V tomto článku se seznámíte s pojmem „paper trading“. Znamená to provádění obchodních aktivit, které umožňují investorům procvičovat si práci na trzích, aniž by riskovali své reálné peníze.

Dozvíte se, co je podstatou takového obchodování a jaké má výhody a nevýhody. Jak jej používat a jaký je rozdíl od reálného obchodování.

Co potřebují začátečníci vědět o Paper tradingu

Tento termín pochází z akciového trhu a prakticky znamená obchodování na demo účtu. Investor modeluje své obchody, analyzuje je a počítá zisky a ztráty na svých pozicích.

Paper trading umožňuje obchodníkovi posoudit své silné stránky, získat více praxe na virtuálním účtu, zkontrolovat a zlepšit své obchodní strategie a naučit se následovat signály od zkušenějších účastníků trhu.

Cvičení na demo účtu je pro začátečníky skvělou příležitostí, jak se přizpůsobit podmínkám na trhu a seznámit se se všemi funkcemi obchodní platformy před investováním skutečných peněz.

Jak začít Paper trading

V současné době většina online brokerů nabízí svým klientům přístup k bezplatným demo účtům. Pro účely trénování na takovém účtu získávají obchodníci na svůj účet virtuální částku, která jim umožňuje začít pracovat na grafech s reálnými daty. Pojďme si projít obchodování na demo účtu krok za krokem:

  1. Registrace na webu. Při registraci na webových stránkách brokerské společnosti jako klient vás požádají o vyplnění formuláře, obvykle s uvedením vašeho emailu a hesla. Některé společnosti mohou požadovat více osobních údajů.
  2. Instalace platformy. Stažení a instalace platformy je jednoduchá a zabere velmi málo času. Po dokončení instalace můžete vybrat nástroje a nastavit grafy. Někteří brokeři nabízejí i webovou obchodní platformu u níž není potřeba nic instalovat.
  3. Otevření účtu. Jakmile máte nainstalovanou platformu, můžete si otevřít demo účet. To lze provést na platformě nebo z členské zóny na webových stránkách brokera. Přihlašovací údaje, které obdržíte, byste měli zadat do platformy. Pro pochopení demo obchodování a možné ziskovosti se doporučuje použít realistickou velikost kapitálu.
  4. Obchod. Posledním krokem je provedení obchodu. Kromě sledování aktuálních pozic můžete také sledovat svou obchodní historii.
Čtěte také  Jak vybrat Časový rámec (Timeframe) pro Obchodování

Jaké jsou Výhody Paper tradingu

  • Studium základů obchodování. Obchodování není jen o výběru správných nástrojů pro analýzu trhu, ale také o tom, jak hlídat svou pozici, včas ji uzavřít a hledat nové příležitosti ke vstupu na trh.
  • Prověřování nových strategií. Kontrola obchodních myšlenek je užitečná nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené obchodníky. Tento typ účtu umožňuje otestovat vaši taktiku jak na historických, tak na reálných aktuálních tržních datech.
  • Práce s novými nástroji. Do svého portfolia můžete přidávat nové nástroje, studovat jejich chování na demo účtu a pro každý z nich zvolit nejlepší strategie.

Jaké jsou Nevýhody Paper tradingu

  • Zvýšená sebedůvěra. Ztráta skutečných peněz je bolestivá zkušenost, která obchodníky učí dělat lepší analýzy, být zodpovědnější, obezřetnější a nikdy nepřestat rozvíjet své dovednosti. Demo účet takovou zkušenost neposkytuje.
  • Nerealistický kapitál. Poměrně často kapitál na demo účtu převyšuje skutečný kapitál, který má obchodník k dispozici. Investor, který je zvyklý na obchodování s velkými loty, má problémy, když musí po přechodu na reálný účet obchodovat s menšími loty.

Co je to Paper trading - Závěr

Paper trading znamená práci na bezplatném demo účtu s reálnými grafy. Je užitečný pro začátečníky, kteří dostanou šanci vstoupit do světa obchodování rychlým a bezpečným způsobem, a také pro zkušené obchodníky, kteří by rádi používali více instrumentů nebo vyzkoušeli novou strategii.

Přestože má tento způsob obchodování výhody, má také své nevýhody. Hlavní nevýhodou je, že demo účty neposkytují skutečný obchodní zážitek, kde hrozba ztráty reálných peněz motivuje investory k neustálému zlepšování.

Prezentovaný materiál a informace zde obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87(I)/2017 Kyperské republiky nebo jakékoli jiné formy osobní poradenství nebo doporučení, které se týká určitých typů transakcí s určitými typy finančních nástrojů.