začal masový nákup konvertibilních dluhopisů ve druhé polovině roku 2022.

Objem prodeje zelených dluhopisů
Objem prodeje zelených dluhopisů*

Investice do Zelené energie - O které společnosti mají Investoři zájem

V Evropě se mnoho společností podílí na rozvoji obnovitelných zdrojů energie. Část těchto společností je neveřejná. Ze všech zástupců segmentů, které mohou být pro investice do zelené energie zajímavé, jsme vybrali tři:

  1. Energiekontor AG
  2. SMA Solar Technology
  3. AG a Schneider Electric SE.

Investice do Zelené energie - Energiekontor AG

Energiekontor AG (XETR: EKT) je německá společnost, která se specializuje na výstavbu a údržbu větrných a solárních elektráren. Jinými slovy, prodává hotové elektrárny a servisní služby.

Společnost založili v roce 1990 a do současnosti postavila 132 větrných elektráren a 13 solárních. Jejich celkový výkon přesahuje 1gW. Pro upřesnění, toto množství energie poskytne dostatek energie pro město s 250 000 obyvateli na rok, bez průmyslové výroby.

Hlavním trhem pro Energiekontor je Německo, Portugalsko a Velká Británie. Pokud navštívíte webové stránky společnosti a podíváte se na novinky, uvidíte, že nejčastěji zprávy zmiňují prodej dalších elektráren.

Od roku 2020 se cena akcií společnosti zvýšila o 500 %, přičemž od února 2022 růst dále zrychlil.

Investice do zelené energie - Cenový graf akcií Energiekontor AG
Cenový graf akcií Energiekontor AG*

SMA Solar Technology

Německá SMA Solar Technology AG (LSIN: ONIF) vyrábí zařízení pro solární elektrárny. Společnost založili v roce 1981 a působí v 18 zemích.

Její sortiment zahrnuje akumulátory, solární invertory, jaderné a rezervní zdroje energie a technologie pro řízení spotřeby energie. Klienti SMA Solar Technology jsou rovnoměrně rozděleni mezi jednotlivce a průmyslové společnosti.

Společnost dříve aktivně skupovala podniky působící ve stejné oblasti. Například v roce 2011 se sloučila s polskou DTW Sp. z oo, která dříve dodávala SMA Solar Technology elektronické komponenty. V roce 2013 společnost koupila kontrolní podíl v Danfoss Ltd., dánském výrobci solárních invertorů. V roce 2016 společnost SMA Solar Technology získala 27 % společnosti Tigo Energy Inc. Výsledkem je, že společnost nemá příjmy pouze ze své hlavní činnosti, ale také od dalších společností, ve kterých drží podíly.

Růst ceny akcií společnosti zrychlil v únoru 2022. Cena se aktuálně nachází o 166 % výše než minima z roku 2020.

Graf cen akcií SMA Solar Technology
Graf cen akcií SMA Solar Technology*

Schneider Electric - Investice do Zelené energie

Schneider Electric SE (EURONEXT: SU) je francouzská společnost, která vyvíjí a vyrábí zařízení pro úsporu elektrické energie. Přestože nepracuje s obnovitelnými zdroji energie, poptávka po jejích produktech a technologiích může v současné situaci růst.

Schneider Electric nabízí digitální transformaci řízení spotřeby energie a automatizaci v budovách, data centrech, infrastruktuře a průmyslových zařízeních. Společnost působí ve více než 100 zemích a je lídrem segmentu.

Od roku 2020 akcie Schneider Electric vzrostly o 89 % a nyní se obchodují na úrovni supportu 110 EUR.

Cenový graf akcií Schneider Electric SE
Cenový graf akcií Schneider Electric SE*

Investice do Zelené energie - Závěr

Investice do společností, které pracují s obnovitelnými zdroji energie, vzrostly kvůli energetické krizi v Evropě. Investoři se většinou zaměřují na prodejce zelené energie a také na vývojáře a výrobce potřebného vybavení. Navíc se zaměřují na podniky, jejichž produkty pomáhají snižovat spotřebu energie.

* – Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.