Mezi naši novou top trojku patří akcie amerických maloobchodníků jako Carvana, National Vision Holdings a Five Below.

Akcie těchto společností se obchodují na burzách NASDAQ a NYSE. Stojí více než 2 dolary a jejich obchodní objemy za posledních 30 dní přesahují 750 000 akcií. Tržní kapitalizace každé společnosti je vyšší než 2 miliardy USD.

1. Carvana - Akcie amerických maloobchodníků

Jedná se o nejrychleji rostoucího online prodejce ojetých vozů v USA. Jeho zvláštností a silným marketingovým prvkem jsou několika patrové automaty na půjčování aut, které fungují na mince. V červnu 2021 se společnost připojila k seznamu Fortune 500.

Carvana byla založena v roce 2012. Sídlo společnosti je v Tempe v Arizoně. V lednu 2022 dosáhl počet jejích zaměstnanců 20 000 lidí.

Analytik Morgan Stanley Adam Jonas je přesvědčený, že akcie Carvany do roku 2030 zaznamenají 25% růst. Věří, že společnost diverzifikuje své podnikání a vstoupí na trh náhradních dílů, údržby a správy komerčních parkovišť.

25. února 2022 jsme zaznamenali, že Carvana kupuje aukční platformu ADESA za 2,2 miliardy dolarů. Toto sloučení znamená přechod od čistě online obchodního modelu k tradičnější formě prodeje vozidel.

Akcie Carvana Co. (NYSE: CVNA) vzrostly ve stejný den o 21,04 % na 152,57 USD. Od té doby však cena akcií klesla na 105,48 USD.

Top 3 akcie amerických maloobchodníků - Carvana
Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

2. National Vision Holdings

Společnost je maloobchodní prodejce optiky. Je druhým největším maloobchodním prodejcem optiky a jednou z nejrychleji rostoucích společností v USA s více než 1200 obchody ve 44 státech. 

National Vision Holdings byla založena v roce 1990. Její sídlo je v Duluth, Georgia. Podle informací na svém webu firma zaměstnává více než 13 000 lidí. Společnost vlastní takové značky jako AC Lens, America's Best, Eyeglass World, Vision Centers a Vista Optical.

Dne 28. února zveřejnila společnost National Vision Holdings svou zprávu za 4. čtvrtletí a celý rok 2021. Její roční tržby vzrostly o 23,5 % na 2,1 miliardy USD, čistý zisk vyletěl o 253,2 % na 128,2 milionu USD a EPS vzrostl o 248,9 % na 1,57 USD.

Silná čísla přesto nepřinesla znatelný růst akcií společnosti. Naopak, 28. února klesla cena akcií National Vision Holdings Inc. (NASDAQ: EYE) o 4,13 % na 36,67 USD. Když jsme připravovali tento článek, akcie stály 41 dolarů.

Akcie amerických maloobchodníků - National Vision Holdings
Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

3. Five Below

Společnost vlastní řetězec specializovaných diskontních prodejen, které prodávají produkty, které stojí do 5ti dolarů, plus malý sortiment produktů od 6 do 25 dolarů. Prodávané zboží je z různých kategorií včetně her a hraček, make-upu, oblečení, obuvi, oděvů a doplňků, cukrovinek, chovatelského zboží atd. Hlavní cílovou skupinou řetězce jsou předpubertální děti a teenageři.

Čtěte také  Jaká je předpověď pro Index S&P 500 v roce 2022

Společnost Five Below byla založena v roce 2002. Sídlo společnosti je ve Philadelphii v Pensylvánii. V současnosti spravuje 1200 obchodů ve 40 státech.

Dne 25. února oznámil maloobchodník nadcházející prezentaci svých finančních výkazů za 4. čtvrtletí a celý rok 2021. Zpráva bude zveřejněna 30. března. Americká investiční poradenská společnost Evercore ISI v očekávání zveřejnění zařadila Five Below na seznam slibných společností.

Akcie společnosti Five Below Inc. (NASDAQ: FIVE) na tuto zprávu reagovaly poměrně mírně a vzrostly o 5,61 % na 157,66 USD. V době psaní tohoto článku stály akcie 148,80 $.

Five Below - Top 3 akcie maloobchodníků
Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

Akcie amerických maloobchodníků - Co ovlivní maloobchodní trh v roce 2022

Trh maloobchodního prodeje je stále pod silným vlivem COVID-19. V těchto těžkých časech se společnostem, které se zaměřily na rozvoj svého online obchodování, podařilo zvýšit své příjmy.

Nicméně i společnosti, které se rozhodly držet konvenčnější formy obchodu, se nyní díky účinné očkovací kampani a zrušení karanténních opatření a dalších souvisejících omezení vracejí na úroveň před krizí. Problémy s dodávkami však zůstávají akutní pro offline i online obchod.

Akcioví investoři, kteří mají zájem investovat do amerických maloobchodníků mohou podrobněji analyzovat a zvážit společnosti Carvana, National Vision Holdings a Five Below.

Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být vykládány jako poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky nebo jakékoli jiné formy osobního poradenství nebo doporučení týkající se určitých typů transakcí s určitými typy finančních nástrojů.