Tržní cena společnosti často ovlivňuje rozhodnutí, zda do ní investovat či nikoliv. Samozřejmě se můžeme rozhodnout tento faktor zanedbávat a místo toho použít například technickou analýzu. Zkušený investor však díky znalosti skutečné tržní ceny vybrané společnosti může činit závěry o svých investicích v dlouhodobém horizontu.

V tomto článku nebudeme analyzovat a hodnotit společnosti pro spekulativní nebo krátkodobé obchodování. Naším cílem je sdělit vám, jak se určí tržní cena společnosti a vaše vyhlídky na dlouhodobé investice. Dlouhodobým máme na mysli několik let nebo dokonce desetiletí. To je způsob, jakým investuje slavný Warren Buffett.

Pokud cena akcií podhodnocených společností roste, má větší prostor k růstu, čehož může využít všímavý investor. Pokud jde o nadceněné společnosti, jejich vyhlídky jsou skromnější nebo mohou dokonce chybět. Akcie takových společností mohou brzy zkorigovat, což povede k nepřiměřeným ztrátám nebo zamrazení vašich investic.

Jak se odhaduje Tržní cena společnosti

Pro důkladný odhad ceny společnosti lze použít několik ukazatelů:

P/E (poměr ceny a zisku) je multiplikátor, který ukazuje podhodnocený nebo nadhodnocený stav společností. Pomocí multiplikátoru P/E může investor předpovědět, kdy se jeho peníze vrátí. Čím menší je poměr P/E, tím dříve k tomu dojde.

P/S (Price to Sales ratio) je doslova tržní cena společnosti ve vztahu k jejím ročním tržbám. Na rozdíl od P/E lze tento ukazatel použít i na ztrátové společnosti. Hodnota AP/S pod 2 se považuje za dobrou. Čím je vyšší, tím je investice do této společnosti horší. Téměř dokonalá hodnota je jedna (1).

Ukazatel P/BV (Price to Book ratio) udává velikost aktiv společnosti mínus její závazky (dluhy). Multiplikátor porovnává kapitál společnosti s její tržní kapitalizací na burze. Hodnota AP/BV jedna (1) znamená, že aktuálně jsou její akcie podhodnocené (stojí méně než na burze). Pokud je hodnota mezi jednou a nulou, společnost je nadceněná. Pokud je multiplikátor nulový, signalizuje to, že se společnosti nedaří, a tuto investiční příležitost je třeba zvažovat opatrně.

Investoři obvykle porovnávají několik společností ze stejného sektoru pomocí ukazatelů. K odhadu se používá výkazy za předchozí období, aktuální období a prognózy. Porovnáním dat můžeme usoudit, která společnost je atraktivnější pro dlouhodobé investice.

Jaké jsou Zvláštnosti ukazatelů pro odhad Tržní ceny společnosti

Pokud používáte ukazatele, musíte vzít v úvahu následující:

  • U nových a rozvíjejících se společností mohou být ukazatele špatné
  • Nemůžete odhadnout společnost pomocí pouze jednoho ukazatele. Váš přístup musí být důkladný
  • Porovnejte firmy z jednoho sektoru, všímejte si jejich podnikání, počtu zaměstnanců a jejich dluhů

Na internetu existuje dostatek zdrojů pro výpočet ukazatelů. Níže se podívejte, které ukazatele můžete na Finviz.com použít (údaje jsou uvedeny pro přehlednost).

Tržní cena společnosti - Příklad výběru podle P/E
Příklad výběru podle P/E na Finviz.com

Na webových stránkách si můžete vybrat společnosti podle jejich podnikání, cenového rozpětí jejich akcií a země registrace. Všimněte si, že je na investorovi, aby se rozhodl, na jakých datech založí své rozhodnutí.

Tržní cena společnosti - Jak udělat Investiční rozhodnutí

Po analýze ukazatelů je třeba udělat jednu hlavní věc – učinit správné rozhodnutí. V tomto případě hraje jednu z nejdůležitějších rolí intuice. My se však budeme bavit o něčem jiném.

Čtěte také  Indikátor MACD: Průvodce pro trading

Po analýze dat zjistěte, čím se společnost zabývá a kdy byla založena. Mladé společnosti mohou být přitažlivé rychlými výnosy, ale nesou s sebou zvýšená rizika. Přijatelnou možností je investovat do společností, které měly IPO před více než pěti lety.

Důležitý je také počet zaměstnanců, protože čím větší firma, tím lépe. Velké společnosti mají menší šance na bankrot než malé podniky. Vždy však existují výjimky, proto zvažte kontrolu tohoto parametru.

Příklad Investičního portfolia

Níže naleznete příklad rozložení kapitálu v investičním portfoliu. Vezměte 100 % investičního kapitálu a rozdělte je mezi sektory, které jsou nejatraktivnější.

Tento seznam je pouze příkladem a ne návodem:

  • Těžký průmysl – 15 %
  • Nákladní doprava, pozemní, letecká, vodní doprava – 15 %
  • Finance – 15 %
  • ETF – 15 %
  • Dluhopisy – 15 %

To nutně neznamená, že byste měli investovat 15 % do jednoho nástroje z každého sektoru. Místo toho si můžete vybrat 5-7 společností (počet by měl vycházet z vašich potřeb), které mají vyhovující parametry a vypadají atraktivně. Zbývající kapitál zůstane volný, abyste mohli diverzifikovat rizika nebo koupit další aktiva.

Co by Investor neměl dělat

  • Při investování se ujistěte, že nepoužíváte spekulativní principy
  • Nezaměřujte se na momentální zisky, nespekulujete
  • Nepoužívejte pákový efekt nebo půjčené peníze
  • Obchodování na základě zpráv investorovi nevyhovuje, protože v takových případech může být cena aktiv extrémně volatilní, což může ovlivnit vaše rozhodnutí
  • Dejte si pozor na trh s ropou, protože v něm je spousta spekulativních obchodů
  • Rozhodujte se spíše na základě vlastní analýzy než na základě rad jiných lidí
  • Pozor na obchodování nakrátko (short sell). Mnoho společností v budoucnu roste, přičemž je obtížné předvídat vaše ztráty v sell pozici.

    Příklad: Obchodník koupil (otevřel nákupní pozici) 100 akcií ve společnosti za 10 USD za kus Později společnost zkrachovala a akcie klesly na nulu. Ztráty obchodníka budou činit 1 000 USD nebo 100 % jeho investice (akcie dosáhly dna). Pokud cena akcií roste, obchodník dosáhne zisku a uzavře pozici. Velikost zisku však není známa.

    Zde je opačný příklad: Obchodník otevřel prodejní pozici, tj. prodal 100 akcií za 10 USD za kus, a jejich cena začala klesat. V tomto případě obchodník vydělává, jeho maximální zisk bude činit 100 % (podmíněně) jeho investice. Pokud cena akcií začne růst, kde se zastaví? Na tuto otázku neexistuje žádná odpověď, takže vaše ztráta může být vyšší než 100 %.

Diverzifikujte rizika: Vaše portfolio by mělo zahrnovat akcie z různých sektorů a dluhopisy.

Jak se odhadne Tržní cena společnosti

Investování je druh pasivního toku příjmů a o tom sní většina obchodníků, možná i většina lidí. Ne každému se to však skutečně podaří. Vybudování investičního portfolia trvá déle než jeden den.

Na základě ukazatelů můžete odhadnout tržní cenu společnosti a dlouhodobě sestavit investiční portfolio s využitím svých znalostí o tom, co ukazatele znamenají. Nikdy nezapomeňte porovnávat společnosti mezi sebou a průměrné hodnoty odvětví.

Portfolia tržních velryb jsou dostupná veřejnosti. Jejich studium vám pomůže vybrat si to, co je pro vás atraktivní.