V tomto článku se podíváme na krátkodobou obchodní strategii založenou na indikátoru Bollinger Bands. Dozvíte se, jak obchodovat s měnovým párem GBP/JPY na M1 grafu pomocí této strategie.

GBP/JPY je vysoce volatilní nástroj. Technický indikátor indikuje okamžiky, kdy se cena výrazně odchyluje od své průměrné fluktuace a existuje vysoká pravděpodobnost pohybu opačným směrem.

Jak obchodovat GBP/JPY podle Strategie Bollinger Bands

Jak obchodovat GBPJPY - Indikátory strategie

Indikátory strategie

Ukážeme vám, jak používat signály Bollinger Bands se třemi různými hodnotami odchylky. Podíváme se na otevření pozice a probereme pravidla pro zadání Stop Loss a Take Profit podle strategie.

Bollinger Bands ve zkratce

Bollinger Bands je navržený jako trendový indikátor a může ukázat nejen směr aktuálního trendu, ale také odhadnout volatilitu. Má tři linie:

  • jednoduchý klouzavý průměr s periodou 20 je umístěný uprostřed
  • zatímco další dvě linie jsou umístěné nad a pod ním, odhadující maximální a minimální hodnoty. Vnější linie fungují jako plovoucí úrovně supportu a rezistence.

Podle autora Bollinger Bands tráví cena 95 % času v oblasti mezi pásmy indikátoru. Jakýkoli cenový pohyb mimo tento koridor lze tedy považovat za možnost obratu a bezprostřední návrat cen k průměrným hodnotám.

Zajímavé je také chování Bollinger Bands během silných tržních trendů. V uptrendu chce investor zpravidla nakupovat za nejnižší cenu. V tomto případě se očekává, že cena otestuje spodní hranici indikátoru. Při downtrendu chce investor prodat za maximální cenu. V tomto případě se očekává, že cena otestuje horní hranici indikátoru.

Jak nastavit indikátor Bollinger Bands

Přidejte do grafu indikátor Bollinger Bands. Chcete-li nastavit periodu pro vykreslení a barvu linií, dvakrát klikněte levým tlačítkem myši na indikátor v grafu nebo jednou klikněte pravým tlačítkem myši a v zobrazené nabídce vyberte možnost „Vlastnosti“. Poté změňte barvu linií a hodnotu odchylky v otevřeném okně nastavení.

  • Bollinger Bands s odchylkou 2 - vyberte červenou barvu linií. Vnější linie indikátoru charakterizují nejbližší úrovně supportu a rezistence. Podle autora indikátoru se cena za tyto linie pohybuje jen velmi zřídka
Jak obchodovat GBP JPY - Indikátor Bollinger Bands s odchylkou 2

Bollinger Bands indikátor s odchylkou 2

  • Bollinger Bands s odchylkou 3 - zvolte modrou barvu linií. Podle autora indikátoru jsou cenové pohyby za tyto linie ještě vzácnější
Indikátor Bollinger Bands s odchylkou 3

Indikátor Bollinger Bands s odchylkou 3

  • Bollinger Bands s odchylkou 4 - zvolte zelenou barvu čar. Podle autora indikátoru cena dosáhne těchto linií co nejméně, pouze ve chvílích vrcholné volatility na trhu
Jak obchodovat GBPJPY - Indikátor Bollinger Bands s odchylkou 4

Indikátor Bollingerova pásma s odchylkou 4

Jak nakupovat GBP/JPY pomocí Strategie Bollinger Bands

  • Na M1 grafu testuje cena spodní červenou indikační linii nebo se dostane mezi červenou a modrou spodní linii
Signál k nákupu GBPJPY podle strategie

Signál k nákupu GBP/JPY podle strategie

  • Stop Loss lze nastavit 2 body pod minimem předchozí svíčky, po které obchodník nakupuje
Nastavení Stop Loss podle strategie

Nastavení Stop Loss podle strategie

  • Take Profit lze nastavit 15 bodů nad vstupní bod do trhu. Jako další možnost nastavení Take Profit, může obchodník použít linie indikátoru Bollinger Bands k určení cílů pro signál. Například první cíl je středová zelená linie indikátoru a druhý je horní červená čára
Čtěte také  Růstové akcie (Growth stocks) a Jak do nich Investovat
Jak obchodovat GBP/JPY - Nastavení Take Profit podle strategie

Nastavení Take Profit podle strategie

Jak obchodovat GBP/JPY podle Strategie Bollinger Bands - Příklad nákupu

Dne 6. února 2023 se na grafu měnového páru GBP/JPY ukázala korekce v úzkém rozpětí. Cena poté prorazila spodní červenou linii, což byl signál k otevření long (nákupní) pozice. Obchodník mohl nakoupit při otevření nové svíčky.

Příklad nákupu GBP/JPY pomocí strategie

Příklad nákupu GBP/JPY pomocí strategie

Nákupní objednávku otevřel za cenu 163,42. Stop Loss umístil na 163,38, o 2 body pod minimem předchozí svíčky a riziko dosáhlo 4 bodů. Take Profit byl stanoven 15 bodů nad vstupním bodem na 163,57. Cena dosáhla tohoto cíle během 4 minut.

Stop Loss a Take Profit u nákupu GBP/JPY podle strategie

Stop Loss a Take Profit u nákupu GBP/JPY podle strategie

Jak prodávat GBPJPY pomocí Strategie Bollinger Bands

  • Na grafu M1 cena testuje horní červenou linii indikátoru nebo se dostane mezi horní červenou nebo modrou linii
Signál k prodeji GBP/JPY podle strategie

Signál k prodeji GBP/JPY podle strategie

  • Stop Loss lze nastavit o 2 body nad High předchozí svíčky, na které se otevře prodejní pozice
Stop Loss podle strategie

Stop Loss podle strategie

  • Take Profit lze nastavit 15 bodů pod bodem vstupu na trh. Obchodníci používají ještě jednu variantu Take Profit - linie indikátoru k určení cílů pro signál. Například první cíl je prostřední zelená linie indikátoru a druhý je spodní červená linie
Take profit podle strategie

Take Profit podle strategie

Jak obchodovat GBP/JPY podle Bollinger Bands - Příklad prodeje

Dne 6. února 2023, po růstu zaznamenaném na grafu měnového páru GBP/JPY, cena prorazila horní červenou linii. To byl signál k otevření short (prodejní) pozice. Obchodník mohl prodat při otevření nové svíčky.

Příklad prodeje GBP/JPY podle strategie

Příklad prodeje GBP/JPY podle strategie

Prodejní obchod otevřel za cenu 163,66. Stop Loss nastavil 2 body nad maximem předchozí svíčky, na úrovni 163,68, riziko dosáhlo 2 bodů. Take Profit byl stanoven 15 bodů pod vstupním bodem na 163,51. Cena se k tomuto cíli přiblížila za 14 minut, ale poté se obrátila směrem nahoru.

Jak obchodovat GBPJPY - Stop Loss a Take Profit pro prodej

Stop Loss a Take Profit pro prodej GBP/JPY podle strategie

Jak obchodovat GBPJPY podle Bollingerových pásem

Skalpovací strategie založená na indikátoru Bollinger Bands pro měnový pár GBP/JPY je jednoduchou variantou obchodování na M1 grafu s jasnými pravidly. Obchodník se zaměřuje na extrémní odchylky ceny od průměrných hodnot a obchody otevírá pouze na těchto úrovních. Strategie má promyšlené způsoby nastavení Stop Loss a Take Profit, které lze mírně změnit pro zvýšení úrovně výkonu.

Jednou nevýhodou tohoto přístupu je, že se nepoužívá ve směru převládajícího trendu, ale jednoduše z úrovní indikátoru. Možná by stálo za zvážení přidat klouzavý průměr k určení směru trendu a pracovat pouze v souladu s hlavním trendem. Tuto modifikaci lze ideálně vyzkoušet v rámci paper tradingu.

Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.