Média v poslední době opět přitahuje ztrátová společnost Peloton Interactive Inc. (NASDAQ: PTON). Šířily se fámy, že by výrobce sportovního vybavení mohla převzít nějaká velká korporace. Kandidáty na převzetí jsou Amazon.com Inc. (NASDAQ: AMZN), Apple Inc. (NASDAQ: AAPL), Walt Disney Company (NYSE: DIS) a Nike Inc. (NYSE: NKE).

V tomto článku zjišťujeme, zda jsou zvěsti pravdivé a co se děje s Pelotonem.

Jaká je Historie společnosti Peloton Interactive

Peloton Interactive je americký výrobce sportovního vybavení. Jeho hlavními produkty jsou běžecké pásy a rotopedy spolu s předplaceným online tréninkem. 

Společnost založil v roce 2012 John Foley, který donedávna působil jako její generální ředitel. Podnikatelský záměr byl jednoduchý. Foley chtěl vytvořit technologii, aby lidé mohli cvičit doma a zároveň dostávat online rady od kvalifikovaných trenérů.

Nápad se ukázal jako úspěšný a měsíc po svém založení získala společnost první investici ve výši 400 000 USD. Do konce roku 2012 se jí podařilo získat o 3,5 milionu USD více. V následujícím roce prodali svůj první rotoped.

Jak pandemie COVID-19 ovlivnila podnikání Peloton Interactive

Přestože Peloton již prodával své produkty mimo USA, před pandemií COVID-19 nevzbudil velkou pozornost. Díky karanténním omezením se staly populární po celém světě. Poptávka po sportovním vybavení během domácí karantény raketově vzrostla a zákazníci někdy museli čekat až 10 týdnů, než obdrží své vytoužené tréninkové vybavení.

Problémy, kterým čelí Peloton Interactive

V roce 2019 Národní asociace hudebních vydavatelů (NMPA) zažalovala Peloton za porušení autorských práv související s používáním mnoha skladeb ve svých cvičebních videích. NMPA požadoval téměř 300 milionů USD jako náhradu škody. V té době byly čtvrtletní příjmy start-upu pod 230 milionů USD. Žaloba společnost nakonec urovnala.

Tím ale potíže neskončily. Společnost znovu předvolali k soudu. Tentokrát se jednalo o vadný běžecký pás, který způsobil smrt dítěti, které se pod něj přivleklo. Po této děsivé zprávě zasáhla společnost lavina nároků a soudních sporů. Zákazníci hlásili zranění svých dětí a domácích mazlíčků, která způsobila špatná funkce nebo nebezpečný design zařízení Peloton pro domácí cvičení. V důsledku toho musela společnost stáhnout související produkt za účelem vylepšení.

Dále se zařízení Peloton objevilo ve filmech, ale ne v nejlepším kontextu. V jedné epizodě postava omdlela a pak zemřela na rotopedu. V jiné měla postava těsně po tréninku infarkt. Tím se asociace k firmě ještě zhoršily.

Chyby managementu daly vzniknout Problémům

V roce 2019 došlo k IPO společnosti Peloton. Tržby z tréninkového vybavení a příjmy se neustále zvyšovaly. Cena akcií vzrostla za dva roky o 530 %. Protože však společnost nedokázala uspokojit poptávku po produktech, rozhodl se John Foley podstatně zvýšit investice do rozšíření výroby.

Peloton koupil firmu Precor, která vyrábí fitness vybavení. Alokoval také částku 100 milionů USD na investice do letecké a námořní dopravy pro urychlení doručení. Kromě zvýšení výroby navíc přijala více zaměstnanců.

Všechna tato opatření se v době, kdy byla poptávka extrémně vysoká, zdála celkem logická. Management však zanedbal skutečnost, že poptávku způsobily lockdowny. Takže jak se karanténní opatření rozvolňovala, popularita produktů se snižovala.

Situace se ještě zhoršila kvůli rivalitě od společností jako Tonal, Hydrow, Mirror a Tempo, které vstoupily na trh, což spotřebitelům poskytlo široký výběr. Lidi navíc začalo nudit, že jsou uzavření ve svých domovech a zamířili do sportovních center.

Čtěte také  Mají Akcie Alibaba (BABA) nějakou šanci na Zotavení

V důsledku toho všeho došlo k naplnění zásob až po okraj, zastavení výroby. Výdaje dosáhly rekordu. Firma hospodařila se ztrátou a o práci přišlo 2 800 zaměstnanců.

Co udělal Peloton Interactive, aby se dostal z Krize

John Foley ustoupil stranou a jeho pozici generálního ředitele obsadil Barry McCarthy, bývalý finanční ředitel společností Spotify Technology SA (NYSE: SPOT) a Netflix Inc. (NASDAQ: NFLX).

Foley však vstoupil do manažerského týmu jako výkonný ředitel a ponechal si většinu hlasů. Navíc jmenoval dva manažery, kteří ho podporovali.

Jak může Barry McCarthy pomoci Pelotonu

Bývalý finanční ředitel Spotify má temnou minulost. Býval hlavním provozním manažerem společnosti Clinkle, která zkrachovala a nikdy nevrátila finanční prostředky svým investorům. Během krátkého řízení této společnosti měli investoři a zaměstnanci na McCarthyho mnoho stížností.

V této fázi, po více než roce, kdy se provozní výdaje Pelotonu zdvojnásobily a dosáhly 622,4 milionů USD, musí společnost dát své finance do pořádku. K dosažení tohoto cíle by byl ideální finanční ředitel.

Podle výzkumu Spencera Stuarta však finanční ředitelé ve srovnání s ostatními manažery nejméně přivedou firmy k úspěchu. Jsou konzervativnější, mají tendenci pracovat na stabilním přílivu peněz místo toho, aby riskovali.

Díky tomu si uvědomujeme, že od McCarthyho bychom měli spíše očekávat stabilitu než dosahování nových rekordů, zvláště když na to nemá dostatek síly.

Proč by si měl Peloton udělat pořádek ve Financích

Není pochyb o tom, že finance každé společnosti musí být vždy v pořádku. K dosažení tohoto cíle však může být řešením prodej společnosti. Scénář převzetí společností Amazon nebo Nike tedy vypadá docela realisticky. Otázkou je, zda ho současní vlastníci chtějí prodat za skutečnou cenu, když jeho tržní kapitalizace klesla z 50 miliard USD na 12 miliard USD.

Podle nejnovější čtvrtletní zprávy se ztráty Pelotonu za rok zvýšily o více než 400 milionů USD. Společnost navíc čelí mnoha konkurentům, její tržby klesají a zásoby přetékají. Nákup takové společnosti může být jen stěží ziskový.

Vedení Pelotonu není v současné době v pozici, kdy by mohlo jednání vyhrát. To znamená, že akcionáři s největší pravděpodobností nabídku na fúzi odmítnou, pokud ji dostanou.

Co ukazují Insider nákupy Pelotonu

Podívejte se na insider nákupy společnosti. Pokud by existovala pravděpodobnost převzetí, majitelé by pravděpodobně začali akcie kupovat.

Od července 2021 se však akcie pouze prodávají a klesají na ceně. V listopadu 2021 proběhly pouze dva nákupy. Nešlo však o fyzickou osobu, ale od dceřiné společnosti Peloton.

Peloton Interactive - insider nákupy
Insider nákupy a prodeje akcií Peloton Interactive

Na základě insider nákupů a poklesu tržní kapitalizace můžeme usoudit, že pravděpodobnost převzetí je extrémně nízká.

Investice do Peloton Interactive - Závěr

Podnikatelský nápad Pelotonu zůstává docela zajímavý, zvláště když je stále populární nový standard učení se a práce z domova.

Investice do této společnosti je však riskantní. Pamatujte však, že trh je plný příkladů pohybu cen akcií bez vnitřní logiky.