Akcie nepříliš známé společnosti AMTD Digital Inc. (NYSE:HKD) zaznamenaly během 15 dnů růst o 19550 %. Předchozí rekord na akciovém trhu držela společnost GameStop Corp. (NYSE:GME), jejíž akcie za 11 dní vyletěly o 2200 %. Důvod růstu akcií obou společností je stejný. Šlo o důsledek jednání uživatelů Redditu.

V tomto článku se pokusíme zjistit, co se stalo s akciemi AMTD Digital a GameStop, jak uživatelé Redditu ovlivňují akciový trh a jak vysoká je šance na nákup některých akcií, než začnou raketově růst.

Co způsobilo náhlý Růst akcií GameStop

GameStop je americký prodejce herních konzolí, počítačových her a herního příslušenství. Fenomenální růst jejích akcií způsobilo několik souběžných faktorů. Když se situace vyvíjela pomalu, měli investoři dost času si akcií všimnout.

Uvědomte si, že žádná jiná společnost předtím nepředvedla tak působivý a udržitelný růst. Takže si nikdo nedokázal představit možnost stát se milionářem pouhým nákupem akcií GameStop, i když stojí 10 000 USD.

Offline podnikání GameStop táhlo společnost dolů

Podnikání společnosti bylo základním důvodem růstu akcií GameStop. Zejména skutečnost, že se společnost specializovala výhradně na offline prodej herního zboží. A zatímco jiné podniky se rozhodly přejít na internet, GameStop tento přechod ignoroval.

Poté vypukla pandemie COVID-19, ve většině zemí zavedli karanténní opatření, přičemž spotřebitelům zůstaly dostupné pouze internetové obchody.

Tou dobou se pozice GameStopu ještě zhoršila. Investoři jednali v předstihu a neustále se zbavovali akcií GameStop nebo je prodávali (short sell). V důsledku toho cena akcií klesla ze 40 USD na 2 USD, což vedlo společnost na pokraj bankrotu.

Početné Short pozice přitahovaly pozornost obchodníků

Investorů, kteří chtěli na poklesu vydělat, bylo tolik, že si situace všimli i uživatelé sociálního média Reddit, kteří se pustili do nákupního šílenství, nakupovali akcie společnosti a informace aktivně šířili. Jejich cílem bylo vyvolat short squeeze (tj. přimět prodejce uzavřít své krátké pozice).

Uvedené akcie měly poměrně velké objemy obchodů a v short pozicích byli významní investoři. Nakupující vynaložili obrovské množství peněz na poražení medvědů a změnu trendu z downtrendu na uptrend. A v případě selhání by ztráty byly značné. Aby snížili rizika, uživatelé Redditu se pustili do malého triku. Začali kupovat Call opce na akcie GameStop.

U Call opce investor riskuje pouze zaplacené prémium, protože riziko plně přebírá prodejce opce. Takovým může být každý hráč na trhu, dokonce i tvůrce trhu. Když cena akcií začne stoupat, zajistí se proti rizikům nákupem akcií.

Soukromí investoři z Redditu tedy nemuseli v této situaci provádět zásadní změny. Potřebovali pouze posunout cenu o několik procent nahoru, aby prodejci opcí zajistili rizika a fakticky se stali kupci akcií.

A pak začala řetězová reakce. Ti, kteří drželi short pozice, je začali uzavírat, aby se vyhnuli riziku, a stali se tak kupci akcií. To vedlo k několikanásobně rostoucí poptávce po akciích.

Proč je Short squeeze na GameStopu jedinečný fenomén

Začal tvrdý boj mezi býky a medvědy. Téměř každý hráč na trhu slyšel o četných short pozicích v akciích, včetně významných investorů. Těch, kteří chtěli na situaci vydělat, byl nadbytek a nakonec jich bylo příliš mnoho. Akcie rostly, ale růst neodpovídal skutečné situaci ve společnosti. V důsledku toho přitahovaly stále více medvědů.

Nakonec se situace stala absurdní. Počet short pozic převyšoval počet akcií na burze. Medvědi neměli šanci uzavřít své pozice a uvízli v pasti býků, kteří je rozbili.

Celý proces trval asi čtyři měsíce. Nejakutnější fáze, kdy cena akcií vyletěla o 2200 %, trvala 11 dní. Ztráty prodávajících, včetně hedgeových fondů, dosáhly miliard dolarů.

Čtěte také  IPO společnosti CorpHousing Group (CHG) - Pohodlný pronájem

Proč je situace u akcií AMTD Digital jiná

AMTD Digital je fintech společnost z Hong Kongu, která nabízí investiční a bankovní služby po celém světě. Vlastní platformu SpiderNet, která poskytuje maximum užitečných informací o společnostech na akciovém trhu.

Díky tomuto nástroji mohou investoři komunikovat a přijímat zprávy o nejnovějších technologických trendech, konkurenčním prostředí, rozvoji podnikání atd. AMTD Digital se svou platformou SpiderNet usiluje o vytvoření digitálního ekosystému jako metaverse.

Společnost založili v roce 2019 a během prvního týdne provozu zvýšila zisk více než desetkrát. Marže z podnikání dosáhla 88 %. To znamená, že se jedná o moderní, rychle se rozvíjející společnost, která na rozdíl od GameStop nabízí inovativní produkt.

Dne 15. července navíc společnost AMTD Digital provedla IPO na NYSE. Jak víte, tak v rámci IPO probíhá období odkladu. Během něj ani ti, kteří si koupili akcie před IPO, je nemohou prodat. To znamená, že nikdo neměl čas otevřít short pozici a k short squeeze nemohlo dojít.

Co způsobilo růst akcií AMTD Digital

Odpověď je v likviditě akcií. Dokud platila doba odkladu, mohli akcie prodávat pouze upisovatelé a ti měli pouze 16 milionů akcií. Mezitím, po událostech kolem GameStop, projevovalo zájem více potenciálních kupců.

Každému upisovateli AMTD Digital povolili prodat opci na nákup 2,4 milionu akcií za 7,8 USD za kus. Poté prodali své akcie za tržní cenu, která byla mnohem vyšší než 7,8 USD. To vysvětluje denní objemy obchodů, které nepřesáhly 2,4 milionu akcií.

Jak víte, každý upisovatel má zájem o růst ceny, protože IPO v tomto případě považují za úspěšné. A dostávají zisk a lepší pověst jako bonus.

V důsledku toho začali soukromí investoři z komunity Reddit aktivně nakupovat akcie, čímž narušili rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou, což způsobilo růst ceny. Je pravděpodobné, že některé strany byly schopny prostudovat objem nabídky upisovatelů a rozhodly se využít toho šířením informací na sociální síti. Nakonec cena AMTD Digital vzrostla z 13 USD na 2 555 USD.

Cenový graf akcií AMTD Digital*
Cenový graf akcií AMTD Digital*

Dala se Akcie najít před zahájením aktivního růstu

No, tato příležitost existovala. Investoři si brzy po kauze GameStop uvědomili, že existuje ještě jedna tržní síla, která může ovlivnit ceny akcií. Objevily se služby, které sledují, která sdílení na komunitách Reddit nejvíce zmiňují. V jedné takové službě byly akcie AMTD Digital poprvé zmíněny 22. července, sedm dní po IPO.

Graf diskusní aktivity o akciích na Redditu*
Graf diskusní aktivity o akciích na Redditu*

1. srpna zájem o firmu dokonce vzrostl.

Graf diskusní aktivity o akciích na Redditu*
Graf diskusní aktivity o akciích na Redditu*

Dne 3. srpna uživatelé akcie společnosti zmínili více než jakékoli jiné akcie.

Jak AMTD Digital reagoval na růst ceny akcií

Vedení společnosti zaznamenalo volatilitu svých akcií a upřesnilo, že od IPO nenastaly ve společnosti žádné zásadní události, které by mohly vysvětlit fenomenální vzestup akcií, ať už v obchodní nebo provozní činnosti. 

Akcie AMTD Digital - Závěr

Pohyby akcií AMTD Digital jsou klasickým příkladem patternu Pump and Dump. Post factum můžeme konstatovat, že vzhledem k tomu, že byly k dispozici všechny informace o společnosti, potenciální investoři si jejích akcií mohli všimnout v poměrně rané fázi.

Ve skutečnosti je však pravděpodobnost, že si takových akcií všimnete a koupíte je, extrémně nízká. Nejčastěji o nich slyšíme, když už pohyb začal, a takové časy se vyznačují vysokou volatilitou a nejistotou dalšího růstu cen. To nám tedy říká, že obchodování s takovými akciemi je považováno za velmi rizikové.

* — Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy