Tento článek je o akciích, které koupil v Q1 2022 investor Michael Burry. Jde o mladšího, ale neméně slavného finančníka, jehož investiční horizonty jsou málokdy delší než několik měsíců. Mnoho obchodníků bedlivě sleduje jeho aktivity, stejně jako aktivity Warrena Buffetta. 

Kdo je Michael Burry

Michael Burry je americký investor a zakladatel hedgeového fondu Scion Asset Management. Má lékařské vzdělání a licenci. Před vystoupením Scion Asset Management v roce 2013 studoval Burry ekonomii a psal analýzy pro fórum Silicon Investor.

Jeho investiční rozhodnutí byla tak moudrá, že upoutal pozornost hlavních hráčů na trhu, jako jsou Vanguard a White Mountains Insurance Group.

Burryho obchodní strategie byla založena na hodnotovém investování, které je podrobně popsáno v knize Benjamina Grahama a Davida Dodda s názvem “Security analysis“, vydané v roce 1934.

Čtyři roky po založení hedge fondu Scion Asset Management, Burry již spravoval 600 milionů USD. Když dosáhl této úrovně, přestal uzavírat smlouvy s novými investory.

Jak Michael Burry předpověděl hypoteční krizi v USA

Michael Burry se proslavil zvláště po hypoteční krizi v roce 2008. Krach realitního trhu totiž předvídal několik let předtím, než k němu skutečně došlo. V určitém okamžiku krize dosáhla ziskovost jeho fondu 489 %.

Ne všichni investoři Scion Capital obdrželi tento výnos, protože požadovali výběr prostředků. Ti, kteří s Burrym zůstali, inkasovali zisk 700 milionů USD. V roce 2008 hedgeový fond Scion Capital skončil a Burry se po zisku 100 milionů USD zaměřil na své vlastní investice.

Do jakých akcií Investuje Michael Burry

V roce 2013 založil Michael Burry nový hedgeový fond, který tentokrát pojmenoval Scion Asset Management a stále jej spravuje. Ziskovost nového fondu se nyní blíží 300 %, zatímco akciový index S&P 500 vzrostl o 200 %.

Ve výkazech Scion Asset Management můžeme vidět, do kterých akcií Michael Burry v současné době investuje. Na rozdíl od Buffettova velkého portfolia, ve kterém figuruje 52 společností, je Burryho snazší analyzovat, protože drží pouze 12 společností.

Pro usnadnění analýzy rozdělíme portfolio Scion Asset Management do sektorů: zábava, spotřební zboží, technologie, zdravotnictví, ropa a plyn.

Jak investuje Michael Burry do sektoru Zábavy

Do tohoto sektoru patří akcie Alphabet Inc. (GOOG), Meta Platforms Inc. (META), Nexstar Media Group Inc. (NXST) a Warner Bros. Discovery Inc. (WBD).

Nexstar Media Group a Warner Bros. Discovery

Obě společnosti pracují s mediálním obsahem, ale nejsou konkurenty. Discovery produkuje informační a zábavní obsah, zatímco Nexstar Media Group distribuuje obsah prostřednictvím televizních stanic.

Předpokládáme, že Burry počítá s růstem ziskovosti sektoru mediální zábavy. Jak si možná vzpomenete, Warren Buffet do něj v 1. čtvrtletí také investoval prostřednictvím akcií společnosti Paramount Global (NASDAQ: PARA), která vyrábí a distribuuje mediální obsah.

Meta Platforms

Meta Platforms v první řadě přináší naději na rozvoj metaverze, o kterou každý den vyjadřuje svůj zájem stále více investorů. Akcie Meta Platforms navíc korigovaly 50% poklesem z historického maxima. Jak víme, společnost je celosvětovým lídrem mezi systémy sociálních sítí, má nízkou zadluženost a kladný čistý zisk.

Existuje další nepřímá známka toho, že se Meta Platforms stávají investiční příležitostí. Její akcie se od února 2022 obchodují poblíž ceny 182 USD. Jakmile cena klesne, investoři je rychle nakupují, čímž se cena odrazí nad 182 USD.

Michael Burry a jeho investice - graf Meta Platforms
Cenový graf akcií Meta Platforms

Alphabet

V současné době nikdo nemůže konkurovat Alphabet Inc. Její roční příjem dosahuje 270 miliard USD, což je více než HDP mnoha zemí, a čistý zisk přesahuje 74 miliard USD.

O takových společnostech můžeme uvažovat pro investování, když cena akcií výrazně klesne, což je poměrně vzácná příležitost. Akcie Alphabet se aktuálně obchodují 22 % pod historickým maximem.

V Q1 2022 koupil Michael Burry akcie za poměrně vysokou cenu. Průměrná cena investice byla 2 781 USD, což je 15% sleva od aktuální ceny.

Investice Michaela Burry do sektoru Spotřebního zboží a služeb

V tomto sektoru najdeme akcie společností Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG), Stellantis NV (NYSE: STLA) a Sportsman's Warehouse Holdings Inc. (NASDAQ: SPWH). Všichni podnikají v různých sférách a není mezi nimi žádná rivalita.

Čtěte také  Top 3 společnosti, které plánovali vstoupit na burzu v červenci 2023

Booking Holdings a Sportsman's Warehouse

Booking Holdings zastupuje odvětví cestovního ruchu, kde je postupný růst příjmů docela možný, protože omezení související s COVID byla nyní po celém světě zrušena.

Sportsman's Warehouse Holdings dodává zboží pro lov, rybaření, kempování a další outdoorové aktivity. Očekává se také, že se tento výsek trhu vrátí do rytmu a objemů prodejů  před pandemií. 

Stellantis

Stellantis je členem seznamu Top-5 největších světových výrobců automobilů. Vyrábí vozy pod 16 značkami: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram a Vauxhall. Stellantis zaměstnává přes 300 000 lidí.

Burry investoval do Stellantis 9,7 milionů USD, což je 4,85 % celkového portfolia. V porovnání s jinými investicemi to není mnoho. Přesto nakoupil každou akcii o 1 USD dráž, než aktuálně stojí.

Burryho investice v Technologickém sektoru

Michael Burry přidal do svého portfolia akcie pouze dvou společností z tohoto sektoru, kterými jsou Global Payments Inc. (NYSE: GPN) a Apple Inc. (NASDAQ: AAPL). První se specializuje na platební technologie a služby. Co se týče druhého, investor očekává pokles ceny akcií Apple a nakoupil Put opce na akcie této společnosti, aby na nich vydělal.

Scion Asset Management za ně utratil 35,9 mil. USD, což je 17,8 % portfolia a jde o největší investici v něm. Warren Buffett se na Apple dívá jinak. V 1. čtvrtletí 2022 koupil 3 787 856 akcií tohoto technologického giganta.

Jak jsme již uvedli, tito dva investoři mají různé investiční horizonty. Zatímco pro Buffetta je krátkodobý pokles akcií Applu šancí na další nákup, Burry může na tomto pohybu vydělat a inkasovat zisk.

Do čeho investuje Michael Burry v sektoru Zdravotnictví a ropy & plynárenství

Zbývající pozice v portfoliu zaujímají Bristol-Myers Squibb Company (NYSE: BMY), Cigna Corp (NYSE: CI) a Ovintiv Inc. (NYSE: OVV).

Bristol-Myers Squibb

Tato biofarmaceutická společnost vyrábí léky proti rakovině, srdečním a cévním, vazivovým a neurologickým onemocněním a také COVID-19. Nejnovější testy léků Bristol Myers Squibb a Johnson&Johnson prokázaly významný pokles úmrtnosti pacientů s COVID-19.

Cigna

Společnost poskytuje služby zdravotního pojištění a patří mezi světové lídry v tomto segmentu. V 1. čtvrtletí 2022 vzrostl EPS společnosti Cigna Corp o 11 % na 3,68 USD ve srovnání s výsledky za stejné čtvrtletí loňského roku.

Společnost vyplácí dividendy a provádí program zpětného odkupu akcií. Průměrná kupní cena akcií Cigna Corp, za kterou je Burryho hedge fond nakoupil byla 239,61 USD. Tato investice nyní přináší zisk 10 %.

Ovintiv

Společnost objevuje ložiska, vyrábí a prodává zemní plyn a ropu. Za současných okolností s rostoucími cenami uhlovodíků, logistickými omezeními a pokusy vyloučit ruskou ropu z globálního trhu mohou mít investice do ropného a plynárenského sektoru jisté vyhlídky.

Ještě moudřejší bylo dávat si pozor na tento sektor v říjnu 2021, kdy se zvyšovaly zisky ropných společností, což způsobilo růst jejich akcií. V té době byla zelená energie považována za hlavní hnací sílu růstu. Důsledkem toho se investice do ropného a plynárenského sektoru měly snižovat a stahovat s sebou nabídkou na trhu a tím přispívat k rostoucím cenám uhlovodíků.

Situace se v současnosti zkomplikovala. Přechod na alternativní zdroje energie se odložil, přičemž hlavním cílem je uspokojit současnou poptávku po uhlovodících.

Jaké jsou Investiční myšlenky Michaela Burryho - Závěr

V 1. čtvrtletí 2022 uzavřel Michael Burry 5 pozic, z nichž 3 otevřel ve 4. čtvrtletí 2021. To znamená, že v určitých případech jsou jeho investiční horizonty poměrně krátké.

Po analýze portfolia Scion Asset Management musímne poznamenat, že pokud některé pozice vykazují v aktuálním výkaze významné zisky (tj. pokud je aktuální cena vyšší než cena, za kterou fond akcie koupil), v příštím výkaze bychom mohli vidět, že Michael Burry pozice uzavřel. Pokud je aktuální cena akcie nižší, než za jakou ji nakoupil fond Michaela Burryho, signalizuje to slevu na konrétní akciové investici.