Akcie biotechnologických společností za letošní rok klesly, přičemž jejich pokles dále pokračuje coby jeden z následků nejnovější varianty Covid-19, Omicron. Nicméně akcie Amicus Therapeutics, Absci, Shattuck Labs, Deciphera Pharmaceuticals a ImmunoGen mohou začít rychle růst v závislosti na výsledcích testů a úspěšném vývoji léků, které vyrábějí.

Podívejme se na těchto 5 nejlepších společností z biotechnologického sektoru: 

1. Amicus Therapeutics

Tuto biotechnologickou společnost založili v roce 2002. Její sídlo je ve Philadelphii v Pensylvánii. Vyrábí léky pro léčbu vzácných metabolických onemocnění.

11. února 2021 společnost oznámila, že AT-GAA – experimentální dvousložková terapie Pompeho choroby – nedosáhla svého cíle v pozdní fázi testů.

Akcie společnosti Amicus Therapeutics Inc (NASDAQ: FOLD) na toto prohlášení reagovaly poklesem o 32,89 % na 12,57 USD.  Cena akcií se od ledna 2021 snížila o 54 %.

3. prosince 2021 Evropská léková agentura (EMA) potvrdila žádost o registrační osvědčení pro AT-GAA. Investoři nebyli nadšeni a cena Amicus Therapeutics poklesla o 6,11 % na 10,45 USD.

Pokud však Food and Drug Administration (FDA) a EMA schválí použití AT-GAA pro léčbu Pompeho choroby, mají akcie Amicus Therapeutics všechny šance na růst.

Top 5 akcií biotechnologických společností - graf Amicus Therapeutics Inc (NASDAQ - FOLD)
Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

2. Absci - Akcie biotechnologické společnosti

Společnost využívá umělou inteligenci a syntetickou biologii k vývoji a výrobě léků. Absci si nechala patentovat svou technologickou a metodickou platformu Integrated Drug Creation.

Absci Corporation (NASDAQ: ABSI) se začala veřejně obchodovat v červenci 2021 a akcie vyskočily o 41 % na 30,29 USD již čtrnáct dní po IPO. Brzy poté se však propadly do dlouhého poklesu a do začátku prosince ztratily 66 %.

9. listopadu 2021 oznámila biotechnologická společnost své výsledky za Q3 2021. Tržby za červenec-září zklamaly investory a odborníky z Wall Street. Akcie Absci v důsledku toho klesly o 21,08 % na 14,23 USD. 

Hedgeový fond, který investuje do zdravotnictví – Redmile Group – koupil 8 milionů akcií společnosti za 93,4 milionu dolarů. Celkem dvanáct hedgeových fondů vlastní akcie Absci v hodnotě 251 milionů dolarů. To znamená, že společnost se investorům jeví jako atraktivní a výhled růstu ceny je dobrý.

Top akcie biotechnologických společností - Cenový graf Absci Corporation (NASDAQ - ABSI) - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.
Top akcie biotechnologických společností - Cenový graf Absci Corporation (NASDAQ - ABSI) - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

3. Shattuck Labs - Biotechnologické akcie

Tato biotechnologická společnost je průkopníkem v navrhování bifunkčních hybridních proteinů nové generace pro účinnou léčbu rakoviny a autoimunitních onemocnění.

Společnost Shattuck Labs založili v roce 2016. Vytvořila platformu Agonist Redirected Checkpoint (ARC) pro vývoj terapeutických léků s několika imunitními funkcemi.

Od začátku roku 2021 akcie Shattuck Labs, Inc (NASDAQ: STTK) stabilně klesají. Od ledna 2021 ztratily 83 % a klesly z 52,41 USD na 8,67 USD.

2. prosince 2021 bylo oznámeno, že se zástupci Shattuck Labs zúčastní druhého výročního summitu TIGIT Therapies Digital Summit (od 7. do 9. prosince 2021). Tato informace vedla k růstu akcií o 7 % na 9 USD.

Čtěte také  Jaká je předpověď pro Index S&P 500 v roce 2022

Vzhledem k tomu, že už jsou k dispozici data z fáze 1 o eskalaci dávky týkající se nových proteinů SL-172154 a SL-279252, je docela pravděpodobné, že se akcie Shattuck Labs zotaví.

Nejlepší akcie biotechnologických společností - Graf Shattuck Labs, Inc (NASDAQ - STTK)
Graf Shattuck Labs, Inc (NASDAQ:STTK) 6. prosince 2021 - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

Nejlepší biotechnologické akcie - 4. Deciphera Pharmaceuticals

Tuto biofarmaceutickou společnost založil Daniel L. Flynn v roce 2003. Sídlo společnosti je ve Walthamu, Massachusetts, a její výzkumné centrum je v Lawrence, Kansas.

Deciphera Pharmaceuticals se specializuje na vytváření a výrobu inovativních léků pro léčbu rakoviny.

Od ledna 2021 akcie společnosti Deciphera Pharmaceuticals, Inc (NASDAQ: DCPH) ztratily 86 % a klesly z 57,07 USD na 8,03 USD. Akcie zaznamenaly obzvláště silný pokles 5. listopadu 2021, kdy se přes noc propadly o 75,5 % na 8,82 USD.

Akcie klesly poté, co vyšlo najevo, že Ripretinib (lék určený k léčbě gastrointestinálních nádorů) nedokázal dosáhnout pozitivních výsledků ve třetí fázi testování.

V důsledku toho akcie Deciphera Pharmaceuticals, slibné a aktivně se rozvíjející společnosti, v současné době stojí méně než jejich cena při IPO. To dává investorům šanci koupit podhodnocené aktivum.

Deciphera Pharmaceuticals, Inc (NASDAQ - DCPH) - nejlepších 5 biotechnologických akcií
Tabulka Deciphera Pharmaceuticals, Inc (NASDAQ:DCPH) dne 6. prosince 2021 - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

5. ImmunoGen - Akcie biotechnologických společností

ImmunoGen byla založena v roce 1981 a veřejnou společností se stala o osm let později. Tato biotechnologická společnost navrhuje a vyrábí léčbu rakoviny nové generace.

Z top 5 biotechnologických společností je ImmunoGen jedinou, která v roce 2021 vykazuje pozitivní dynamiku. Od ledna její akcie vzrostly téměř o 4 %.

30. listopadu 2021 společnost oznámila, že Mirvetuximab , nový lék na boj s rakovinou vaječníků,  dosáhl pozitivního výsledku ve třetí fázi testování. Mirvetuximab by se v budoucnu mohl stát základem pro léky proti jiným typům rakoviny.

Umístění 11,6 milionů kmenových akcií za 6,6 USD za každou oznámili ve stejný den. Až 27,4 milionu akcií bylo možné koupit za 6,59 USD za kus. Obě zprávy způsobily růst akcií ImmunoGen, Inc (NASDAQ: IMGN) o 29,89 % na 6,17 USD.

Vedení ImmunoGen očekává, že FDA schválí použití Mirvetuximabu k léčbě rakoviny vaječníků hned v 1. čtvrtletí 2022. Když se tak stane, cena akcií společnosti může vzrůst.

Graf ImmunoGen, Inc (NASDAQ -  IMGN)
Graf ImmunoGen, Inc (NASDAQ - IMGN) - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucí výkonnosti.

Akcie biotechnologických společností - Pokles Biotechnologických akcií neznamená, že by se biotechnologické společnosti měly ignorovat

Je pravda, že v současné době investory více přitahují akcie biotechnologických společností, které pracují na léčbě COVID-19. Je však vhodné poznamenat, že další společnosti v biotechnologickém sektoru, které vyvíjejí léčbu rakoviny, autoimunitních, metabolických onemocnění atd., mohou také přinést dobrý zisk. Tudíž po jejich akciích je také poptávka.

Z tohoto segmentu trhu jsou nejziskovější společnosti, o kterých jsme hovořili výše, jmenovitě: Amicus Therapeutics, Absci, Shattuck Labs, Deciphera Pharmaceuticals a ImmunoGen.

V průběhu roku 2021 téměř všechny ztratili část ceny akcií, takže jsou relativně podhodnocené.