S tím jak každým rokem narůstají prodeje elektromobilů se stále více výrobců automobilů po celém světě zaměřuje na výrobu čistě elektrických vozidel. Roste tak i zájem o akcie výrobců elektromobilů.

Teslu už lze jen stěží považovat za jediného perspektivního výrobce elektromobilů. Tento článek představuje další 3 nejlepší hráče ze sektoru EV (Nio, Lucid Motors a Rivian Automotive), kteří by mohli v budoucnu překonat výtvor Elona Muska

Tyto společnosti mají společné to, že žádná z nich nevyrábí vozidla se spalovacím motorem a všechny již vyrobily alespoň jeden model automobilu.

1. Nio

Čínského výrobce elektromobilů založil William Li v roce 2014. V současné době jsou v produktovém katalogu společnosti čtyři modely – sedan ET7, crossover EC6 a SUV vozy ES6 a ES8.

Nio již má masivní klientskou základnu v Číně a nyní postupuje také do Evropy. V roce 2021 začala firma prodávat své vozy v Norsku a v roce 2022 se elektromobily Nio dostanou i na německý trh.

Od roku 2018 Nio prodalo 156 581 vozů. V listopadu 2021 dosáhly prodeje historického maxima 10 878 vozů. To je o 105,6 % více než v listopadu 2020.

V roce 2021 nainstalovala společnost 700 nabíjecích a výměnných stanic baterií – NIO Power Swap Station 2.0. Během příštích čtyř měsíců se plánuje nasazení dalších 4 000 takových stanic, z toho 1 000 v zámoří.

Společnost Nio spojila v listopadu 2021 své síly se společností Royal Dutch Shell, aby zlepšila zkušenost s nabíjením elektrických vozidel (EV). Prostřednictvím strategické spolupráce obě společnosti vyvinou, pod společnou značkou, síť stanic pro výměnu baterií v Číně a Evropě. Budou také spolupracovat i v oblasti výzkumu a vývoje.

Od začátku roku 2021 klesly akcie třídy A společnosti Nio Inc. (NYSE: NIO) o 31 % z 48,74 USD na 33,66 USD. Investoři jsou s výsledky nespokojeni, protože společnost nedosáhla slíbené úrovně výroby a dodávek kvůli problémům s dodávkami polovodičů a náhradních dílů.

Jakmile se problém s příslušenstvím vyřeší, NIO má všechny šance na zotavení.

Top 3 Akcie výrobců elektromobilů - Graf akcií společnosti Nio
Minulá výkonnost nezaručuje stejné výsledky v budoucnosti.

2. Lucid Motors - Akcie výrobce elektromobilů

Lucid Group, Inc. založili v roce 2007. Společnost navrhuje a vyrábí elektromobily. V únoru 2021 společnost vstoupila na burzu po sloučení se SPAC Churchill Capital Corp IV.

Plně elektrický luxusní sedan Lucid Air je v současnosti jeho prvním a jediným modelem vozu. Výroba se zahájila v září 2021. Lucid Air si díky svému designu a technickým vlastnostem vysloužil titul „MotorTrend Auto roku 2022“, udělovaný populárním automobilovým časopisem MotorTrend.

Podle čtvrtletní zprávy Lucid si společnost zajistila v období květen až červenec 15 000 objednávek a od srpna do října přijala dalších 17 000 objednávek. Během prvních 9ti měsíců roku 2021 dosáhla ztráta Lucid Group 1,5 miliardy dolarů. Nicméně management společnosti se nevzdává plánu vyrobit 20 000 vozů v roce 2022.

Čtěte také  IPO společnosti Aclarion - Inovativní lékařské vybavení

Na začátku prosince 2021 zahájila americká Komise pro cenné papíry vyšetřování společnosti, což vedlo k poklesu akcií Lucid Group (NASDAQ: LCID) o 21 % na 43,88 USD.

Dne 9. prosince 2021 Lucid Group oznámila umístění přednostních konvertibilních dluhopisů v hodnotě 1,75 miliardy USD. To vedlo k poklesu ceny akcií o 18,34 % na 36,52 USD. Dne 13. prosince 2021 akcie vzrostly téměř o 4 % na 39,15 USD, z velké části díky zprávě, že Lucid Group byla zahrnuta do indexu Nasdaq 100.

Tento úspěch ukazuje, že Lucid Group je schopna znovu získat důvěru svých investorů.

Nejlepší 3 akcie výrobců elektromobilů - Graf akcií Lucid Motors
Minulá výkonnost nezaručuje stejné výsledky v budoucnosti.

Akcie výrobců elektromobilů - 3. Rivian Automotive

Tento americký výrobce elektrických SUV s pohonem všech kol byl založen v roce 2009. V listopadu 2021 provedla společnost Rivian Automotive IPO na burze NASDAQ. Prvotní nabídka akcií přilákala téměř 12 miliard dolarů. Během několika dní se společnosti podařilo dosáhnout tržní kapitalizace přes 150 miliard dolarů.

Rivian Automotive v současnosti prodává dva modely vozidel - pickup R1T a SUV R1S. První stojí nejméně 67 500 USD a cena druhého je 70 000 USD. Rivian sice ještě nezahájil sériovou výrobu, ale už podepsal smlouvu s Amazonem na dodání 100 000 dodávkových automobilů.

Analytici připisují popularitu Rivian Automotive mezi investory boomu sektoru elektromobilů a neustálému srovnávání s hráčem na thru elektromobilů - Tesla. K tomu 20 % akcií Rivianu vlastní Amazon, zatímco 12 % drží Ford Motor.

Dne 13. prosince 2021 MotorTrend jmenoval Rivian R1T „Nákladním automobilem roku“ s tím, že tento model je účinnější než jeho konkurenti, má lepší design, bezpečnost a technická řešení. Následující den akcie společnosti Rivian Automotive Inc. (NASDAQ: RIVN) vzrostly o 3,7 % na 118,9 USD.

Zvěsti, že Rivian Automotive oznámí výstavbu nového výrobního závodu v Gruzii, také pomohly ovlivnit cenu.

Skutečnost, že akcie byly na burze méně než jeden měsíc, znesnadňuje posouzení grafu z technického hlediska. Fundamentální analýza ukazuje, že cena Rivian Automotive by mohla brzy dosáhnout svých maxim.

Graf akcií Rivian Automotive
Minulá výkonnost nezaručuje stejné výsledky v budoucnosti.

Akcie výrobců elektromobilů - Poptávka po elektromobilech roste

Klimatické změny a zhoršující se ekologie vedly vlády mnoha zemí ke zpřísnění požadavků vůči výrobcům automobilů, aby se snížily emise v atmosféře.

Na druhou stranu je to také motivovalo k rozvoji infrastruktury ekologicky čisté dopravy a ke zvýšení daňových pobídek ve prospěch těch, kteří vyrábějí vozidla s nulovými emisemi.

Za těchto okolností zažívá sektor EV velmi silnou dynamiku rozvoje. Podle společnosti Deloitte dosáhne do roku 2025 celkový prodej elektromobilů 11,2 milionu vozů a do roku 2030 pak 31,1 milionu.

Ze všech společností v odvětví elektromobilů, které již vyrábějí elektrická auta, jsou nejlepší 3 hráči Nio, Lucid Group a Rivian Automotive.