Od listopadu 2020 akcie Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA) obchodují v downtrendu a v důsledku toho cena poklesla o 65 %. Navzdory několika pokusům o zotavení skončily v novém poklesu.

Ani zpráva, že Charles Munger kupuje akcie Alibaby, nedokázala prolomit sestupný trend. Jak víme, Charles Munger je místopředsedou představenstva v Berkshire Hathaway a dlouholetým partnerem Warrena Buffeta. V Q4 2021 svou pozici v akciích čínského giganta téměř zdvojnásobil – na 602 060 akcií. To představuje 27,6 % spravovaného kapitálu.

Také poslední čtvrtletní zpráva měla špatný dopad na cenu akcií Alibaba Group. Poté, co ji společnost zveřejnila, akcie ztratily dalších 9 %. Existuje šance na oživení těchto čínských akcií? Pojďme to zjistit.

Co víme o Alibaba Group

Alibaba je největší čínská společnost specializující se na elektronický obchod, maloobchodní prodej a technologie. S využitím své převahy na trhu elektronického obchodu začala společnost tím, že tlačila na prodejce, aby pracovali pouze s jejími platformami.

Pokud byl například prodejce registrovaný na platformě, která byla konkurentem Alibaby, algoritmy technologického gigantu způsobily, že zboží tohoto prodejce kleslo na konec stránky s výsledky vyhledávání. To okamžitě ovlivnilo objem prodeje. Tento přístup způsobil, že prodejci váhali umístit své zboží na jiné obchodní platformy.

Jaké jsou Následky antimonopolního vyšetřování společnosti

Poté, co regulátor vyšetřil podnikání Alibaba Group, musela společnost zaplatit pokutu 2,8 miliardy USD a změnit pravidla pro prodejce. To vneslo do sektoru život a konkurenti začali v Číně zvětšovat své tržní podíly. To ovlivnilo růst příjmů Alibaba Group téměř okamžitě.

Zprávy za poslední tři čtvrtletí ukazují, že tržby nikdy nedosáhly prognóz a rychlost jejich růstu se znatelně zpomalila. Pro srovnání - v roce 2019, kdy ekonomiku ještě neovlivňovala pandemie, dosáhly tržby ve 4. čtvrtletí 161 miliard USD. To bylo o 37 % více než v roce 2018.

Zpráva za 4. čtvrtletí 2021 prokázala růst příjmů o pouhých 10 % ve srovnání se statistikami za stejné období roku 2020. EPS klesl o 23 % a dosáhl 16,78 USD.

Alibaba se snaží udržet Uživatele

Všimněte si, že klientská základna korporace neustále rostla a dosáhla 1,28 miliardy spotřebitelů. Společnost uvedla, že přilákala téměř všechny čínské uživatele s možností nákupu. Nyní je úkolem, aby udržela loajalitu těchto uživatelů a zvýšila tok příjmů od každého z nich.

Spoléhání se na zahraniční trhy

Důvodů stagnace podnikání Alibaby na čínském území je mnoho:

  • regulační opatření stále ovlivňují finance Alibaby
  • čínská vláda se staví negativně k metaverse, do kterého společnost aktivně investuje.
  • čínský domácí trh se začal ochlazovat.

Výsledkem je, že konkurence znatelně roste, zatímco aktivita spotřebitelů klesá a vláda vyvíjí tlak. Východiskem může být rozvoj podnikání mimo Čínu.

Čtěte také  Investice do Hnojiv - Společnosti které stojí za analýzu

Generální ředitel Alibaba Daniel Zhang a jeho zástupci se shodli, že posílení jejich pozice na zámořských trzích by mělo být hlavním cílem pro nejbližší roky.

Počítají s dceřinými společnostmi jako Lazada (jihozápadní Asie), Trendyol (Turecko) a Daraz (jižní Asie). Dlouhodobým cílem společnosti je obsluhování 300 milionů uživatelů v těchto regionech.

Zájem o zahraniční trhy neznamená, že by Alibaba měla přenechat Čínu rivalům. Společnost nadále aktivně investuje do rozvoje čínské platformy, přitahuje a udržuje si nové uživatele. Zatímco dříve společnost vyvíjela tlak na prodejce, nyní jim poskytuje speciální nabídky a slevy ve snaze udržet si jejich loajalitu.

Co se děje s Akciemi Alibaba

Při analýze grafu Alibaba můžeme vidět důkazy o ukončení downtrendu. První věc, které si všimnete, je rozpětí mezi 110 a 130 USD, ve kterém cena obchoduje od prosince 2021.

Objemy obchodu v tomto rozpětí také rostou. To znamená, že investoři začali akcie postupně nakupovat. Dalším potvrzením poptávky je, že akcie se po čtvrtletní zprávě poměrně rychle zotavily. V ten den cena akcií prolomila spodní hranici pásma a dosáhla 100 USD a do konce obchodní seance se jí podařilo vystoupat až na 109 USD.

Cenový graf Alibaba (BABA)
Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.

Cena akcií se nyní vrátila do svého starého rozpětí.

Signály pro konec downtrendu:

  • Proražení úrovně rezistence 110 USD směrem nahoru, tedy návrat do starého rozpětí
  • Únik ceny za horní hranici rozpětí na 130 USD
  • Únik ceny ze sestupného kanálu, tj. proražení downtrendové linie
Alibaba Group - konec downtrendu
Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.

Začátek uptrendu bude patrný při proražení úrovně rezistence na 140 USD. Zde stojí za to připomenout, jaká je charakteristika uptrendu. Každé další high je vyšší než to předchozí. V tomto případě je předchozí maximum 140 USD.

Akcie Alibaby klesaly podle pravidel downtrendu. Od listopadu 2020 ceny nikdy nepřesáhly linii rezistence, což znamenalo žádné signály obratu trendu. Podívejte se na graf.

Alibaba - downtrend
Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.

Vytvořilo se 5 klíčových úrovní rezistence a žádná z nich nebyla proražena. To znamená, že akcie se chovají podle pravidel technické analýzy, což usnadňuje identifikaci aktuálního uptrendu.

Investice do Alibaba Group (BABA) - Závěr

Akcie Alibaby se v roce 2021 považovaly za podhodnocené a hráči na trhu se snažili během celého roku chytit dno. Nyní je zřejmé, že akcie pokračují v downtrendu a zatím není signál o obratu trendu.

Toto je marketingová komunikace, nikoli investiční průzkum. Proto nebyla zpracována v souladu s právními požadavky na podporu nezávislosti investičního průzkumu. Nepodléhá žádnému zákazu obchodování před šířením investičního výzkumu.