5. listopadu 2021 Sněmovna reprezentantů Kongresu USA hlasovala pro plán infrastruktury Joea Bidena. Prezident jej podepsal 15. listopadu 2021. Plán počítá s přidělením 1,2 bilionu dolarů z rozpočtu na obnovu a rozvoj dopravy, dojíždění a energetických systémů, výstavbu a údržbu silnic a podporu alternativních zdrojů energie.

Nový zákon požaduje vytvoření národní sítě dobíjecích stanic pro elektromobily za účelem nahrazení školních a městských autobusů a další veřejné dopravy bezemisními alternativními vozidly. Na tuto část plánují vynaložit částku 15 miliard dolarů.

Sněmovna reprezentantů navíc dne 19. listopadu 2021 podpořila Bidenův zákon Build Back Better Act pro investici 1,75 bilionu dolarů do sociální a ekologické infrastruktury země. Z této sumy přidělí částku 500 miliard dolarů na boj proti změně klimatu, většinou ve formě daňových pobídek pro čisté energie.

Jedná se o dosud největší federální investice v sektoru čisté energie v USA.

Akciový trh na tuto zprávu okamžitě zareagoval, což se dotklo zejména akcií firem vyrábějících baterie pro elektrodopravu, hardware a software pro jejich nabíjení a generátory alternativní energie pro domácnosti.

Které společnosti mohou mít z plánu prospěch? Zde je 5 nejlepších kandidátů na akcie v sektoru obnovitelné energie.

1. ChargePoint - Akcie v sektoru Obnovitelné energie

Společnost založili v roce 2007. Vytváří a prodává hardware a software pro nabíjení elektromobilů. Dnes je lídrem severoamerického trhu a efektivně se rozvíjí i v zemích EU.

ChargePoint vlastní 118 000 nabíjecích stanic, z nichž 5 000 se nachází po celé Evropě. Vzhledem k tomu, že tržby oproti předchozím čtvrtletím rostly, měla společnost ChargePoint Holdings důvod revidovat svou prognózu pro aktuální finanční rok a zvýšit očekávané tržby o 15 %.

8. listopadu 2021 – další obchodní den poté, co Kongres schválil návrh zákona o infrastruktuře – cena akcií společnosti ChargePoint Holdings (NYSE: CHPT) vyskočila o 11,79 % na 27,6 USD.

Reakce na podpis návrhu zákona prezidentem Bidenem a hlasování o sociálním programu však byly mnohem slabší. 15. listopadu 2021 cena vzrostla o pouhých 0,41 % na 26,41 USD a 19. listopadu 2021 o 2,95 % na 26,9 USD.

Top 5 akcií v sektoru obnovitelné energie - cenový graf Charge point

2. Blink Charging

Blink Charging byla založena v roce 2009 v Miami Beach na Floridě. Navrhuje, vyrábí, vlastní a provozuje nabíjecí stanice pro elektromobily (EV). Jeho rozmanitá produktová řada pro rezidenční a komerční nemovitosti se může pochlubit tím nejpokročilejším vybavením v oboru. Podle informací na webu Blink Charging se společnost zavázala rozšiřovat svou síť nabíjecích stanic pro elektromobily, kterou v současnosti tvoří až 17 300 nabíjecích stanic po celých USA.

V říjnu 2021 společnost Blink Charging poskytla svým investorům dva nové obchody. První dohoda zvýšila počet nabíjecích stanic v Los Angeles o 300 jednotek. V rámci druhé dohody společnost prodala 64 nabíjecích stanic společnosti Rudy's Performance Parts. O zisku z těchto dohod zatím nejsou žádné informace.

8. listopadu 2021 akcie společnosti Blink Charging Co (NASDAQ: BLNK) raketově vzrostly o 24,27 % a dosáhly 39,07 USD.

15. listopadu 2021 akcie vzrostly o 17,1 % na 46,8 USD a 19. listopadu 2021 po hlubokém poklesu vzrostly o 2,16 % na 43,08 USD.

5 nejlepších akcií v sektoru obnovitelné energie - cenový graf Blink Charging Co (NASDAQ - BLNK)

3. Plug Power - Akcie v sektoru Obnovitelné energie

Plug Power byla založena v roce 1997 jako společný podnik mezi Mechanical Technology a DTE Energy. Specializuje se na systémy vodíkových palivových článků pro elektromobily.

Čtěte také  IPO společnosti bioAffinity Technologies (Diagnostika rakoviny)

V roce 2021 společnost Plug Power ukázala, jak vážně to myslí s rozšířením svého vlivu na trhu. Její dohody s Phillips 66, Airbus, HevenDrones, SK Group a Lhyfe jsou toho důkazem.

8. listopadu 2021 reagovala cena akcií společnosti Plug Power Inc (NASDAQ: PLUG) ve srovnání s ostatními společnostmi poměrně mírně. Na konci obchodní seance činil růst pouze 6,7 % a cena dosáhla 40,94 USD.

Nejlepší akcie v sektoru obnovitelné energie - graf Plug Power Inc (NASDAQ - PLUG)

4. Bloom Energy

Společnost založili v roce 2001. Vyrábí a prodává vysoce technicky účinná zařízení, která elektrochemickým procesem přeměňují zemní plyn, bioplyn a vodík na elektřinu. V těchto generátorech figuruje minimum oxidu uhličitého, oxidů dusíku a síry v emitovaných plynech.

Mezi klienty Bloom Energy jsou takové společnosti jako Adobe, Alphabet, IBM, Intel, SoftBank, Honda, AT&T, FedEx. Ve 3. čtvrtletí roku 2021 dosáhl počet instalovaných generátorů rekordních 353 jednotek. Společnost navíc podepsala smlouvu s jihokorejským SK Ecoplant na dodávku minimálně 500 megawattů elektrické energie do roku 2024. Výše smlouvy je 4,5 miliardy dolarů.

Obchodní seance dne 8. listopadu 2021 skončila znatelným růstem ceny akcií Bloom Energy Corp (NYSE:BE). Akcie společnosti dosáhly 35,56 USD a vzrostly o 11,13 %. Cena reagovala na další zprávy poklesem o 11,07 % na 30,37 USD a slabým růstem o 0,4 % na 29,95 USD.

Denní graf Bloom Energy Corp (NYSE - BE)

5. FuelCell Energy

Společnost FuelCell Energy, založená v roce 1969, navrhuje, vyrábí a obsluhuje ekologicky čisté elektrárny. Elektrárny s palivovými články jsou vybaveny bateriemi, které vyrábějí elektrickou energii chemickou recyklací zemního plynu, bioplynu a vodíku.

Podle FuelCell Energy vyrobila v červnu 2021 všechna firemní zařízení téměř 12,5 milionu megawattů za hodinu. To je dostatečné pokrytí pro 3,5 milionu domácností v Jižní Koreji na jeden rok, jak je uvedeno na webových stránkách společnosti.

Akcie FuelCell Energy Inc (NASDAQ: FCEL) prudce vzrostly po oznámení, že Sněmovna reprezentantů podpořila návrh zákona o infrastruktuře. 8. listopadu 2021 vyskočila cena akcií o 20,78 % a dosáhla 10,81 USD.

15. listopadu 2021, kdy prezident USA podepsal návrh zákona, akcie zaznamenaly čtyřdenní pokles o 15,8 %, který se zastavil 19. listopadu 2021 růstem o 3,7 % na 9,81 USD.

Top akcie v sektoru obnovitelné energie - denní graf FuelCell Energy Inc (NASDAQ - FCEL)

Co vyvolalo Růst akcií v sektoru Obnovitelné energie v USA

Schválení zákona o obnově a rozvoji americké infrastruktury, který podpořil Kongres i prezident USA. To dalo velký impuls sektoru elektrických vozidel a všeho, co souvisí s obnovitelnými zdroji energie.

Částka 15 miliard dolarů se vyčlení z rozpočtu USA na vytvoření národní sítě nabíjecích stanic pro elektromobily a zavedení čistých vozidel do systému veřejné a školní dopravy.

Sněmovna reprezentantů navíc podpořila program investic ve výši 1,75 bilionu dolarů do sociální a ekologické infrastruktury země. Přičemž 500 miliard dolarů bylo přiděleno na daňové pobídky pro čistou energii.

Ihned po této zprávě tak vzrostly ceny akcií řady výrobců příslušenství pro elektrodopravu, nabíjecích zařízení a generátorů alternativní energie.

Mezi nimi je v nejlepší pětici ChargePoint, Blink Charging, Plug Power, Bloom Energy a FuelCell Energy.