RoboMarkets: důležité informace o plánovaném spojení akcií GE 30. července 2021

19.07.2021 / 12:32

Vážení klienti a partneři,

30. července 2021 proběhne u společnosti General Electric (GE, GE.ny) spojení akcií v poměru 1:8.

Spojení akcií je korporátní akce, během které dochází ke snížení počtu emitovaných akcií v určených násobcích a zároveň k odpovídajícímu zvýšení ceny jednotlivých akcií. V případě GE to znamená, že akcionář, který dříve vlastnil 8 akcií, kde každá měla hodnotu 13 USD, bude nově vlastnit jednu akcii v hodnotě 104 USD.

Jak tato událost ovlivní pozice a příkazy?

Pokud držíte pozice v akciích společnosti GE nebo se do nich chystáte vstoupit, zohledněte tyto změny, které vejdou v platnost mezi 31. červencem a 2. srpnem.

Účty v platformách MetaTrader 4/MetaTrader 5

  • Všechny čekající příkazy (buy limit, buy stop, sell limit, sell stop, buy stop limit, sell stop limit, stop loss a take profit) u instrumentu GE budou zrušeny před začátkem obchodní seance 2. srpna v 16:31.

  • Otevírací cena všech pozic na instrumentu GE, které budou otevřeny 2. srpna v 15:00 (čas serveru), bude vynásobena 8.

  • Objem všech pozic na instrument GE bude dělen 8.

  • Pokud celková expozice na instrumentu GE neodpovídá násobku 8, zůstane na účtu aktivní pozice, která je násobkem 8. Zbývající objem bude uzavřen na konečné ceně 30. července (pro nákupní pozice se použije cena Bid a pro prodejní pozice cena Ask).

Příklad:

Pokud jste drželi jednu pozici 2. srpna v celkové výši 42 akcií na ceně 12, na vašem účtu zůstane otevřená pozice ve výši 5 akcií s otevírací cenou 96 (12*8) a proběhne hotovostní transakce odpovídající výši zbývajících dvou akcií uzavřených za konečnou cenu 30. července.

Pokud jste drželi několik pozic budou spojeny do jedné. Otevírací cena této nové pozice bude odpovídat váženému průměru cen všech pozic držených před spojením. Pokud jste 2. srpna drželi tyto tři pozice – 10 akcií s nákupní cenou 12, 20 akcií s nákupní cenou 12,5, 12 akcií s nákupní cenou 13, budete mít na účtu:

  • vážený průměr všech pozic je (10*12+20*12,5+12*13)/42= 12,52

  • jednu otevřenou pozici ve výši 5 akcií s nákupní cenou 100,16 (12,52*8)

  • 2 uzavřené pozice s výsledkem 0

  • hotovostní transakci odpovídající zavření dvou akcií za konečnou cenu 30. července.

Pokud je výše pozice na GE nižší než 8, bude uzavřena za konečnou cenu 30. července (pro nákupní pozice se použije cena Bid a pro prodejní pozice cena Ask).

Účty v platformě R Trader

Spojení proběhne v 15:00 podle času serveru.

  • Během procesu budou zrušeny všechny aktivní čekající příkazy (buy limit, sell limit, take profit, stop loss) na instrumentech GE a GE.ny.

  • Otevírací cena všech pozic, které budou otevřeny 2. srpna v 15:00 (čas serveru), bude vynásobena 8.

  • Objem všech pozic bude dělen 8.

  • Pokud na zmíněných instrumentech máte více pozic v jednom směru, dojde k jejich spojení do jedné pozice. Otevírací cena a objem této nové pozice bude odpovídat váženému průměru cen všech pozic držených před spojením.

  • Pokud výsledkem tohoto procesu dojde ke vzniku frakčních akcií, budou zpeněženy a vyplaceny –"Split cash correction". Objem ostatních pozic na příslušném instrumentu bude změněn na 0 a převeden na záložku Historie.

Zkontrolujte Expert Advisors (EA)

Pokud využíváte automatické obchodní systémy (EA), doporučujeme konzultovat s jejich vývojáři, zda je potřeba upravit zdrojový kód pro zachování bezchybného chodu po spojení akcií.

Historické grafy v obchodních platformách budou upraveny tak, aby reflektovaly nové ceny zmíněných instrumentů. Při plánování svých obchodních aktivit vezměte uvedené změny v potaz.

Pokud není řečeno jinak, všechny ostatní faktory obchodování zůstávají beze změny.

S pozdravem,
tým RoboMarkets

https://www.robomarkets.cz/about/company/news/show/4528-reverse-split-stock-ge-30072021/