Údaje o inflaci z USA šokovaly účastníky trhu. Očekával se meziroční pokles indexu na +8,1 %, ale fakticky zůstala inflace na +8,3 %. To znamená, že inflace klesá, ale ne tak rychle, jak by měla.

Jerome Powell, šéf Federálního rezervního systému (FED), ve svém nedávném projevu zmínil, že měkká politika Fedu v boji proti inflaci ze 70. let byla chyba. A regulátor tentokrát zvolí tvrdší přístup.

Účastníci trhu doufali, že významný pokles inflace přiměje Jeroma Powella, aby změnil názor. Ale bohužel, po zprávě bylo jasné, že se tak nestane. Fed bude pokračovat v plánovaném zvyšování úrokových sazeb. Trh nyní čeká na zářijový nárůst o 0,75 %.

Zvýšení sazby a snížení bilance centrální banky je významnou ranou pro akciový trh. Za takových okolností se růst cen akcií zbrzdí. Investoři mají tři možnosti. Přesunout se do hotovosti, koupit dluhopisy nebo vytvořit dlouhodobá portfolia.

Které společnosti stojí v takové situaci za pozornost? Mezi četnými možnostmi výběru akcií mají investoři k dispozici dividendové příběhy a kopírování obchodů (například sledování obchodů Warrena Buffetta). A dnes vám prozradíme, které akcie nakupují vlivní lidé, kteří mají veškeré informace o společnosti z primárních zdrojů. 

Informace o velkých obchodech provedených top manažery lze nalézt na Finviz.com. Při řazení dat podle typu obchodu jsme vyčlenili největší obchody. Na seznamu jsou společnosti jako American Homes 4 Rent (NYSE: AMH), Medpace Holdings Inc. (NASDAQ: MEDP) a Energy Transfer LP (NYSE: ET). Do jejich akcií investovali více než 1 milion USD.

Upozorňujeme, že data na Finviz.com se aktualizují denně. Takže až tento článek vyjde, budete mít k dispozici novější informace.

Akcie které si vybírají Ředitelé velkých společností - American Homes 4 Rent

American Homes 4 Rent je trust, který investuje do nemovitostí k pronájmu. Společnost je lídrem na trhu domů k pronájmu v USA. Podle webových stránek společnosti vlastní 55 000 domů ve 22 státech.

American Homes 4 Rent založil v roce 2012 Wayne Hughes.

V roce 2019 jmenovali jeho dceru Tamara Hughes předsedkyní správní rady. Je akcionářkou společnosti American Homes 4 Rent and Public Storage (NYSE: PSA).

Podle údajů z veřejných zdrojů začala Tamara Hughes v srpnu 2022 prodávat akcie Public Storage a v září koupila akcie American Homes 4 Rent. Nakoupila celkem 422 203 akcií společnosti za 15,4 mil. USD při průměrné kupní ceně 36,6 USD.

Public Storage investuje do skladů pro podnikání. S rostoucími úrokovými sazbami a zpomalujícím se růstem ekonomiky klesá poptávka po skladech. Zároveň rostou úroky z hypoték. Aktuálně je úroková sazba na úrovni 6 % ročně, což je dvakrát více než loni. Hypotéku si tak může dovolit méně lidí.

V důsledku toho je většina lidí nucena si dům pronajímat, protože si nemohou dovolit platit hypotéku na jeho koupi. Tím se zvyšuje poptávka po domech k pronájmu. Podle statistik zveřejněných 14. září je počet žádostí o hypotéku v USA na minimu od prosince 1999.

Energy Transfer LP

Energy Transfer LP je velká energetická společnost, která působí na trzích s plynem, ropou a elektřinou. Vlastní zásobníky plynu a ropy, potrubí pro přepravu zemního plynu a zpracovatelský závod. Prodává ropné produkty, poskytuje služby stlačování zemního plynu a pronajímá zařízení na zpracování uhlí. Kromě toho společnost vyrábí a prodává elektřinu. Prodává také dřevo.

Čtěte také  Bankovní sektor opět v centru pozornosti Investorů

Energy Transfer LP založili v roce 1995 Kelcy Warren a Ray Davis. Podle zprávy společnosti koupil Kelcy Warren, který je nyní předsedou představenstva, 12. září 2 428 747 akcií společnosti za celkem 29,2 milionu USD. Průměrná kupní cena byla 12,04 USD.

Společnost má poměrně vysoký dividendový výnos 7,8 %, což je více než je průměr trhu. Nyní staví dva zpracovatelské závody. Jeden má začít fungovat na konci roku 2022 a druhý v polovině roku 2023.

Letos v srpnu Energy Transfer LP koupil společnost Woodford Express LLC a zajistil si dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu, který zvýší její peněžní tok.

Energy Transfer LP obecně pracuje na dlouhodobých smlouvách s pevnými cenami. Její výdělky závisí na ceně energetických zdrojů, ale ne do té míry, že by společnost riskovala, že se dostane na pokraj přežití, pokud ceny na komoditních trzích klesnou. Je tedy docela možné, že Energy Transfer LP udrží pozitivní tok peněz a bude dále vyplácet dividendy.

Společnost Medpace Holdings Inc. - Které Akcie si vybírají Ředitelé velkých společností

Medpace Holdings Inc. poskytuje služby outsourcingu klinického výzkumu biotechnologickým, farmaceutickým a lékařským společnostem.

79 % klientů společnosti jsou malé biofarmaceutické společnosti. Pomáhá jim to získat souhlas amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro komercializaci jejich produktů.

Akcie Medpace Holdings Inc. koupil August Troendle, generální ředitel společnosti a předseda představenstva.

Za zmínku stojí tabulka obchodů. Vypadá to, že v srpnu Troendle a Medpace Investors koupili přesně stejný počet akcií za přesně stejnou sumu. Ve skutečnosti je Troendle vlastníkem Medpace Investors, takže obchody společnosti se rovnají jejím vlastním obchodům. Celková suma investic do Medpace Holdings Inc. byla 68,5 mil. USD.

Které akcie si vybírají ředitelé velkých společností - Data o obchodech Medpace
Data o obchodech Medpace

Dá se předpokládat, že důvodem tak velkých investic jsou zvyšující se výdaje na zdravotnictví. Kvůli pandemii COVID-19 vzrostly investice do sektoru, což pozitivně ovlivnilo vývoj nejen anticovidových vakcín. V důsledku toho vzrostla poptávka po klinických testech, což lze vidět ve zprávě Medpace Holdings za Q2 2022, která uvádí, že tržby zaznamenaly 26% meziroční růst.

Jaké Akcie si vybírají Ředitelé velkých společností - Závěr

Výše uvedené informace nenaznačují, do jaké společnosti nejlépe investovat. I manažeři velkých korporací se někdy dopouštějí chyb, které končí poklesem zisku emitenta.

Světlým příkladem je Peloton Interactive Inc. (NASDAQ: PTON). Když byla poptávka po jejích produktech během pandemie vysoká, spoluzakladatelé společnosti John Foley a Hisao Kushi prosadili rozhodnutí významně navýšit objem výroby. Management nyní musí prodávat zařízení a v důsledku toho propouštět zaměstnance. Akcie Peloton Interactive navíc krachly a oba spoluzakladatelé v důsledku toho přišli o práci.