Porsche Automobil Holding Se, výrobce automobilů s letitou historií a záviděníhodnou pověstí, se chystá vstoupit na burzu. Očekává se, že společnost uskuteční IPO na frankfurtské burze cenných papírů na začátku září.

IPO Porsche

Co víme o Porsche Automobil Holding

Společnost založil v roce 1931 legendární automobilový inženýr Ferdinandem Porsche, který se narodil ve Vratislavicích, které jsou dnes součástí Liberce. Porsche Automobil Holding vyrábí luxusní a prémiová vozidla. V minulosti se emitent zaměřoval pouze na výrobu sportovních vozů, později vstoupil do výroby crossoverů a terénních vozů. Nově do řady vozidel přibyly elektromobily.

Porsche Automobil Holding má sídlo ve Stuttgartu. Vývojové centrum Porsche, které loni oslavilo své 50. výročí, se nachází ve Weissachu. Porsche Automobil Holding vlastní od roku 2012 Volkswagen AG.

Podnikání Porsche Automobil Holding

Porsche se hodlá rozvíjet v oblasti ekologických vozidel. Společnost již vyrábí elektrické verze Taycanu a hybridní verze Panamera a Cayenne. Tyto vozy jsou vybaveny inovativními řešeními a vyznačují se vylepšenými technickými specifikacemi.

Dodávky Macan do regionů
Dodávky Macan do regionů

V roce 2021 vyrobilo Porsche 283 000 vozů, což představuje 7,6% nárůst ve srovnání s rokem 2020. Procento tržeb v regionech světa vypadalo takto: Asie-Pacifik – 41 %, Evropa – 30,9 %, Severní Amerika – 26,6 %. a Jižní Amerika – 1,4 %.

Porsche Overboost power
Podnikání Porsche Automobil Holding

Nejoblíbenějším modelem loňského roku byl Cayenne. Jeho prodeje činily 27,85 % z celkového počtu prodaných vozů společnosti. Rostla také poptávka po elektrických verzích Taycan, přičemž prodeje vzrostly o 28,09 % ve srovnání s rokem 2020.

Jaký je Cílový trh pro společnost

Jak již bylo zmíněno, Porsche Automobil Holding se plánuje rozvíjet v oblasti výroby elektrických a hybridních vozidel a převzít bezpodmínečné vedení v této oblasti.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) bylo v roce 2020 na světě 11,2 milionu automobilů s elektromotorem. Do roku 2030 by toto číslo mělo dosáhnout 145 milionů, přičemž objem prodejů podle odhadů pravděpodobně přesáhne 1 bilion dolarů.

Za posledních pět let vzrostl prodej elektromobilů o více než 600 %. Pokud bude růst prodejů pokračovat tímto pozoruhodným tempem, do roku 2027 bude 50 % všech prodaných vozů vybaveno elektromotorem.

Čtěte také  Investice do Hnojiv - Společnosti které stojí za analýzu

Hlavní konkurenti emitenta jsou:

  • Tesla
  • Rivian
  • BMW
  • Ford
  • BYD
  • Honda
  • Nissan

Jak si Porsche Automobil Holding vede finančně

V roce 2021 se tržby společnosti zvýšily o 16,09 %, až na 30,3 miliardy EUR ve srovnání s rokem 2020. Společnosti se podařilo překonat negativní důsledky pandemie COVID-19 a minimalizovat efekt „slabého eura“ a nárůst cen surovin.

Finanční výsledky Porsche Automobil Holding
Finanční výsledky společnosti

Tento úspěch potvrzuje i výrazný nárůst provozních výnosů za rok 2021, který vzrostl o 24,5 %, až na 5 miliard EUR. Jak vidíme, společnost má v budoucnu vynikající příležitost vyplácet dividendy.

Jaké jsou Silné a slabé stránky společnosti

Silné stránky společnosti jsou:

  • 90 let přítomnosti na trhu
  • Slibná oblast výroby „zelené“ dopravy
  • Čistý zisk
  • Silné oživení po krizi způsobené COVID-19
  • Globální povědomí o značce
  • Perspektivní cílový trh

Zásadní nevýhodou je silná konkurence v tomto segmentu. Kromě toho by další nárůst cen surovin a energetických zdrojů mohl vést k výraznému zvýšení výrobních nákladů a poklesu příjmů.

Co víme o IPO Porsche Automobil Holding

Bližší informace o upisovatelích zatím nebyly oznámeny. Mezi potenciální investory však mohou patřit T Rowe Price Group Inc. a Qatar Investment Authority.

Kromě toho se objevují zvěsti, že zakladatel Red Bull Dietrich Mateschitz a generální ředitel Louis Vuitton Moët Hennessy Bernard Arnault plánují účast na IPO. To lze považovat za nepřímý důkaz toho, že akcie emitenta mohou být velmi žádané. 

Je třeba zmínit, že Volkswagen AG si po IPO ponechá většinový podíl v Porsche Automobil Holding. Předběžný odhad kapitalizace emitenta se pohybuje mezi 65 miliardami USD a 85 miliardami USD. Pro srovnání, Ford Motor, Honda Motor a Ferrari se odhadují na 64 miliard dolarů, 49 miliard dolarů a 38 miliard dolarů. Očekává se, že toto IPO bude dosud největší v Evropě. Společnost plánuje tyto peníze použít na rozvoj svého podnikání v oblasti výroby elektrických automobilů.

Ukazatel poměru ceny a prodeje (poměr P/S) může být od 2,11 do 2,81. Nákup akcií Porsche Automobil Holding lze považovat za rizikově váženou investici.