Akcie je cenný papír představující podíl ve společnosti, která ji vydala. Poté, co proběhne nákup akcií, má vlastník právo na podíl na výnosech společnosti ve formě dividend. Kromě toho má akcionář právo podílet se na řízení společnosti a má nárok na část majetku společnosti v případě likvidace. 

Proč investoři nakupují Akcie

Akcie jsou jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů. Kromě malého příjmu z dividend může akcionář těžit ze změn jejich ceny. Pokud se společnost rozvíjí a její ekonomická výkonnost je dobrá, cena akcií poroste a přinese svému majiteli uspokojivý příjem.

Akcie se běžně nakupují na burze prostřednictvím brokera. Broker je společnost, profesionální hráč na trhu, který má licenci k činnosti na burze jménem svých klientů. Klienti si otevírají obchodní účty u brokerské společnosti a používají je k nákupu a prodeji akcií.

Kolik lze Vydělat na růstu akcií

Pro správné investování, byste se měli naučit vyhodnocovat výkonnost a potenciál společnosti, jejíž akcie plánujete koupit. Existují určité ekonomické ukazatele, které vás mohou vést. Ty společnosti zveřejňují ve svých pravidelných výkazech. Rovněž musí investor posoudit celkovou politickou a ekonomickou situaci ve světě, aby vyhodnotil, zda akciové trhy rostou nebo korigují.

Vezměme si jako příklad světoznámou společnost – Apple Inc. Společnost pravidelně vykazuje dobré ekonomické výsledky a její akcie už roky stabilně rostou.

Nákup akcií - Cenový graf Apple Inc
Cenový graf akcií Apple Inc*

V lednu 2021 se akcie Applu obchodovaly za 150,00 USD za akcii. V době přípravy tohoto článku je cena 266,70 $. To znamená, že letos Apple zaznamenal růst o 117 USD na akcii. V procentech je výsledek ještě působivější. Pokud bychom akcie nakoupili v lednu 2021, zisk by na konci roku dosahoval až 78 %! Navíc nějaké dividendy.

Nákup akcií - růst ceny Apple Inc
Cenový graf akcií Apple Inc*

Je lepší nákup Akcií nebo CFD

Nákup akcií je jednou ze strategií dlouhodobého investování. Teorií dlouhodobé investice je nákup slibných akcií a jejich držení, dokud nedosáhnou plánovaného výnosu.

CFD je rozdílový kontrakt – pákový instrument vhodnější pro agresivní, krátkodobé obchodování. Smlouva se uzavírá na změnu ceny akcií. CFD umožňuje použití zvýšené páky (obvykle 1:20), provize je minimální a dividendy se také vyplácí.

Díky pákovému efektu se CFD vyznačují zvýšenými obchodními příležitostmi, protože za stejnou částku lze zakoupit více akcií. Zvyšují se však i související rizika a ztráty v případě pohybu pozice. Pokud používáte CFD, musíte si dávat větší pozor na stav trhu a naučit se řídit rizika. Tento nástroj je proto vhodnější pro obchodníky než investory.

Jednoduchý průvodce pro Nákup akcií

Pojďme diskutovat o krocích, které budete muset udělat, abyste mohli koupit akcie Apple, Uber, Facebook nebo jiné akcie od RoboMarkets (evropský broker regulovaný CySEC, licence č. 191/13).

Jak otevřít Obchodní účet pro nákup akcií

Nejprve se musíte zaregistrovat do Členské zóny oblast na www.robomarkets.cz a ověřit své osobní údaje. Dalším krokem je přihlášení do členské oblasti a prostřednictvím nabídky Účet vyberte Otevřít nový účet - Obchodní účet. Poté vyberte obchodní platformu R StocksTrader, měnu a páku.

Čtěte také  Jak používat indikátor Rate of Change (ROC) v Tradingu
Snímek obrazovky Členské zóny RoboMarkets
Snímek obrazovky Členské zóny RoboMarkets

Webová platforma R StocksTrader se může pochlubit jak moderní technologií, tak pohodlným rozhraním. Najdete v ní více než 12 000 finančních nástrojů, včetně akcií, CFD na akcie, CFD na indexy, CFD na ETF a řadu dalších nástrojů pro obchodování. Nemusíte nic platit ani instalovat. Platforma R StocksTrader je k použití zdarma a běží přímo ve vašem prohlížeči ve více jazycích.

Nákup akcií v obchodní platformě R StocksTrader
Snímek obrazovky obchodní platformy R StocksTrader

Jak Vložit prostředky na váš účet

Po otevření účtu potřebujete vložit částku, kterou plánujete utratit za nákup akcií. Prostředky na svůj účet můžete vložit pomocí libovolného způsobu platby, který vám vyhovuje. K dispozici máte elektronické platební systémy, Visa/MasterCard nebo bankovní převod. Minimální vklad pro R StocksTrader je pouhých 100 $.

Platební systémy
Snímek obrazovky s platebními metodami

Jak Nakoupit akcie

Chcete-li nakupovat akcie, musíte vstoupit do R StocksTrader - stockstrader.robomarkets.com - a přihlásit se ke svému účtu zadáním svého přihlašovacího jména a hesla. Poté musíte otevřít graf požadovaného nástroje přes Najít symbol (ikona lupy) a vložit jeho ticker nebo jej vybrat ze seznamu – například (ticker FB) pro akcie Facebooku. Dalším krokem je výběr nákupu akcií nebo CFD.

R StocksTrader - Výběr instrumentu
R StocksTrader - Výběr instrumentu

Můžete si prohlédnout okno pro obchodování a přizpůsobitelný seznam nástrojů, který je umístěný napravo od cenového grafu. V prvním se nachází aktuální prodejní cena s názvem SELL, aktuální nákupní cena s názvem BUY, počet akcií, provize a marže. Můžete si koupit některé akcie za aktuální cenu nebo zadat LIMIT nebo STOP objednávku a koupit později za preferovanou cenu.

R StocksTrader - Nákupní a prodejní cena
R StocksTrader - Nákupní a prodejní cena

Po nákupu se pod cenovým grafem objeví otevřená pozice s počtem nakoupených akcií, cenou, provizí a vaším aktuálním ziskem/ztrátou. Můžete umístit Stop Loss pro omezení ztrát a Take Profit pro výběr zisku. Do vašeho e-mailu obdržíte denní zprávy, které vás informují o stavu vašeho účtu, počtu nakoupených akcií a ziscích a ztrátách.

Průvodce pro Nákup akcií - Závěr

Jak vidíte, nákup akcií u brokera je docela snadný. Jednoduše si otevřete účet, vyberte si perspektivní společnost a nakoupíte její akcie. Pokud jste si vybrali společnost správně, akcie porostou na ceně a přinesou vám zisk. Vždy je však třeba zvážit rizika, která s tím souvisí.

Akciový trh má tendenci růst dlouhodobě, zatímco v krátkodobém horizontu dochází ke korekcím a poklesům. Pokud jste koupili akcii na jejím vrcholu a následovala korekce, budete muset nějakou dobu počkat, než se cena vzpamatuje a obnoví růst.

Chcete-li tedy úspěšně investovat na akciovém trhu, musíte před nákupem akcií provést důkladnou analýzu. Můžete to konzultovat s profesionálními analytiky a manažery nebo rozvíjet své vlastní dovednosti fundamentální a technické analýzy.

* - Minulá výkonnost nepředpovídá budoucí výnosy.