Profitovat na růstu cen akcií lze tak, že investor nakoupí cenné papíry a co nejdéle je drží. V tomto článku si povíme něco o možnostech, jak vydělat dividendách. Probereme detaily, hlavní výhody a samozřejmě i stinné stránky.

Na grafu akcií Apple níže vidíme silný růst ceny po prudkém poklesu. Nutno poznamenat, že ceny akcií spadly v lednu 2019 na 142 dolarů, nicméně na jaře 2020 se cena pohybuje okolo 320 dolarů. Z toho plyne, že za pouhý rok jejich cena vzrostla více než dvojnásobně, což je opravdu výborný výsledek.

Jak vydělat na dividendách Apple

Co jsou to Dividendy

Dividendy jsou v podstatě podíly na zisku společnosti. Pokud vlastníme akcie společnosti, máme právo obdržet část zisku rozdělovanou mezi akcionáře společnosti. Stát se akcionářem není nic složitého, jelikož v podstatě stačí jen nakoupit akcie na burze.

Společnost Apple například vyplácí dividendy svým akcionářům čtyřikrát ročně (tj. každé čtvrtletí). Částka vyhrazená na výplatu dividend, která činí zpravidla 30 % čistého zisku společnosti, bývá vyplacena za týden po oznámení výsledků hospodaření společnosti.

Dividenda u akcie AAPL je 0,77 dolarů za akcii. Takže pokud investor drží 10 akcií Apple, vydělá na dividendách 7 dolarů. To není vůbec špatné. Cena akcií stoupla za rok více než dvojnásobně, a navíc mohl investor několikrát obdržet extra příjem ve formě dividend.

Akcie dividendy

Avšak ne vždy bylo pro Apple vyplácení dividend svým akcionářům zvykem. V roce 1995 padlo rozhodnutí o investicích veškerého kapitálu do vývoje nových produktů a služeb. Rozhodnutí vyplácet dividendy přijala společnost teprve až v roce 2012.

Výplata Dividend a Růst ceny akcií

Informace o dividendách u akcií společnosti lze nalézt v dividendovém kalendáři. Můžete je také nalézt přímo v obchodní platformě.

Informace o výplatě dividend bývají běžně dostupné po valné hromadě akcionářů. Valná hromada se však může odehrát i několik měsíců před skutečnou výplatou části zisku společnosti.

Rozhodný den je poslední den, ve kterém musí akcionář vlastnit akcie společnosti, aby měl nárok na výplatu dividend.

Existují dokonce strategie, při kterých obchodník nakupuje akcie krátce před rozhodným dnem, aby tak vydělal co možná nejrychleji. Na druhou stranu existují také lidé, kteří se v tento den akcií zbavují, i když je předtím dlouho drželi.

Narůstá totiž počet obchodníků, kteří touží po rychlém výdělku na dividendách bez práce, což vede k růstu cen akcií. Po rozdělení zisku ve formě  dividend však nastává pokles ceny akcií, jelikož se jich obchodníci po obdržení peněz zbavují.

Jak vydělat na Dividendách, pokud cena Akcií klesne?

Je důležité, aby investoři pamatovali na to, že vydělávání na dividendách a na výkyvech cen akcií znamená dvě odlišné věci. Pokud investor na začátku roku 2019 nakoupil 10 akcií Apple za 145 dolarů, mohl je na jaře 2020 prodat za 318 dolarů za kus. Vydělal by tak 1730 dolarů.

Aby však tyto peníze získal a mohl je dále používat, musel provést jejich prodej na burze. Takhle funguje vydělávání na kolísání cen – nakoupí levné akcie, chvíli počká a pak je prodá za vyšší cenu.

Jak vydělat na dividendách, pokud cena akcií klesne

Když chce investor vydělávat na dividendách, tak není nutné provádět neustálé nákupy a prodeje na burze. Ve skutečnosti nemusí dělat nic. Společnost jednoduše platí peníze lidem, kteří do ní investovali. Pro zisk z dividend nemusí investor akcie prodávat. Stačí když je nakoupí a drží.

Pokud jste dividendový investor a během doby Vašeho držení cena akcií klesne, tak záleží, na jaké ceně jste akcie nakoupili. Když cena klesne pod Vaši nákupní cenu, tak budete mít nerealizovanou ztrátu. Pokud akcie už nějakou dobu držíte a cena mezitím vzrostla a nyní neklesla pod Vaši nákupní cenu, tak budete mít nerelizovaný zisk.

Výplatu dividend však fluktuace cen akcií nijak neovlivní. Pokud společnost neoznámí zastavení výplaty dividend, tak dividendy obdržíte. Podmínkou je, že akcie vlastníte v rozhodný den).

Vyzkoušejte obchodování na high-tech terminálu R StocksTrader!

Získejte přístup k reálným akciím, pokročilým grafům a bezplatnému nástroji pro tvorbu obchodních strategií

partner-programme
Otevřít účet R StocksTrader
partner-programme

Oblíbené Strategie jak vydělat na Dividendách

Možnost extra příjmu skrze pouhé držení akcií v portfoliích přimělo obchodníky a investory k vytvoření různorodých strategií, zaměřených na nejvyšší možnou maximalizaci zisku a minimalizaci rizik.

Čtěte také  Fundamentální analýza v Obchodování na Finančních trzích - Užitečná pravidla

Dlouhodobý nákup Akcií

Nejjednodušší možností je, když investor nakoupí akcie jedné či dvou slibných společnosti. A poté je drží co nejdéle může, bez ohledu na výkyvy cen. Nestará se ani o aktuální cenu akcií. Jen málokdo totiž ví, jak se společnosti v průběhu let vyvinou. Akcie Apple například vzrostly více než dvojnásobně během pouhého roku.

Na druhou stranu to není zase tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, protože každý investor nevydrží klidně sledovat, jak jde trh dolů. Běžně tak utečou z trhu během downtrendu se ztrátami. Úspěšní obchodníci radí, abychom byli na podobné ztráty připraveni.

Warren Buffet například poměrně často připomíná, že by bylo mnohem výnosnější nedělat nic, než stále prahnout po nákupu a prodeji akcií. To nás přimělo k myšlence, že je možná lepší, když investor věnuje čas studiu společnosti a vybere slibně vypadající akcie, než kdyby se věnoval intradennímu obchodování bez systému.

Samozřejmě existují výjimky v podobě dobrých intradenních obchodníků, ale většina průměrných účastníků trhu vydělává na pasivních dlouhodobých investicích do akcií. Zásadní nevýhoda této strategie je její dlouhodobost. Výhodou však je výdělek na budoucích výplatách dividend.

Nákup Akcií před Rozhodným dnem

Jak jsme již zmiňovali výše, jakmile se dividenda ustanoví po valné hromadě akcionářů, zájem o akcie se ze strany obchodníků zvedne. Díky výrazným nákupům jejich cena stoupá. Čím blíže je den, po kterém již nebude možné získat podíl na dividendách, tím vyšší jejich cena bývá.

Rozhodný den pro výplatu dividendy

Podstata této strategie spočívá v nákupu akcií nejen několik dní před rozhodným dnem, ale i v nakupování bezprostředně po valné hromadě (tj. dříve než ceny vystřelí nahoru). Tímhle stylem mohou investoři vydělat jak na růstu cen akcií, tak na výplatě dividend. Mějte však na paměti, že se pohybujeme na burze, a ne vždy jde vše podle plánu. Proto je třeba, aby investoři dodržovali určitá pravidla řízení peněz (money management).

Nákup Akcií po vyplacení Dividend

Po vyplacení dividend nastává zpravidla pád ceny akcií závislý na výši výplaty. V tuto chvíli může investor nakoupit s předpokladem, že ceny akcií dále porostou. Neobnáší to žádný rychlý zisk. Investor pouze čeká až se bude vyplácet další dividenda. Nicméně pokles cen po vyplacení nám dovoluje nakoupit akcie za nižší cenu, než je běžné a později je možné vydělat na výkyvech ceny.

Než se akcie zotaví, trvá to zpravidla dva až tři měsíce. Ve vzácných případech nabudou svou předchozí hodnotu už za pár týdnů, nebo dokonce i dnů. Značnou výhodou této strategie je, že investor může sledovat vývoj ceny ve střednědobém horizontu.

Je zvláštní, že na americkém akciovém trhu nemají výplaty dividend příliš velký vliv na cenu akcií. Graf vývoje cen akcií Applu  například nevykazuje žádný významný propad. Takové momenty sice nastat mohou, ale během delších poklesů vyplácení dividend zatlačí trh ještě více dolů v reakci na zvýšený tlak prodejců.

Na některých akciových trzích si lze všimnout viditelného pádu akcií velkých společností pár dnů před výplatou dividend. Obchodníci se zdánlivě nesnaží vydělat na tom, že společnost vyplatí dividendy akcionářům. Trpělivě čekají na příležitost nakoupit akcie za nízkou cenu po výplatě dividend. Tento styl se dá nazvat strategií akciového trhu.

Chcete obchodovat s akciemi bez provize?

Získejte přístup k obchodování více než 1000 US akcií bez provizí na platformě R StocksTrader

partner-programme
Začít hned
partner-programme

Jak vydělat na Dividendách - Shrnutí

Celkově není nic složitého snažit se vydělat na dividendách. V zásadě stačí, když investor drží akcie do doby, než společnost dividendy vyplatí. V závislosti na typu trhu však mohou ceny akcií po výplatě výrazně poklesnout, s čímž musí každý obchodník počítat.

Před nákupem jakýchkoliv akcií je každopádně důležité sledovat, jak se historicky vyvíjela jejich cena, abychom nějakého příjmu z dividend vůbec dosáhli.

Nakoupení akcií po výplatě dividend se zdá jako výhodnější strategie než prosté pokusy o nakoupení cenných papírů pár dní před výplatou. A názory významných obchodníků hovoří jasně – nakoupení akcií pro dlouhodobější účely může být lepší volbou, než kupovat a prodávat každým dnem s vidinou výrazných výkyvů cen.