Ceny hnojiv rostou a dosahují rekordních výšek. Investoři zaměřují pozornost na investice do hnojiv. Od roku 2021 zdražila hnojiva v průměru o 120 %, přičemž cena chloridu draselného, který je nejrozšířenějším potašovým hnojivem, vzrostla o 175 %. To způsobuje několik faktorů, včetně:

  • prudce rostoucích vstupních nákladů
  • přerušení dodávek původně způsobených pandemií
  • nedávných sankcích uvalených na Bělorusko a Rusko a vývozních omezení v Číně.

Podíl ruských a běloruských výrobců na trhu s hnojivy představuje asi 40 %. Dodávky z jiných zemí nejsou schopny tak velké objemy rychle kompenzovat. V současné době aktivní výrobci po celém světě nemají dostatek energie na výrobu a rafinaci velkého množství surovin.

V důsledku toho musí společnosti investovat do zvýšení své výrobní síly a objemu zpracovaných surových materiálů. To však vyžaduje rozvoj nových ložisek, nákup nového vybavení a optimalizaci logistiky, což může trvat roky.

Nicméně, kde je poptávka, je i nabídka. Tento článek vám představí společnosti, které vyrábějí potašová hnojiva. Právě oni mohou těžit ze současného nedostatku a představují možné investice do hnojiv.

Kanada – Největší světový dodavatel Hnojiv

Kanada je lídrem na světovém trhu s potašovými hnojivy. Podle informací kanadského ministerstva energetiky je v provincii Saskatchewan asi 1,1 miliardy metrických tun oxidu draselného.

Takové množství by mohlo uspokojit poptávku všech farmářů z celého světa na několik stovek let. V současné době se však využívá pouze malá část ložiska.

V seznamu Top 3 největších společností operujících na kanadských ložiskách najdeme Nutrien Ltd, Mosaic Company a BHP Billiton Ltd. Podívejme se blíže na každou z nich níže.

Jak investovat do Hnojiv - Nutrien Ltd - Přední světový výrobce potašových hnojiv

Nutrien Ltd (NYSE: NTR) založili v roce 2018 jako výsledek fúze Potash Corporation, která dříve vlastnila obrovská ložiska hnojiv, a Agrium Inc., která měla rozsáhlý maloobchodní řetězec zaměřený na farmáře.

V současné době je Nutrien Ltd světovým lídrem ve výrobě potašových hnojiv a třetí největší výrobce dusíkatých hnojiv. Své produkty prodává v 18 zemích a zaměstnává více než 23 000 lidí.

V květnu vedení Nutrien Lts prohlásilo, že do konce roku 2022 plánuje navýšit svou produkci o jeden milion tun na 15 milionů tun ročně a do roku 2025 vyrábět 18 milionů tun ročně. uvažuje o výstavbě největšího závodu na světě na výrobu čistého čpavku, který se používá v dusíkatých hnojivech. Výstavba potrvá od roku 2024 do roku 2027. Závod bude stát zhruba dvě miliardy USD.

Ve své poslední čtvrtletní zprávě Nutrien zvýšil svou roční prognózu EPS z 10,2-11,8 USD na 16,2-18,7 USD. Vedení očekává, že poptávka po jeho produktech a ceny zůstanou vysoké.

Dne 25. února cena akcií Nutrien Ltd obnovila své historické maximum, prorazila hladinu rezistence 77 USD a zamířila dále nahoru. Do 18. dubna se cena akcií zvýšila o 52 %, poté došlo ke korekci. Nyní akcie stojí téměř 100 USD za kus. Nejbližší úroveň supportu je 93 USD, úroveň rezistence je 105 USD a maximum je 115 USD.

Graf ceny akcií Nutrien Ltd - Investice do hnojiv
Cenový graf akcií Nutrien Ltd.

Investování do Hnojiv - Mosaic Company - Výrobce fosfátových a potašových hnojiv

The Mosaic Company (NYSE: MOS) z USA vyrábí a prodává fosfátová a potašová hnojiva. Vznikla sloučením dvou společností: IMC Global a subdivize Cargill. Dnes Mosaic vlastní šest ložisek draslíku, z nichž pět je na kanadském území.

Čtěte také  Top 3 akcie Amerických maloobchodníků

V roce 2021 společnost předčasně uzavřela dva doly v Kanadě, což způsobilo pokles ceny akcií o 20 %. Mosaic Company však velmi rychle spustila v tuzemsku nový důl, který nyní umožňuje firmě v době zvýšené poptávky a vysokých cen hnojiv ze situace těžit.

Akcie Mosaic se v současné době obchodují o 90 % nad úrovní roku 2021. Nejbližší úroveň supportu je 55 USD a nejbližší úroveň rezistence je 65 USD. Historické maximum se vytvořilo 18. dubna na 79,28 USD.

Mosaic Company - Investování do hnojiv
Mosaic Company - Investovani do hnojiv

Investice do Hnojiv - BHP Billiton - Největší těžařská společnost na světě

BHP Billiton Ltd (NYSE: BHP) vydělává 97 % svých příjmů prodejem ropy, plynu, mědi, železné rudy a uhlí. Cílem společnosti je však vstoupit na trh s hnojivy a staví gigantický důl na potaš v Kanadě. Tento projekt si vyžádá asi 5,7 miliardy USD.

BHP Billiton uvádí do života ambiciózní plán přechodu od dodávek fosilních paliv k rostoucí těžbě potaše. Společnost prodává svá ropná a plynárenská aktiva společnosti Australian Petroleum Ltd.

Akcie BHP Billiton se může považovat jako dlouhodobá investice do hnojiv, protože společnost se s ohledem na rostoucí poptávku zaměřuje na těžbu potaše jako svůj hlavní předmět podnikání.

Akcie BHP Billiton korigovaly z historického maxima o 15 % a nyní se obchodují za 68 USD. Nejbližší úroveň supportu je 64 USD a nejbližší úroveň rezistence je 69,5 USD. Historické maximum se vytvořilo na 79,66 USD.

Cenový graf akcii BHP Billiton - Jak investovat do hnojiv
Cenový graf akcií BHP Billiton*

Rizika investování na tomto trhu

Velká běloruská společnost Belaruskaliy, na kterou byly uvaleny sankce, prodává potašová minerální hnojiva o 60 % levněji než ruské a kanadské společnosti.

Nabídkou potašových hnojiv za nižší cenu se tento dodavatel snaží snížit cenu tohoto produktu, čímž ochrání svůj podíl na trhu. Pokud cena produktů klesne, bude to mít negativní dopad na zisky společností, které těží suroviny v Kanadě, a povede to ke zpomalení investic v tomto sektoru.

Další riziko je spojeno se zrušením sankcí ze strany Ruska a Běloruska po skončení vojenské akce na Ukrajině. V důsledku toho se nabídka na trhu s hnojivy zvýší, což povede ke snížení cen.

Dodavatelské společnosti, na které se vztahovaly sankce, navíc s největší pravděpodobností začnou na trhu s dumpingem, aby se zbavili svých produktů ve skladech a získaly zpět svůj ztracený podíl na trhu.

Investice do Hnojiv - Závěr

Od roku 1900 se počet obyvatel na Zemi zvýšil z 1,5 miliardy na 7,9 miliardy. Podle OSN by se počet mohl do roku 2050 zvýšit na 9,7 miliardy. Čím více lidí, tím vyšší bude poptávka po potravinách, a tedy i ploše obdělávané půdy a poptávka po zemědělských hnojivech bude stabilně a aktivně růst.

Vyhlídky rozvoje trhu potvrzuje skutečnost, že největší světová těžařská společnost BHP Billiton věnovala tomuto sektoru trhu velkou pozornost a plánuje těžit potaše pro výrobu hnojiv.

* - Minulá výkonnost neodráží budoucí výnosy