Po 2. čtvrtletí 2022 je čas, aby hedgeové fondy odhalily obchody, které uskutečnili. Informace se zveřejní šest týdnů po skončení čtvrtletí, ale zůstávají v platnosti. Dnes se opět podíváme na investice Warrena Buffetta a zjistíme, co se v jeho portfoliu změnilo.

Ve 2. čtvrtletí 2022 nebyly do portfolia Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK-A) přidány žádné nové akcie. Pouze část určitých akcií vzrostla nebo se zmenšila, zatímco určitých aktiv se společnost úplně zbavila.

Investice Warrena Buffetta, které Odprodal

Berkshire Hathaway prodal akcie společnosti Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ), do které provedl první investice ve 3. čtvrtletí 2020. Průměrná kupní cena činila 58,71 USD. Graf ukazuje, že fond na tomto obchodu nevydělal žádný zisk.

Investice Warrena Buffetta - Graf cen akcií Verizon Communications
Graf cen akcií Verizon Communications*

Berkshire Hathaway navíc zcela vyčistila svou pozici v akciích Royalty Pharma plc (NASDAQ: RPRX). Ve 3. čtvrtletí 2021 trust koupil 13 milionů akcií. Ve 4. čtvrtletí, jak cena rostla, začal trust postupně akcie prodávat, až nakonec v posledním čtvrtletí pozici úplně uzavřel.

Investice Warrena Buffetta - Cenový graf akcií Royalty Pharma
Cenový graf akcií Royalty Pharma*

Investice Warrena Buffetta - Počet kterých akcií v portfoliu se Snížil

Z portfolia byly částečně prodány tyto akcie: STORE Capital Corporation, General Motors Company, The Kroger Co., a US Bancorp. Pojďme se na tyto společnosti podívat blíže.

STORE Capital

Berkshire Hathaway již dva měsíce prodává akcie STORE Capital Corporation (NYSE: STOR). Warren Buffet do této společnosti poprvé investoval v roce 2017, poté do své pozice přidal o tři roky později. Celkem koupil 24 milionů akcií.

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo prodáno přibližně 10 milionů akcií a ve druhém čtvrtletí o 8 milionů více. Trust nyní drží pouze 6 milionů akcií STORE Capital. Analyzováním grafu akcií můžeme dojít k závěru, že investice přinesla zisk.

Cenový graf akcií STORE Capital
Cenový graf akcií STORE Capital*

General Motors

Počet akcií General Motors Company (NYSE: GM) v portfoliu investic Warrena Buffetta klesl o 14 %. Warren Buffett byl spřízněn s automobilovým gigantem od roku 2013, kdy se GM vzpamatovalo z bankrotu. Od té doby, zatímco počet akcií GM v investičním portfoliu fondu roste a klesá, nebyly nikdy plně prodány. Objem aktiv je aktuálně 52,8 milionů akcií.

Portfolio investic Warrena Buffetta - Graf cen akcií General Motors
Graf cen akcií General Motors*

Kroger

Počet akcií The Kroger Co. (NYSE: KR) v portfoliu klesl o 9 %. Zbývající počet akcií je však stále třikrát větší než počáteční investice. Ke konci roku 2019 bylo nakoupeno 18,9 milionu akcií, přičemž objem v portfoliu později dosáhl 61,4 milionu cenných papírů. Fond zahájil prodej akcií v Q1 2022 a nyní drží 52,4 milionu akcií Kroger Co.

Graf ceny akcií Kroger
Graf ceny akcií Kroger*

US Bancorp

Seznam odprodejů uzavírá finanční společnost US Bancorp (NYSE: USB), která je představitelem bankovního sektoru. Počet jejích akcií v portfoliu klesl o 5 %. Buffett drží akcie US Bancorp od roku 2013. Od té doby nakoupil 79,3 milionu akcií. Jejich počet v portfoliu rok od roku rostl a v roce 2020 dosáhl 131,9 milionu akcií. Berkshire Hathaway je na začátku 1. čtvrtletí 2021 začala postupně prodávat, až nakonec dosáhla počtu 119,8 milionu akcií.

Investice Warrena Buffetta - U.S. Bancorp
Graf cen akcií US Bancorp*

Do kterých Akcií navýšil Warrent Buffett investice

Do této kategorie patří akcie společností jako Apple Inc., Ally Financial Inc., Celanese Corporation, Occidental Petroleum Corporation, Markel Corporation, McKesson Corporation, Activision Blizzard Inc. a Chevron Corporation. Pojďme zjistit, zda se výrazně změnil počet akcií v portfoliu.

Apple - Investice Warrena Buffetta

Počet akcií společnosti Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) vzrostl z 890 milionů na 894 milionů cenných papírů. Nákup akcií společnosti Apple je v Berkshire Hathaway starou tradicí, přičemž cenné papíry této technologické společnosti se nakupují téměř každé čtvrtletí. Stojí za zmínku, že Warren Buffett vydělá 800 milionů USD pouze na dividendách Applu.

Ally Financial

Počet akcií Ally Financial Inc. (NYSE: ALLY) v portfoliu raketově vzrostl o 234 % na 30 milionů akcií. První nákupy proběhly v 1. čtvrtletí letošního roku a zdá se, že investice do společnosti budou dále růst.

Investice Warrena Buffetta - Cenový graf akcií Ally Financial

Cenový graf akcií Ally Financial*

Celanese

Počet akcií Celanese Corporation (NYSE: CE) v portfoliu Berkshire Hathaway vzrostl o 16 % na 9,1 milionu cenných papírů. Buffett začal do této mezinárodní chemické společnosti investovat na začátku roku.

Čtěte také  IPO společnosti Wearable Devices (WLDS)
Graf ceny akcií Celanese*

Investice Warrena Buffetta - Occidental Petroleum

Investice do Occidental Petroleum Corporation (NYSE: OXY) vzrostly o 16 %. Je zřejmé, že fond počítá s ropným a plynárenským sektorem, ale to není jediný důvod, proč investovat. Occidental Petroleum je na seznamu projektů, které se zabývají zachycováním uhlíku a účastní se státního programu daňových pobídek.

Buffett začal investovat do akcií Occidental Petroleum v roce 2019. Do této chvíle investoval do společnosti 9,3 miliardy USD a zdá se, že se zde nezastaví.

Společnost Berkshire Hathaway podala žádost Federální energetické regulační komisi (FERC) o nákup více než 50 % akcií Occidental Petroleum, která byla schválena. Je možné, že trust plánuje koupit celou ropnou společnost. Jak se ví, Berkshire Hathaway drží 20,2 % akcií Occidental Petroleum.

Investice Warrena Buffetta - Cenový graf akcií Occidental Petroleum
Cenový graf akcií Occidental Petroleum*

Markel

V rámci investic Warrena Buffetta postupně roste i počet akcií Markel Corporation (NYSE: MKL). Ve 2. čtvrtletí přibylo 47 tisíc akcií, celkový počet dosáhl 467 661 akcií. Jedná se o jeden z menších nákupů fondu. Investice má velikost 604 milionů USD, což představuje 0,35 % portfolia.

Na grafu můžeme vidět, že akcie byly nakoupeny na jejich historických maximech. To musí být důvod, proč jsou investice Warrena Buffetta tak skromné. Pokud cena klesne, objem investic se pravděpodobně zvýší.

Graf cen akcií Markel
Graf cen akcií Markel*

McKesson

Objem investic ve společnosti McKesson Corporation (NYSE: MCK) vzrostl o 10 % na 3,1 milionu akcií. Investiční historie Berkshire Hathaway v americké farmaceutické společnosti začala letos v 1. čtvrtletí. Cena je nyní o 8,5 % výše než maxima ve 2. čtvrtletí.

Graf ceny akcií McKesson
Graf ceny akcií McKesson*

Activision Blizzard

Buffett začal investovat do Activision Blizzard Inc. (NASDAQ: ATVI) v roce 2021. V posledním čtvrtletí přidal do svého portfolia 4 miliony akcií, což znamená, že nyní drží 68,4 milionu cenných papírů, což představuje 5,3 miliardy USD.

Investice Warrena Buffetta - Cenový graf akcii Activision Blizzard
Cenový graf akcií Activision Blizzard*

Investice Warrena Buffeta - Chevron

Warren Buffett přidal 2,2 milionu dalších akcií k 159 milionům akcií Chevron Corporation (NYSE:CVX), které jsou již v portfoliu. Celková výše investice je 23,7 miliardy USD. Váha akcií v portfoliu dosáhla 7,8 %, a tak investice do ropného a plynárenského sektoru – Occidental Petroleum a Chevron – tvoří celkem 10,9 % portfolia společnosti.

Warren Buffett investoval do Chevronu poprvé v roce 2020, po pádu cen ropy. Od té doby téměř každé čtvrtletí nakupoval další akcie společnosti. Ve 2. čtvrtletí byly ceny na svých historických maximech a ani to Buffetta nezastavilo v nákupu dalších.

Graf cen akcií Chevron
Graf cen akcií Chevron*

Do čeho investoval Warren Buffet - Závěr

Pokud se podíváme na grafy cen akcií, můžeme si všimnout, že Warren Buffett nikdy nespěchá s prodejem akcií, i když jejich cena klesne mnohem níže než průměrná kupní cena. Se ztrátami u akcií Verizonu se však rozhodl rezignovat a pozici plně vyprodal. Možná proto, že se změnily jeho dlouhodobé názory na společnost.

Důvod prodeje akcií Royalty Pharma není tak zřejmý. Společnost se může jevit jako nevhodná pro dlouhodobé investování.

Pokud jde o akcie, které v portfoliu částečně odprodal, lze to přičíst tomu, že si jen vybíraly část zisku. Akcie GM, Kroger a US Bancorp byly prodány na svých historických maximech. Jediná otázka vyvstává ohledně akcií STORE Capital. Fond je koupil na jejich lokálních minimech, ale Buffett se jich začal zbavovat, když se jim v roce 2021 nepodařilo obnovit své historické maximum.

Mezi nákupy fondu vynikají akcie následujících tří společností: Ally Financial, Celanese Corporation a Activision Blizzard. Vzniká u nich dojem, že toto je klasický příklad investování při poklesu cen. Buffett tyto akcie koupil, když se jich ostatní investoři spěšně zbavovali.

Navíc je patrný zájem fondu o ropný a plynárenský sektor. Na příkladu Occidental Petroleum a Chevron Corporation vidíme připravenost fondu nakupovat akcie na jejich historických maximech.

Uprostřed pandemie koronaviru se nákup akcií McKesson Corporation zdál jako velmi logická strategie. Tento zástupce farmaceutického sektoru by mohl mít skutečný zisk z růstu výdajů v globálním zdravotnickém systému. Warren Buffett očividně kupuje akcie i na jejich historických maximech.

* — Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy