Parabolic SAR je indikátor, jehož autorem je J. Welles Wilder. Poprvé jej použil v roce 1976. Ve své knize "New Concepts In Technical Trading Systems" uvedl Wilder několik indikátorů: Parabolic SAR, RSI, ADX.

V tomto článku se dozvíte co je to Parabolic SAR, jak indikátor Parabolic SAR nastavit v obchodní platformě MetaTrader 4. K tomu Vám ukážeme, jak pomocí indikátoru Parabolic SAR obchodovat a jaké zvláštnosti má.

Co je Parabolic SAR

Parabolic SAR je trendový indikátor. Ukazuje nám výstupní body z obchodních pozic. SAR je indikace zastavení a obratu pohybu. Indikátor je často nazýván jako Parabolic, protože to, jak je znázorněný na grafu, připomíná parabolu.

Vykresluje se v podobě teček (bodů). Parabolic znázorňuje převládající trend. Pokud jsou tečky nad cenovým grafem, trend klesá. Pokud jsou tečky pod cenovým grafem, trend roste.

Co je indikátor Parabolic SAR

Pomocí Parabolic lze definovat také sílu trendu. Pokud jsou tečky blízko u sebe, trend je slabý. Pokud naopak daleko od sebe, na trhu panuje silný trend.

V případě uptrendu umisťují obchodníci Stop Loss pod tečku a posunují ho výše s každou další tečkou. Je to jakási forma Trailing Stopu. Totéž, akorát zrcadlově obráceně, lze provést v případě downtrendu.

Matematický základ indikátoru Parabolic SAR

Matematický výpočet indikátoru je založen na několika klíčových proměnných. Výpočet indikátoru se provádí na základě předchozího obchodního dne a používá se k určení nového bodu na parabolické křivce. Výpočet zahrnuje faktory jako extrémní hodnoty cenových maxim a minim. Zahrnuje také krok, který určuje rychlost změny bodů Parabolic. Matematický vzorec může být složitý, ale existuje mnoho obchodních platforem a software, které automaticky provádí výpočty a zobrazují výsledky přímo v cenových grafech.

Jak se Parabolic SAR indikátor zobrazuje

Indikátor se obvykle vykresluje v cenových grafech ve formě bodů, které se nacházejí nad nebo pod cenovými svíčkami. Když bod Parabolic leží pod cenou, ukazuje na stoupající trend, zatímco bod nad cenou indikuje klesající trend. Tato vizualizace pomáhá obchodníkům rychle rozpoznat směr trhu a důležité body, kde by mohli vstoupit nebo vystoupit z obchodu.

Jaké jsou Významné vlastnosti indikátoru

Indikátor má několik významných vlastností:

  • Trendový indikátor: Parabolic SAR je silným trendovým indikátorem, což znamená, že dobře reaguje na tržní trendy a pomáhá obchodníkům identifikovat směr trhu.
  • Generuje obchodní signály: Tento indikátor generuje signály k nákupu a prodeji, což usnadňuje obchodníkům reagovat na změny na trhu.
  • Je flexibilní: Indikátor mohou obchodníci používat na různých časových rámcích, což jim umožňuje přizpůsobit ho svým potřebám.
  • Filtruje falešné signály: Indikátor může pomoci s filtrováním falešných obchodních signálů, což zvyšuje úspěšnost obchodů.

Vstupte do světa investic prostřednictvím jedné aplikace

Objevte novou úroveň obchodování s R MobileTrader. Klikněte na tlačítko a nainstalujte si oceněnou aplikaci

partner-programme
partner-programme

Jak se indikátor Parabolic SAR používá

  1. Identifikace trendů
    Parabolic SAR hraje významnou roli při identifikaci tržních trendů. V závislosti na směru trendu mění indikátor svou polohu na cenovém grafu. Indikátor pomáhá obchodníkům rozpoznat trendy takto:

    1. Uptrend: Když se bod Parabolic SAR nachází pod cenovými svíčkami, indikuje to stoupající trend. Obchodníci by měli brát v úvahu, že cena roste a mohou se orientovat na long (nákupní) pozice.

    1. Downtrend: Když je bod Parabolic SAR nad cenovými svíčkami, ukazuje to na klesající trend. V takovém případě by obchodníci měli uvažovat o short (prodejních) pozicích.

  2. Generování signálů
    Indikátor také generuje obchodní signály, což je klíčový prvek pro obchodování na základě tohoto indikátoru. Při generování signálů obchodníci mohou zvažovat následující faktory:
    1. Signál k nákupu: Signál k nákupu se vygeneruje, když bod Parabolic SAR překříží pod cenové svíčky. Tento signál naznačuje, že uptrend by mohl být v plném proudu, což obchodníkům dává zelenou pro vstup do long pozic.

    1. Signál k prodeji: Signál k prodeji se objevuje, když bod Parabolic SAR překříží nad cenové svíčky. Toto indikuje klesající trend a naznačuje, že obchodníci by měli uvažovat o uzavření svých long pozic nebo dokonce o otevření short obchodů.
Čtěte také  3 způsoby Jak lze vydělat na Dividendách

Jak Nastavit indikátor Parabolic SAR v MetaTrader 4

Indikátor do grafu nainstalujete následujícím způsobem:

  1. Otevřete terminál MT4.
  2. Vyberte požadovaný měnový pár.
  3. Klikněte v nabídce na VLOŽIT.
  4. Objeví se nabídka s 11 řádky. Klikněte na UKAZATELE a poté zvolte TREND.
  5. V okně najděte Parabolic SAR. Klikněte na něj.
Jak nastavit indikátor Parabolic SAR v MetaTrader 4

Následně se v grafu objeví okno s nastavením indikátoru.

Nastavení indikátoru Parabolic SAR v MetaTrader 4

Nastavení indikátoru se skládá ze 4 polí:

  1. První je KROK, který reguluje citlivost indikátoru. Čím je hodnota menší, tím méně citlivý je indikátor na kolísání cen. Čím je větší, tím intenzivněji indikátor reaguje na cenové pohyby. Doporučuje se výchozí nastavení.
  2. Druhým parametrem je MAXIMUM, kterým se nastavuje vzdálenost mezi cenovým grafem a bodem indikátoru. Doporučuje se výchozí nastavení.
  3. Třetí a čtvrtý parametr je STYL (nastavení barvy indikátoru v grafu a velikost teček). Vyberte podle svých preferencí.

Klikněte na OK. Hotovo. Indikátor s Vaším nastavením se zobrazí v grafu.

Jak Obchodovat s Parabolic SAR

Pojďme se podívat na obchodování pomocí Parabolic na příkladu měnového páru USD/CAD.

Jak obchodovat s Parabolic SAR

Na grafu je denní časový rámec (D1), za období 10 měsíců. Všech pět obchodů během tohoto období je na grafu dost jasně znázorněno. Na obrázku výše jsou nákupní a prodejní operace znázorněny červenými šipkami. Stop Loss se spustí, jakmile se graf dotkne bodu indikátoru.

Jak lze Parabolic SAR kombinovat s Dalšími indikátory

Tento indikátor naučí obchodníka, aby byl rázný, trpělivý a přesně dodržoval pravidla. Indikátor, bez ohledu na to jak přitažlivý se může zdát, má své zvláštnosti.

Všeobecně se nedoporučuje spoléhat pouze na jeden indikátor. Kvalita práce obchodníka se výrazně zvýší, pokud použije další filtry k omezení falešných signálů.

Parabolic v kombinaci s Klouzavým průměrem (MA)

Jednoduchý klouzavý průměr (MA) je dobrým příkladem takového filtru. Případně může použít indikátor v kombinaci se strategií tří klouzavých průměrů.

Obchodování s Parabolic SAR

Parabolic SAR a Indikátor ADX

Dalším filtrem může být indikátor ADX. Dokonce i autor Parabolicu SAR používá všude právě ADX.

Kombinace s ADX

Kombinace s RSI

Pokud obchodník z nějakého důvodu nestihli otevřít pozici včas, neměl by do trhu ukvapeně vstupovat. Může zkusit použít další signály, např. oscilátoru RSI.

Kombinace s RSI

Parabolic se doporučuje používat pro umisťování Stop Lossů. Obchodníci mohou použit i indikátor Fractals. Pokud obchodník prodává, může umístit SL přímo nad vrchol fraktálu. V případě nákupu pod něj.

Parabolic SAR strategie

V době korekce vytváří trh často rozsáhlé pohyby do strany. Při takovýchto pohybech není Parabolic moc nápomocný. Je proto lepší se v těchto chvílích vyhnout obchodování na jeho základě.

Vyzkoušejte obchodování na high-tech terminálu R StocksTrader!

Získejte přístup k reálným akciím, pokročilým grafům a bezplatnému nástroji pro tvorbu obchodních strategií

partner-programme
Otevřít účet R StocksTrader
partner-programme

Indikátor Parabolic SAR - Závěr

Zkuste si vytvořit svůj vlastní obchodní systém s indikátorem Parabolic SAR. Pokud Váš systém bude postavený na vyšším časovém rámci (například H4) spolehlivost signálů by měla být vyšší. Váš vlastní obchodní systém Vám během obchodování přinese větší důvěru, než systém přebraný. Pokud z nějakého důvodu budete mít dva ztrátové obchody v řadě, neukončujte hned celý svůj systém. Jakákoli ztráta je spíše důvod k vyřešení situace a provedení nezbytných úprav.