ESG investice jsou v dnešní době oblíbeným tématem diskuzí v médiích. Takže, co je ESG? Je to jen nový trend, nebo nezbytný kredit pro firmy? Pojďme to zjistit.

Co je to ESG

ESG je soubor obchodních standardů společnosti. Zodpovědní investoři jej využívají pro investiční rozhodnutí. ESG je zkratka pro Environmental, Social, and Governance.

Kritérium Environmental implikuje ekologický faktor, pod kterým chápeme, jak moc se společnost stará o životní prostředí. Zahrnuje otázky skleníkových plynů a znečištění, využívání přírodních zdrojů a dodržování ekologických norem.

Social kritérium analyzuje a hodnotí postoj společnosti ke svým zaměstnancům, dodavatelům a klientům. To zahrnuje zdravotní a bezpečnostní otázky ve společnosti, profesní rozvoj zaměstnanců a respektování jejich práv. Žádné otroctví, žádná dětská práce, společně s odpovědností za kvalitu produktů jsou také součástí sociálního kritéria.

Kritérium Governance hodnotí podnikový management - efektivitu práce, mzdy, kariérní vyhlídky, práva akcionářů, protikorupční aktivity a rovnost pohlaví.

Jak ESG standardy mění trh

Investoři, kterým záleží na standardech ESG, posouvají globální podniky k sociální odpovědnosti. Je zřejmé, že podniky mohou mít prozatím námitky, protože „zelené“ iniciativy generují v dnešní době rostoucích cen komodit menší zisky než tradiční procesy těžby ropy. Velké fondy však již investují do společností, které se těmito novými standardy řídí.

V dubnu 2021 vyzvalo 35 investorů ze skupiny Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) největší světové banky, aby se zdržely financování společností, které těží fosilní paliva, a přesunuly své zaměření na přidělování prostředků na rozvoj společností zaměřených na zelenou energii.

Investoři penzijních fondů tuto iniciativu podpořili a doporučili svým manažerům, aby preferovali společnosti ESG před jinými investičními možnostmi.

Správci investičních fondů se nyní aktivně snaží nakupovat akcie takových společností. Když se tedy na trhu objeví vhodná kandidátská společnost, manažeři fondů do ní investují miliardy dolarů, díky čemuž její akcie rostou znatelně rychle.

Pozornost investičních fondů vůči společnostem ESG se rozšiřuje i na „tradiční“ společnosti, které s nimi spolupracují. Takže nakonec je to win-win situace pro všechny strany v řetězci uvědomělého a ekologicky čistého podnikání.

ESG reputace také ovlivňuje vše od atraktivity hodnot pro zaměstnance až po jejich udržení a produktivitu. Kromě nabízeného balíčku odměn, pracovních podmínek a vyhlídek růstu se stále více kvalifikovaných kandidátů dívá na ESG reputaci společnosti. Díky tomu dostávají takové společnosti šanci dělat slibná zaměstnanecká rozhodnutí, což dále zvyšuje zájem investorů o ně. 

Může se ESG jako téma vytratit

Všichni bychom rádi věřili, že sociálně orientovaní investoři se nikdy nevzdají myšlenek ESG, protože jen na málokteré jiné věci záleží tak jako na životním prostředí. Trendy však nejsou nekonečné a trh je vždy náchylný ke změnám.

Koncem předminulého století se v médiích masivně diskutovalo o zákazech investování do „sin stocks“. Jednalo se o akcie společností, které se zabývaly podnikáním nebo odvětvími, která jsou považována za neetická nebo nemorální, jako je alkohol, tabák a hazardní hry.

Zdálo se, že prosazování morálky, která by obezřetným lidem bránila investovat do neetických korporací, bylo úspěšné.

Ziskovost těchto akcií však nakonec převýšila trh, čímž se objevily ETF, které se specializovaly zejména na hříšné akcie. Zájem médií o hříšné akcie se postupně vytratil do historie a jen málokdo si na tento kdysi populární trend pamatuje.

Čtěte také  IPO Heart Test Laboratories (HSCS) - Technologie umělé inteligence v EKG

Doufejme, že se standardy ESG bude situace jiná. Důležité jsou zde zákony uvalující zvýšené daně na dovoz ze zemí, které překračují povolené emise skleníkových plynů. Jinými slovy, komoditní země se budou muset starat o životní prostředí, aby o trh nepřišly.

ESG však není jen o ekologii, která pravděpodobně nikdy neztratí na aktuálnosti, ale také o společenských tématech. Věci jsou s ESG složitější, protože environmentální, sociální a faktory řízení mají tendenci se časem deformovat a vyblednout v prázdnou formalitu. Média by měla udržovat zájem o společenskou a podnikovou odpovědnost, dokud se nestanou nedílnou součástí našeho způsobu života.

Jak si vybrat ESG společnost pro Investování

Existují agentury, které analyzují podnikání společností a hodnotí je podle jejich souladu se standardy ESG. Abychom si vybrali společnost, do které budeme investovat, stačí si důkladně prostudovat hodnocení a formulovat kritéria pro filtrování.

Seznamy ESG společností formulují agentury jako Bloomberg, S&P Dow Jones Indices, JUST Capital, MSCI atd. Některé sdílejí informace zdarma, jiné vyžadují placené předplatné. Rádi bychom upozornili na seznam 100 nejlepších společností ESG od Corporate Knights.

Vestas Wind Systems

Na seznamu Corporate Knights je číslo jedna dánská Vestas Wind Systems A/S (XETRA: VWSB), která vyrábí větrné generátory. Za posledních devět let její akcie zaznamenaly růst o 6600 %. Tento růst nepřímo dokládá rozvoj sektoru obnovitelných zdrojů energie a příliv investic do něj.

V lednu 2021 akcie společnosti Vestas Wind Systems dosáhly maxima 1 600 DKK. Později společnost provedla rozdělení akcií v poměru 1:5, což mělo za následek výrazný pokles ceny akcií. Akcie Vestas Wind Systems aktuálně stojí 200 DKK.

Investice do ESG společnosti - Vestas Wind Systems
Cenový graf akcií Vestas Wind Systems*

Autodesk - Investice do ESG společnosti

Třetí místo na seznamu Corporate Knights zaujímá americká společnost Autodesk Inc. (NASDAQ: ADSK), která vyvíjí software pro architekty, inženýry a konstruktéry.

Za posledních šest let zaznamenaly akcie Autodesku nárůst o 740 %. Tento růst nelze přičítat pouze ESG investicím. Je také převážně důsledkem všeobecné a rychlé digitalizace ekonomik během pandemie a celkového růstu technologického sektoru.

Akcie Autodesku korigovaly ze svých maxim o 45 %.

Investování do ESG společnosti - Autodesk
Cenový graf akcií Autodesk*

American Water Works Company

Číslo šest na žebříčku Top 100 je American Water Works Company Inc. (NYSE: AWK), která poskytuje služby v oblasti dodávek vody v USA. Zveřejňuje výroční zprávy o tom, čeho dosáhla ve vztahu k ESG.

Od IPO akcií American Water Works Company vzrostla jejich cena o více než 1500 %. Nákup akcií by však neměl být uspěchaný, protože graf ukazuje zvýšenou volatilitu, což je varováním před možnou korekcí. Jinými slovy, mohla by existovat šance investovat do korporace za lepších podmínek.

Cenový graf akcií společnosti American Water Works Company
Cenový graf akcií společnosti American Water Works Company*

Investování do ESG společností - Závěr

ESG standardy mají plné právo na existenci, ale současná doba není nejlepší pro jejich popularizaci. Rostoucí inflace a vysoké ceny komodit tlačí globální ekonomiku do recese.

Společensky odpovědné investování se objevilo v roce 2018 a tyto první investice již přinesly značný zisk. Existuje tedy šance, že investoři začnou vybírat zisky a akcie v důsledku toho klesnou.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy