P/B je zkratka pro Price/Book (Cena akcie / Účetní hodnota). Tento poměr (ukazatel) představuje cenu aktiv společnosti minus její závazky v případě zrušení společnosti.

Použití ukazatele P/B (P/BV) pro analýzu akcií je poněkud omezené, protože nevyhovuje některým sektorům ekonomiky. Tento článek je věnován zvláštnostem tohoto ukazatele a uvádí příklady jeho použití pro analýzu akcií.

Hodnoty P/B (P/BV)

Koeficient P/B (P/BV) odhaluje cenu aktiv, která společnost vlastní, mínus její závazky (dluhy, výdaje), které lze prodat v případě nutnosti likvidace společnosti.

Pro všechny veřejně obchodované společnosti jsou hodnoty P/B (P/BV) k dispozici v různých screenerech, které se běžně používají pro výběr akcií na investování. Tento poměr lze použít jako kritérium pro výběr. Uvědomte si však, že neumožňuje adekvátně porovnávat společnosti z různých odvětví. Jeho hodnoty lze interpretovat následovně:

  • P/B (P/BV) pod 1 – investoři zaplatí méně než jeden dolar za dolar ceny akcií.
  • P/B (P/BV) nad 5 – investoři zaplatí více než pět dolarů za dolar ceny akcií.

Stejný princip se používá pro jakoukoli jinou hodnotu.

Hodnoty ukazatele P/B ve screeneru na finviz
Hodnoty P/B ve screeneru na finviz.com

Teoreticky platí, že čím menší hodnota Price/Book (P/BV), tím lépe pro investice. V praxi jsou věci trochu složitější.

  • Záporná hodnota ukazatele (pod nulou) znamená, že společnost má více závazků než aktiv. To může předpovídat bankrot.
  • Hodnota mezi nulou a jedničkou znamená, že společnost je podhodnocená.
  • Pokud je P/B (P/BV) jedna, znamená to, že se aktiva společnosti rovnají její tržní ceně. To je standard investora.
  • Hodnota vyšší než jedna ukazuje, že investoři jsou připraveni zaplatit více, než je skutečná tržní cena společnosti.

Jak Analyzovat společnosti podle Ukazatele P/B (P/BV)

Pojďme si jako příklad analyzovat společnosti z bankovního sektoru. Jsou vhodné pro analýzu pomocí tohoto ukazatele, protože hodnota finančních organizací na trhu je reálná díky bilanci aktiv a pasiv.

UBS Group AG - P/BV analýza

Hodnota P/B pro USB Group AG
Hodnota P/B pro UBS Group AG

Jak můžete vidět na obrázku výše, hodnota Price/Book Value pro investiční banku UBS je jedna, což znamená, že aktiva a pasiva společnosti jsou dokonale vyvážená. Akcie společnosti tedy pravděpodobně v nejbližší budoucnosti porostou. A to je přesně to, co vidíme na grafu.

Cenový graf UBS Group AG
Cenový graf akcií UBS Group AG*

Po korekci cena akcií dále rostla a vytvořila nová maxima. Na základě hodnot P/B můžete učinit několik předběžných závěrů o tom, zda ceny akcií porostou. Pro větší přesnost však potřebujete více dat, jako jsou jiné ukazatele.

Analýza podle P/BV - Royal Bank of Canada

Screener - hodnota P/B Royal Bank of Canada
Hodnota P/BV pro Royal Bank of Canada

Nyní se zaměříme na Royal Bank of Canada. Na výše uvedeném obrázku vidíte, že hodnota P/B je 2,09, což znamená, že investoři jsou připraveni zaplatit více, než je hodnota společnosti na trhu. To může být v budoucnu škodlivé, protože cena může nadále klesat, což povede ke spravedlivé rovnováze aktiv a pasiv.

Čtěte také  Indikátor MACD: Průvodce pro trading
Cenový graf - Royal Bank of Canada
Graf ceny akcií Royal Bank of Canada*

Jak můžete vidět na D1 grafu, cena akcií pokračuje v poklesu a míří do oblasti supportu. Může to být proto, že společnost je nadhodnocená a spekulanti prodávají akcie v naději, že vydělají peníze v krátkých (short) pozicích. V budoucnu se investoři začnou o akcie banky znovu zajímat, až cena klesne na přijatelné úrovně. Banka pak získá nový kapitál, až účastníci na trhu budou nakupovat její akcie. 

Nyní se podívejme na příklad, kdy hodnota P/BV nefunguje tak dobře jako pro bankovní sektor.

Společnost Aspen Technology Inc

Hodnoty ukazatele P/B pro Aspen Technology Inc
Hodnota P/B pro Aspen Technology Inc

Jak vidíte výše, ukazatel má hodnotu 13,44, což znamená, že společnost je nadhodnocená a náklady na její aktiva jsou mnohem nižší než její tržní cena.

Jestliže Aspen Technology Inc vyvíjí software, nemůžete se spoléhat na poměr P/B. Ve skutečnosti má společnost velmi omezený fyzický majetek, přičemž hlavní část tvoří nehmotná aktiva (patenty a licence), které P/B nebere v úvahu. Proto je zde poměr k ničemu.

Cenový graf - Aspen Technology Inc
Cenový graf akcií Aspen Technology Inc*

Jak můžete vidět na D1 grafu, cena akcií se na krátkou dobu pohybovala do strany a obchodní signály nejsou důvěryhodné. To znamená, že společnost stagnuje a není pro investice atraktivní. Na druhou stranu IT a všechny věci kolem něj jsou ve srovnání například s těžkým průmyslem v popředí.

Analyzovat a porovnávat společnosti z oboru informačních technologií a high-tech sektorů podle poměru P/B je tedy zbytečné.

Vyplatí se vzorec P/B (P/BV) vůbec používat

Když jsme se podívali na příklady, pojďme nyní diskutovat o výhodách a nevýhodách ukazatele.

Výhody P/B

  1. Dává investorům představu o tom, kolik platí za aktiva společnosti.
  2. Poměr P/B (P/BV) je stabilnější než čistý zisk.

Nevýhody P/B

  1. Vzorec Price/Book nelze použít k hodnocení společností v IT sektoru.
  2. Správně lze porovnávat pouze společnosti ze stejného tržního sektoru.
  3. Společnosti, které používají různé formy vykazování účetnictví, nelze adekvátně porovnávat.
  4. Neukazuje rentabilitu a obrat kapitálu.

Analýza Akcií podle Ukazatele P/B (P/BV) - Závěr

Poměr P/B (P/BV) je užitečným kritériem pro výběr společností pro investice. Před použitím tohoto poměru však musíte vzít v úvahu odvětví, ve kterém společnost působí.

Při výběru společnosti pro investování je přesnější použít vícestranný přístup, který zahrnuje skupinu poměrových ukazatelů, jako je P/E (Cena/Earnings), P/S (Price-to-Sales), P/BV (Price-to-Book), fundamentální hodnoty a technickou analýzu.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.